Παράνομο πρόεδρο κήρυξε τον Μαδούρο το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας
7 months, 27 days ago
6

Παράνομη κήρυξε το ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση κοινοβούλιο της Βενεζουέλας τη νέα θητεία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 10 Ιανουαρίου. 

Ο 56χρονος Μαδούρο επανεξελέγη στις 20 Μαΐου για μια νέα εξαετή θητεία έπειτα από αμφιλεγόμενες εκλογές. Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν μποϋκοτάρει τις εκλογές, οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από μεγάλη αποχή και το κοινοβούλιο υποσχέθηκε χθες να ενθαρρύνει μια «μεταβατική κυβέρνηση» και «ελεύθερες εκλογές».

«Επαναβεβαιώνουμε τον παράνομο χαρακτήρα (της προεδρίας) του Νικολάς Μαδούρο (…). Από τις 10 Ιανουαρίου θα σφετεριστεί την προεδρία και η Εθνοσυνέλευση αυτή θα αποτελεί κατά συνέπεια την μόνη νόμιμη εκπροσώπηση του λαού», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης. Ο Χουάν Γουαΐδο είπε ότι «έσπασε ή έπεσε θύμα κατάχρησης» η αλυσίδα της στρατιωτικής διοίκησης -που αποτελεί κύριο υποστηρικτή του Μαδούρο και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Βενεζουέλα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της.

Η ψηφοφορία του κοινοβουλίου έχει,  ωστόσο, μόνον συμβολικό χαρακτήρα, αφού από τις αρχές του 2016 το προσκείμενο στην κυβέρνηση Ανώτατο Δικαστήριο κήρυξε άκυρες όλες τις αποφάσεις που υιοθετεί το κοινοβούλιο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Βουλή είχε αποτύχει εξάλλου τον Ιανουάριο του 2017 να εξασφαλίσει την πρόωρη αποχώρηση του Μαδούρο για «αμέλεια στην εκτέλεση καθήκοντος».

«Τίποτε δεν θα βγει από το κοινοβούλιο που να μπορεί να έχει τον παραμικρό αντίκτυπο», σημείωσε ο Πέτερ Άκιμ, του κέντρου αναλύσεων Ενδοαμερικανικός Διάλογος (IAD), σημειώνοντας ότι «του αφαίρεσαν την εξουσία και την αρχή του».

«Τα χέρια μας είναι δεμένα», αναγνώρισε επίσης η βουλευτής της αντιπολίτευσης Ντέλσα Σολορθάνο.

Ο Χουάν Γουαΐδο σημείωσε, ωστόσο, ότι η αντιπολίτευση προβλέπει και περαιτέρω δράση, την οποία δεν διευκρίνισε, για να αναγκάσει τον Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η Βενεζουέλα, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως, ασφυκτιά υπό το βάρος μιας πολύ βαθειάς οικονομικής κρίσης και αντιμετωπίζει οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Τα οικονομικά προβλήματα έχουν αναγκάσει 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα από το 2015 (το 7,5% ενός πληθυσμού 30,6 εκατομμυρίων).