Περισσότεροι από 350 οικονομολόγοι προειδοποιούν για τους κινδύνους της εκλογής του Μπολσονάρου
7 months, 25 days ago
6

Περισσότεροι από 350 οικονομολόγοι, από τη Βραζιλία και άλλες χώρες, προειδοποιούν για τον κίνδυνο στον οποίο θα θέσει η εκλογή του ακροδεξιού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Στο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Folha de Sao Paolo, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο αριστερός υποψήφιος Φερνάντου Χαντάντ αποτελεί «την καλύτερη επιλογή» για να υπερασπιστεί «τη δημοκρατία της Βραζιλίας και τους θεσμούς του κράτους δικαίου». Το άρθρο υπογράφουν 200 Βραζιλιάνοι και 160 οικονομολόγοι από άλλες χώρες, καθηγητές, ερευνητές και σύμβουλοι διεθνών οργανισμών.

Ανάμεσά του είναι ο Τζορτζ Άκερλογκ, ένας Αμερικανός καθηγητής οικονομικών βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομίας το 2001, ο οποίος εφηύρε τον όρο «Συμφωνία της Ουάσινγκτον» (Washington Consensus), ένα φιλελεύθερο εγχειρίδιο για να ξεπεράσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες την κρίση που ξέσπασε στο τέλος της δεκαετίας του 1980.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε την ώρα που οι οικονομικοί κύκλοι φαίνεται να στηρίζουν τον Μπολσονάρου, φαβορί να κερδίσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Οκτωβρίου.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος κέρδισε την εμπιστοσύνη των αγορών όταν προσέλαβε ως οικονομικό του σύμβουλο τον Πάουλο Γκέντες, έναν υπερ-φιλελεύθερο ο οποίος, σε περίπτωση νίκης του Μπολσονάρου, δεσμεύθηκε σε ένα τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να περιορίσει το δημοσιονομικό χρέος της Βραζιλίας.

Οι συντάκτες του άρθρου επεσήμαναν ότι πολλοί εξ αυτών «επικρίνουν ενεργητικά» τις πολιτικές που εφάρμοσε το Κόμμα των Εργαζομένων υποψήφιος του οποίου είναι ο Φερνάντου Χαντάντ, το οποίο κυβέρνησε τη Βραζιλία από το 2003 ως το 2016.

Ωστόσο συμμερίζονται το κοινό όραμα ότι «η δημοκρατία, η αναζήτηση της ειρήνης, οι ατομικές ελευθερίες, ο πλουραλισμός, η μάχη κατά των προκαταλήψεων και των ανισοτήτων» είναι «αδιαπραγμάτευτες και ζωτικής σημασίας αξίες».

Ο Χαντάντ έχει δεσμευθεί να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, να διατηρήσει το γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα, να φορολογήσει τους πολύ πλούσιους και να ενισχύσει την κατανάλωση προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία της Βραζιλίας, η οποία βρίσκεται σε ύφεση εδώ και δύο χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP