Patricia Kopta: Είχε χαθεί το 1992 και όλοι την είχαν για νεκρή – «Θέλω να της πω ότι την αγαπώ»
1 year, 1 month ago
6

Είχαν περάσει 31 χρόνια από την ημέρα που χάθηκαν μυστηριωδώς τα ίχνη της Patricia Kopta. Ήταν τότε 52 ετών και μετά από έρευνες ετών όλοι την είχαν για νεκρή.

Η εξαφάνιση της Patricia Kopta είχε δηλωθεί το 1992 από τον σύζυγό της Bob Kopta. Η ιεροκήρυκας του Πίτσμπουργκ, γνωστή και ως «The Sparrow», βρέθηκε ζωντανή μετά από 31 χρόνια στο Πουέρτο Ρίκο.

«Γύρισα ένα βράδυ σπίτι και εκείνη είχε εξαφανιστεί και κανείς δεν ήξερε που βρίσκεται» σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Bob Kopta την Πέμπτη.

Η Patricia, όπως σημείωσε ο Bob, αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα ψυχικής υγείας. Είχε αναφέρει τη σκέψη της για το Πουέρτο Ρίκο.

«Πέρασαν σχεδόν 31 χρόνια και ήταν άσχημα. Μου κόστισε πολλά. Είχα βάλει αγγελίες και στην εφημερίδα στο Πουέρτο Ρίκο για να την εντοπίσω».

Αν και δεν κατάφερε να την εντοπίσει με τις αγγελίες όλα αυτά τα χρόνια, η Patricia Kopta πράγματι βρισκόταν εκεί που νόμιζε, στο Πουέρτο Ρίκο. Ο Bob δεν ξαναπαντρεύτηκε μετά την εξαφάνισή της. Αν και δεν σκοπεύει να την επισκεφθεί και προσπαθεί να ξεχάσει το παρελθόν, χαίρεται που τη φροντίζουν.

«Επικοινώνησε μαζί μας πράκτορας της Interpol και ένας κοινωνικός λειτουργός από το Πουέρτο Ρίκο» δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Ross, Brian Kohlhepp. 

Η μάχη με την άνοια

Βρισκόταν όλα αυτά τα χρόνια σε οίκο ευγηρίας. Η Patricia Kopta, σύμφωνα με εργαζόμενους στο ίδρυμα φροντίδας ηλικιωμένων, είχε βρεθεί να χρειάζεται βοήθεια στις 30 Ιουνίου του 1999. Επτά χρόνια μετά την εξαφάνισή της.

Αρνιόταν να μοιραστεί την προσωπική της ζωή. Το μοναδικό στοιχείο που τους είχε δώσει αρχικά ήταν πως έφτασε στο Πουέρτο Ρίκο με κρουαζιερόπλοιο από την Ευρώπη.

Ήταν χρόνια αργότερα και αφού άρχισε να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια άνοιας που άρχισε να αποκαλύπτει λεπτομέρειες σε έναν κοινωνικό λειτουργό που τελικά επικοινώνησε με την Ιντερπόλ.

Ήταν μέσω δειγμάτων DNA που επιβεβαιώθηκε πως η γυναίκα ήταν η Patricia Kopta.

«Θέλω να της πω ότι την αγαπώ»

Οι δικοί της άνθρωποι την είχαν τόσα χρόνια για νεκροί. «Δεν το πιστεύω. Ήταν απόλυτο σοκ» δήλωσε η αδελφή της Patricia Kopta, Gloria Smith.

«Είμαστε τόσο χαρούμενοι και ελπίζω να καταφέρω να τη δω», συμπλήρωσε η Gloria Smith. Θέλει να επισκεφθεί τη μεγαλύτερη αδελφή της, με την τηλεφωνική τους επικοινωνία να δυσκολεύει η άνοια της Patricia.

«Είτε με γνωρίσει, είτε όχι, θέλω να τη δω και να την αγκαλιάσω. Και να της πω ότι την αγαπώ. Νόμιζα ότι είχε πεθάνει» δηλώνει συγκλονισμένη η αδελφή της.

Χρειάστηκαν περίπου εννέα μήνες από τη στιγμή που οι πράκτορες της Interpol επικοινώνησαν με την αστυνομία μέχρι να αναγνωριστεί η γυναίκα.

Στα 83 της σήμερα χρόνια, η Patricia θα έχει την ευκαιρία να επικοινωνήσει ξανά με την οικογένειά της. 

Ήταν αρκετοί εκείνοι που γνώριζαν την Patricia, με τον John Paytosh να μοιράζεται μια ιστορία από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 με αρχές της δεκαετίας του 1990. Ήταν πάντα, όπως θυμάται, στο κέντρο της πόλης και προσέγγιζε ανθρώπους. «Έλεγε ότι ο κόσμος θα τελειώσει σε 3 μέρες, πάντα έλεγε για 3 μέρες».

Λίγα χρόνια αργότερα κυκλοφορούσε η φήμη πως η Patricia Kopta έχει δολοφονηθεί, με τον John Paytosh να σημειώνει πως ήταν κατά μία έννοια διάσημη στο Πίτσμπουργκ. Η είδηση ότι δεν είχε δολοφονηθεί και βρέθηκε ζωντανή μετά από 31 χρόνια δεν έχει αφήσει κανέναν αδιάφορο στην περιοχή όπου ζούσε.

in.gr