Πέρασε από τη Βουλή των ΗΠΑ τροπολογία που ζητά να χαρακτηριστούν οι Γκρίζοι Λύκοι τρομοκρατική οργάνωση
2 years, 6 months ago
6

Η… μπάλα τώρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στη Γερουσία

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε μια εκ των τροπολογιών του νόμου National Defense Authorization Act (NDAA), που απαιτεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ετοιμάσει έκθεση για την τουρκική υπερεθνικιστική ομάδα Γκρίζοι Λύκοι, για να αποφασιστεί αν θα χαρακτηριστούν ως τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με την τελική τροπολογία την οποία κατέθεσε η Ελληνοαμερικανίδα Δημοκρατική βουλευτής της Νεβάδα, Ντίνα Τάιτους, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μελετήσει «τις δραστηριότητες της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων (Bozkurtlar & Ülkü Ocakları) που έχουν αναληφθεί κατά των αμερικανικών συμφερόντων, συμμάχων και διεθνών εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των κριτηρίων που πληρούνται για τον χαρακτηρισμό ως ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης».

Η προέλευση των Γκρίζων Λύκων μπορεί να βρεθεί στη πτέρυγα νέων του σημερινού Κόμματος Εθνικού Κινήματος (MHP), το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον κυβερνητικό συνασπισμό, του οποίου ηγείται το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Γερουσία των ΗΠΑ αναμένεται να εξετάσει την έκδοσή της για το National Defense Authorization Act (NDAA) τον επόμενο μήνα και αν υιοθετήσει την τροπολογία στον υπόλοιπο προϋπολογισμό της NDAA, το νομοσχέδιο θα πάει στο γραφείο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η απόφαση σχετικά με το αν οι Γκρίζοι Λύκοι πληρούν τα κριτήρια χαρακτηρισμού ως ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης θα γίνει σύμφωνα με την έκθεση, η οποία θα πρέπει να προετοιμαστεί εντός 180 ημερών, όπως απαιτεί η τροπολογία. Εάν ο Υπουργός Εξωτερικών καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Γκρίζοι Λύκοι δεν πληρούν την προϋπόθεση για να χαρακτηριστούν ως τρομοκρατική οργάνωση, η τροπολογία ζητά από το Τμήμα να αναφέρει λεπτομερώς το σκεπτικό του.

newsbreak.gr