Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αργήσαμε με τις εγκρίσεις εμβολίων
1 year, 9 months ago
6

Η πρόεδρος της Κομισιόν  τόνισε ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, καθώς ο κοινός μας εχθρός είναι ο ιός

Την πεποίθησή της ότι η κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για τα εμβόλια ήταν και παραμένει στο σύνολό της σωστή, παρόλο που στην διαδικασία συνέβησαν συγκεκριμένα λάθη, επανέλαβε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έπειτα από την σκληρή κριτική που δέχθηκε για την προμήθεια των εμβολίων, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, καθώς ο κοινός μας εχθρός είναι ο ιός.

«Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου στην Πολωνία είχε εμβολιαστεί το 94% των υγειονομικών και το 80% των πολιτών που διαμένουν σε γηροκομεία. Στη Δανία έχει εμβολιαστεί το 90% των υγειονομικών και στην Ιταλία πάνω από το 4% του συνολικού πληθυσμού. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο εμβολιασμός στην ΕΕ έχει αποκτήσει δυναμική. 26 εκατομμύρια δόσεις έχουν διανεμηθεί και περισσότεροι από 70 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί στην ΕΕ. Αλλά δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που θα επιθυμούσαμε», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, επαναλαμβάνοντας ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει επιτευχθεί ο στόχος για τον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων Ευρωπαίων πολιτών.

Ωστόσο η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, έγιναν συγκεκριμένα σφάλματα, από τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει μαθήματα. «Αργήσαμε στην αδειοδότηση των εμβολίων και ήμασταν αισιόδοξοι για την παραγωγή τους. Ίσως και πολύ σίγουροι ότι αυτά που παραγγείλαμε θα τα λαμβάναμε στην ώρα τους. Αλλά είμαι βαθύτατα πεπεισμένη ότι ήταν και παραμένει σωστή η απόφαση να παραγγείλουμε από κοινού τα εμβόλια. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα σήμαινε αν κάποια μεγάλα κράτη της ΕΕ διασφάλιζαν το εμβόλιο και το εξαφάνιζαν από την αγορά. Θα ήταν το τέλος της κοινότητας μας

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, η επιλογή ήταν να μην θυσιαστεί η ασφάλεια των πολιτών για την ταχύτητα απόκτησης των εμβολίων, καθώς υγιείς άνθρωποι θα δεχόντουσαν μια νέα ουσία στον οργανισμό τους και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα έπρεπε να έχει διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα αυτής της ουσίας, αλλά και την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών.

Από την πλευρά της πορτογαλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Άνα Πάουλα Ζακάριας, κάλεσε τις εταιρείες να σεβαστούν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει και τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η προμήθεια των εμβολίων τα οποία θα είναι μάλιστα ασφαλή και για τις μεταλλαγές του ιού. «Απαιτείται συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών υπηρεσιών και οργάνων. Θα είναι μια διαδικασία μακρά και περίπλοκη. Πρόκειται για έναν μαραθώνιο. Μέχρι να εμβολιαστεί η πλειονοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών, χρειάζεται να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Αποστάσεις, μάσκες και προσωπική υγιεινή».