Παίρνει διαστάσεις η υπόθεση Πετσίτη -Ερχεται σύντομα στη Βουλή
11 months, 13 days ago
6

Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση Πετσίτη μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις ότι ήταν υπάλληλος του καταδικασθέντος επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, καιρό πριν αποχωρήσει από το επιτελείο του Νίκου Παππά, και σύντομα η υπόθεση θα τεθεί υπό τον έλεγχο της Βουλής.

Καθώς η αντιεισαγγελέας της Αρχής για το Μαύρο Χρήμα Αννα Ζαΐρη – Αρκουλή, κλήθηκε να καταθέσει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τόσο για τις έρευνες στους λογαριασμούς του κ. Πετσίτη οσο και για την απόφασή της να μεταθέσει τον προϊστάμενο της Αρχής που ερευνούσε το σκάνδαλο ΔΕΠΑ, όπου και πάλι είναι μπλεγμένος ο Μανώλης Πετσίτης. Απόφαση που οδήγησε τον συγκεκριμένο υπάλληλο σε παραίτηση.

Ήδη η τελευταία αποκάλυψη για τους δεσμούς του Μανώλη Πετσίτη με το σύστημα Λαυρεντιάδη έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, αφού από επίσημα έγγραφα προκύπτει ότι κ. Πετσίτης είχε αναλάβει να εκπροσωπεί φορολογικά τους Κύπριους δικηγόρους των off shore του κ. Λαυρεντιάδη, πριν από τις εκλογές του 2015. Γεγονός που σημαίνει ότι όταν μπαινόβγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ήδη μισθοδοτούμενους από έναν σκοτεινό επιχειρηματία, που βρίσκεται τώρα στον Κορυδαλλό. Όμως η στενή σχέση του Μανώλη Πετσίτη με τους δικηγόρους Λάμπρο Πιερή και Σωτηράκη Παναγιώτου, κάνει ακόμα πιο εμφανή την εμπλοκή του Νίκου Παππά, αφού και οι δυο είναι συνεργαζόμενοι με τον περίφημο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, που συνόδευε τον κ. Παππά στο ταξίδι του στην Βενεζουέλα το 2013. Τυχαίο;

Και σαν να μην έφθασαν όλα αυτά, ήρθε και η δήλωση του Νίκου Παππα προχθές, ότι ο πρώην συνεργάτης του εργαζόταν «από τις αρχές του 2016 στον ιδιωτικό τομέα, με εταιρείες με τις οποίες η κυβέρνηση ήταν σε σύγκρουση», για να τον εκθέσει ακόμα περισσότερο. Αφού και διαψεύδεται από τα πράγματα και δίνει την εντύπωση ότι ο υπουργός θέλησε να θολώσει τα νερά.

Πλέον η διερεύνηση της υπόθεσης περνά στην δικαιοδοσία της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε πως συναινεί στο αίτημα της ΝΔ να προσέλθει στην επιτροπή η Άννα Ζαΐρη-Αρκουλή, επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος που μαζί με τις κυπριακές αρχές διερευνούν τις δοσοληψίες του Μανώλη Πετσίτη. 

Μάλιστα η δήλωσή της προκάλεσε σε πολλούς εντύπωση: «Επειδή είναι προεκλογική περίοδος και υπάρχει μια απίστευτη νοσηρότητα στην πολιτική ζωή και επειδή δεν μπορεί να λέγονται αυτά τα πράγματα χωρίς να υπάρχουν απαντήσεις, γιατί αρρωσταίνουν τις συνειδήσεις των ανθρώπων που τα ακούνε και επειδή είτε είναι σκάνδαλο είτε συμψηφισμός σκανδάλων,  πρέπει με απόλυτη διαφάνεια να διερευνηθούν όλα. Εγώ συναινώ στο να έρθει η κ. Ζαϊρη όπως και να έρθει και ο υπάλληλος που παραιτήθηκε και έφυγε από την υπηρεσία», είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής.

Η αναφορά της σε «συμψηφισμό σκανδάλων» εντυπωσίασε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, που έχουν συνηθίσει την Τασία Χριστοδουλόπουλου σε άλλο ύφος. Έστω κι αν μετά η αντιπρόεδρος της Βουλης φρόντισε να κάνει σαφές ότι δεν πιστεύει ότι η υπόθεση είναι σκάνδαλο και έκανε λόγο για fake news.

«Θα λειτουργούμε ως επιτροπή με βάση τα δημοσιεύματα; διερωτήθηκε. Αυτή τη στιγμή όλη η ανθρωπότητα ασχολείται με τα fake news που προσβάλλουν την δημοκρατία, τα δικαιώματα και το δίκιο. Εμείς νομιμοποιούμαστε να θεωρούμε δεδομένα τα δημοσιεύματα του τύπου και να δρομολογούμε πολιτικές πρωτοβουλίες;»

Η κλήση στην Επιτροπή της Αντεισαγγελέως ήταν απαίτηση της ΝΔ, μετά την επιστολή παραίτησης που έστειλε προϊστάμενος της Αρχής, ο οποίος ερευνούσε τις υποθέσεις του Λαυρεντιάδη και τον ρόλο του Πετσίτη στο σκάνδαλο ΔΕΠΑ. Ο προϊστάμενος παραιτήθηκε αφού μετατέθηκε ξαφνικά σε άλλη υπηρεσία και μάλιστα σε θέση υπαλλήλου. Η δική του κατάθεση θα έχει ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την κατάθεση της επικεφαλής της αρχής κ. Ζαΐρη- Αρκουλή.

