Πικάσο: Ένας πίνακας στο σαλόνι της Ιμέλντα Μάρκος στο «μικροσκόπιο» των αρχών
10 months, 14 days ago
6

Νίκησε τις προεδρικές εκλογές στις Φιλιππίνες και πάνω στους πανηγυρισμούς του αποκαλύφθηκε και ένας χαμένος πίνακας του Πάμπλο Πικάσο.

Ο λόγος για τον  Φερντινάντ «Μπονγκ Μπονγκ» Μάρκος Τζούνιορ, ο γιος του διαβόητου δικτάτορα των Φιλιππίνων, ο οποίος πάνω στους πανηγυρισμούς της νίκης του αποκάλυψε έναν πίνακα του Πάμπλο Πικάσο, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί εδώ και χρόνια.

Ο πίνακας φαίνεται σε μια φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η οικογένεια.

Συγκεκριμένα πάνω από το βαμμένο χρυσό καναπέ της Ιμέλντα φαίνεται ένας πίνακας του μεγάλου ζωγράφου, η «Ξαπλωμένη Γυναίκα VI».

Δεν είναι όμως σαφές, αναφέρει ο Guardian, αν το έργο είναι αυθεντικό ή αντίγραφο καθώς οι Μάρκος είχαν μια τάση να επιδεικνύουν αντίγραφα.

Ο πίνακας είναι ένας από τα οκτώ έργα που προορίζονταν το 2014 για κατάσχεση από τις αρχές κατά της διαφθοράς.

Η επανεμφάνιση του έργου προκαλεί ανησυχίες για το αν η οικογένεια θελήσει να εκμεταλλευτεί την εξουσία της για να ανακτήσει τον πλούτο που είχε αποκτήσει παράνομα.

Σημειώνεται πως ο Φερντινάντ Μάρκος κυβερνούσε για 20 χρόνια. Με τη σύζυγό του, είχαν κρύψει μεγάλο μέρος της περιουσίας τους στο εξωτερικό ενώ κατείχαν κοσμήματα έργα τέχνης και ακριβά ρούχα – ας μην ξεχνάμε και τα χιλιάδες παπούτσια της Ιμέλντα.

Ο πίνακας του Πικάσο είναι πάνω αριστερά.

Με την επιστροφή των Μάρκος τα τελευταία χρόνια, η οικογένεια επιδόθηκε σε μια προσπάθεια να καθαρίσει το όνομά της. Ως ένα βαθμό τα έχει καταφέρει.

Πολλοί νέοι σήμερα στις Φιλιππίνες, όσοι δεν έζησαν εκείνη την εποχή, πιστεύουν ότι οι κατηγορίες για την σπάταλη ζωή των Μαρκος είναι απλώς παραπληροφόρηση.

in.gr