Ουκρανός αξιωματούχος: Βομβαρδίστηκε βάση της Βάγκνερ στη Λουγκάνσκ – Αναφορές για πολλούς νεκρούς –
1 year, 4 months ago
6

Αξιωματούχος δήλωσε χθες Κυριακή ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν ξενοδοχείο που χρησιμοποιούσε ως βάση η ιδιωτική στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλά μέλη της.

ΟΣερχίι Χαϊντάι, ο ουκρανός περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ -μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τους φιλορώσους και τον ρωσικό στρατό-, αναφέρθηκε στο πλήγμα σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την πληροφορία με ανεξάρτητο τρόπο.

Κατά τον κ. Χαϊντάι, το πλήγμα σε ξενοδοχείο στην πόλη Καντιίβκα έγινε το Σάββατο.

Φωτογραφίες που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως στην πλατφόρμα Telegram, εικονίζουν το κτίριο να έχει μετατραπεί σε συντρίμμια.

«Τεράστιος αριθμός εξ όσων βρίσκονταν εκεί σκοτώθηκαν», είπε ο ουκρανός αξιωματούχος.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για να σχολιάσει την πληροφορία.

Ο κ. Χαϊντάι δεν έδωσε συγκεκριμένο απολογισμό θυμάτων, όμως τόνισε πως όσοι τραυματίστηκαν θα διατρέξουν κίνδυνο. «Είμαι σίγουρος ότι τουλάχιστον το 50% από όσους μπόρεσαν να επιζήσουν θα πεθάνουν προτού τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη», ανέφερε, διότι ο ιατρικός εξοπλισμός στην περιοχή έχει «κλαπεί».

Ουκρανικά ΜΜΕ ανέφεραν, επικαλούμενα τοπικούς αξιωματούχους, πως το ξενοδοχείο ήταν κλειστό εδώ και κάποιο καιρό.

Ο όμιλος Βάγκνερ φέρεται να έχει στενή σχέση με το Κρεμλίνο. Δυνάμεις του είναι γνωστό πως συμμετέχουν στις μάχες σε τμήματα της Ουκρανίας. Έχει εξάλλου αναπτύξει μισθοφόρους του σε διάφορα κράτη της Αφρικής.

Ο κ. Χαϊντάι είχε αναφερθεί, μεταξύ άλλων, σε πλήγμα σε αρχηγείο της Βάγκνερ στην πόλη Ποπάσνα τον Αύγουστο.

Νωρίτερα χθες, το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέλαβε την ευθύνη για σειρά πυραυλικών πληγμάτων εναντίον κέντρων διοίκησης και αποθηκών σε τομείς της ουκρανικής επικράτειας υπό ρωσική κατοχή, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένους στόχους.

Στη Ζάμπια, επαναπατρίζεται η σορός φοιτητή που έπεσε στο μέτωπο

Η σορός φοιτητή από τη Ζάμπια, ο οποίος στρατολογήθηκε μέσα σε ρωσική φυλακή από την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ προτού σκοτωθεί σε μάχη στην Ουκρανία, επαναπατρίστηκε χθες Κυριακή από τη Ρωσία στη Λουσάκα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο ταρμάκ του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Ζάμπιας, σε λευκή νεκροφόρα με τα παράθυρα διακοσμημένα με κουρτινάκια, διακρινόταν προχειροφτιαγμένο φέρετρο, με κωδικό γραμμένο με μαύρο μαρκαδόρο στο κυριλλικό αλφάβητο.

Ο Λεμεχάνι Νιρέντα, 23 ετών, που εξέτιε ποινή φυλάκισης κοντά στη Μόσχα, σκοτώθηκε τον Σεπτέμβριο στην Ουκρανία. Ο φοιτητής του ινστιτούτου φυσικής μηχανικής της Μόσχας είχε καταδικαστεί τον Απρίλιο του 2020 σε ποινή κάθειρξης εννέα ετών για υπόθεση ναρκωτικών.

Η κυβέρνηση της Ζάμπιας ζήτησε επειγόντως τον περασμένο μήνα εξηγήσεις από τη Ρωσία για τις συνθήκες του θανάτου του.

Δύο εβδομάδες αργότερα, ο όμιλος Βάγκνερ παραδέχθηκε πως στρατολόγησε τον νεαρό στη φυλακή, διαβεβαιώνοντας πως εντάχθηκε εθελοντικά στις τάξεις του και σκοτώθηκε «ηρωικά» στην Ουκρανία.

Η ρωσική νομοθεσία επιτρέπει να δίνεται χάρη σε φυλακισμένους για να πάρουν μέρος σε «ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις», ανέφερε στις αρχές του μήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ζάμπιας, ο Στάνλεϊ Κακούμπο, εκφράζοντας τη θλίψη της κυβέρνησης για τον θάνατο του Λεμεχάνι Νιρέντα.

Σφίγγοντας το ένα τα χέρια του άλλου, ορισμένα αγκαλιασμένα, κάποια με δάκρυα στα μάτια, μέλη της οικογένειας, ανάμεσά τους οι γονείς και αδελφός του θύματος, περίμεναν τη σορό. Συνοδεύονταν από εκκλησιαστική χορωδία. Συγγενείς και μέλη της χορωδίας τραγουδούσαν θρησκευτικούς ύμνους.

Η οικογένεια αρνήθηκε να μιλήσει στα ΜΜΕ.

Εκπρόσωπός της ανέφερε πως το πτώμα θα μεταφερθεί σε νεκροτομείο για ιατροδικαστική εξέταση, προσθέτοντας πως η ημερομηνία της ταφής θα ανακοινωθεί αργότερα.