Πέθανε η Claire Wineland –Η 21χρονη ακτιβίστρια που έδινε μάχη κατά της κυστικής ίνωσης
1 year, 6 months ago
6

Η Claire Wineland, μια γυναίκα που νοσούσε από κυστική ίνωση και έγινε γνωστή μέσω των γραπτών της και των δημόσιων παρεμβάσεων της για την κληρονομική ασθένεια, πέθανε σε ηλικία 21 ετών.

Η Wineland έγινε γνωστή μέσα από τις αναρτήσεις της στα social media για τον ιδιαίτερο τρόπο που αντιμετώπιζε την ασθένεια και την προοπτική του θανάτου. Στις 26 Αυγούστου υποβλήθηκε σε επιτυχημένη μεταμόσχευση πνεύμονα, όμως λίγο μετά υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως ανέφερε το ίδρυμα της πέθανε ήσυχα, με την οικογένεια της δίπλα της. Σε ανάρτηση του στο Facebook το Claire’s Place Foundation ανέφερε: «Η ηγέτιδα μας πέθανε. Δεν υπέφερε καθόλου και το ιατρικό προσωπικό ανέφερε πως ήταν ίσως ο πιο ήσυχος θάνατος που είχαν δει ποτέ».

Σε μια δημόσια παρέμβαση της σε TedX Talk το 2017 η Claire είχε περιγράψει τη σημασία της αυτοεκτίμησης και του αυτοσεβασμού για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ασθένειες που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο».

«Η ζωή δεν είναι μόνο να είσαι χαρούμενος. Είναι το τι κάνεις με τη ζωή σου και το αν μπορείς να βρεις μια βαθιά υπερηφάνεια για αυτό που είσαι και αυτό που σου δόθηκε» Η Wineland ήταν υποστηρίκτρια του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς. Μάλιστα είχε φύγει κάποια φορά από το νοσοκομείο του για να παρευρεθεί σε μια συγκέντρωση του. Ο Αμερικάνος πολιτικός αποχαιρέτησε την Whineland μέσω Twitter.

Στο τελευταίο της ποστ στα social media πριν τη μεταμόσχευση, η Wineland μίλησε την σημασία της δωρεάς οργάνων για τους ανθρώπους που πάσχουν από κυστική ίνωση. «Είμαι ευγνώμων προς τους γιατρούς που έκαναν την ασθένεια και μου δώσανε περισσότερη ζωή. Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία να συνεχίσω να είμαι άνθρωπος».

Μετά το θάνατο της τα όργανα της δόθηκαν για μεταμοσχεύσεις. «Τα δύο της νεφρά τοποθετήθηκαν πετυχημένα σε δύο ανθρώπους, έναν άντρα και μια γυναίκα, στην Καλιφόρνια» είπε η μητέρα της στο CNN.

Η κυστική ίνωση είναι μια γενετική κληρονομική ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει για την ώρα θεραπεία. Όσο εξελίσσεται η ασθένεια δημιουργεί πάρα πολλές βλέννες στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μολύνσεις και πρόβλημα στην πέψη. Σύμφωνα με το αμερικάνικο «Ίδρυμα για την Κυστική Ίνωση» περίπου 70.000 άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από την ασθένεια. Η μέση ηλικία θανάτου των ασθενών είναι τα 40 έτη.

Η Claire Wineland απέκτησε φήμη μέσα από την θετική, αλλά ρεαλιστική αντιμετώπιση της κατάστασης της.

Το κανάλι της στο YouTube, στο οποίο μιλούσε για τις εμπειρίες της, απέκτησε πάνω από 250.000 συνδρομητές. Αναγκάστηκε όμως να σταματήσει τις αναρτήσεις εκεί λόγω επιδείνωση της κατάσταση της, το 2017.

«Έχω υποφέρει περισσότερο από άντρες, από αντικαταθλιπτικά φάρμακα, από την οικογένεια μου και την καριέρα μου, παρά από την ασθένεια μου. Δεν είμαι αθώα και δεν είμαι παιδί» είχε γράψει τον περασμένο Μάρτιο.

Just let me love you

A post shared by Claire Wineland (@claire.wineland) on