Η ΝΔ ζήτησε ακόμα -αφού τελειώσει η κατάθεση της Ζαΐρη – να κληθεί και ο Θεόδωρος Κιτσάκος, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο φίλος του Νίκου Παππά Μανώλης Πετσίτης, «λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου» και με αυτήν του την ιδιότητα επισκεπτόταν τη Δημόσια Επιχείρηση. Ενώ όπως αποκαλύφθηκε, την ίδια στιγμή ήταν και υπάλληλος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Όλως τυχαίως και συμπτωματικώς, η Δικαιοσύνη διερευνά γιατί και πως η εταιρεία ΔΕΠΑ δεν φρόντισε για χρόνια να εισπράξει τα χρέη της εταιρείας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου που πλέον ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ . Η κυρία Χριστοδουλοπούλου απάντησε «θα καλέσουμε εδώ όσους θέλετε, θα την κάνουμε εδώ τη δίκη».

Η επιστολή παραίτησης του προϊσταμένου της Αρχής που ερευνούσε τον Μανώλη Πετσίτη

Ας σημειωθεί ότι ο προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ο οποίος θα κληθεί και αυτός στην επιτροπή της βουλής) προκάλεσε σάλο με την παραίτησή του, την προπερασμένη εβδομάδα, αφήνοντας υπόνοιες για προσπάθειες κουκουλώματος της υπόθεσης Πετσίτη από τη δικαιοσύνη.

Σε επιστολή του με τίτλο «Εξώθηση σε παραίτηση», κατήγγειλε την επικεφαλής της Αρχής, Άννα Ζαΐρη-Αρκουλή, ότι εν μέσω διερεύνησης σημαντικότατων υποθέσεων, όπως αυτή του Μανώλη Πετσίτη ή των χρεών της ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ, τον μετέθεσε αναιτιολόγητα στη Β’ Μονάδα, και μάλιστα σε θέση απλού υπαλλήλου.

Πολιτική θύελλα για τον Πετσίτη

Ανύπαρκτο θέμα που αναπαράγεται από αντιΣΥΡΙΖΑ ιστότοπους και ενορχηστρώνεται από τη ΝΔ για πολιτικό αντιπερισπασμό μετά τις παραγγελίες διώξεων από τη Δικαιοσύνη για τα δάνεια των κομμάτων, χαρακτήρισε την υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Το θέμα του κ. Πετσίτη, είναι fake news, είναι ένα θέμα ανύπαρκτο που αναπαράγεται από ιστότοπους οι οποίοι είναι αντιΣΥΡΙΖΑ και ενορχηστρώνεται από τη ΝΔ για πολιτικό αντιπερισπασμό. Έχει σχέση με την πολιτική εξέλιξη των διώξεων που ασκήθηκαν για τα 200 εκατ. ευρώ δανεικά και αγύριστα που πήρε η ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος από το βήμα της Βουλής.

ΝΔ: Ποια ήταν η δουλειά του κ. Πετσίτη δίπλα στον κ. Παππά;

«Για μία ακόμη φορά ο κ. Παππάς λέει ψέματα: Στην αρχή μας είπε ότι ο κ. Πετσίτης δεν είχε καμία σχέση μαζί του μετά το 2015. Χθες, ότι έφυγε το 2016, αναγνωρίζοντας ότι ήταν στο Μαξίμου έως το 2015. Σήμερα αποκαλύπτεται ότι εκπροσωπούσε παράλληλα το γραφείο Αρτεμίου ήδη από το 2014», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μαστρογεωργίου και πρόσθεσε:

«Και όλα αυτά ενώ ο κ. Κιτσάκος, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ομολογήσει ότι έχει δει τον κ. Πετσίτη στο Μαξίμου και μετά το 2016. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί άλλο να κρύβεται: ποια ήταν η δουλειά του κ. Πετσίτη δίπλα στον κ. Παππά;».

ΚΙΝΑΛ: Μοναδικό βιογραφικό του στοιχείο η σχέση του Μανώλη Πετσίτη με Τσίπρα και Παππά

Ο εκπρόσωπος τύπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης σχολίασε την υπόθεση Πετσίτη σημειώνοντας ότι είναι μοναδική περίπτωση που ένας επαγγελματίας με μοναδικό στοιχείο στο βιογραφικό του την προσωπική του σχέση με τον Νίκο Παππά και τον Αλέξη Τσίπρα, κερδίζει πολλές χιλιάδες ευρώ. 

Η δήλωση Παύλου Χρηστίδη στην πρωινή ζώνη του OPEN: «Ο κ. Πετσίτης ήταν ένα πρόσωπο το οποίο είχε στενές σχέσεις με τον κ. Παππά και τον κ. Τσίπρα και πολλούς ακόμα. Ήταν ένας άνθρωπος που στην κανονική του ζωή έπαιρνε 500 ευρώ. Και με μοναδικό βιογραφικό την προσωπική του σχέση με αυτούς τους οποίους ανέφερα έφτασε να βγάζει πολλές χιλιάδες ευρώ. Οφείλει να παρέμβει η δικαιοσύνη και να δώσει απαντήσεις στο τι έχει συμβεί, όπως η δικαιοσύνη πρέπει να δίνει απαντήσεις πάντα παντού και για τους πάντες».