Ποιος είναι ο «αντάρτης» αδελφός του Μπόρις Τζόνσον -Πιο πνευματώδης, πιο Ευρωπαίος και ακαδημαϊκά επιτυχημένος [εικόνες]
6 months, 15 days ago
6

«Χτύπημα» από τον στενό οικογενειακό του κύκλο δέχθηκε ο Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας άλλη μια ήττα στο ιστορικό του. Ο αδελφός του, Τζο Τζόνσον, έβαλε το εθνικό συμφέρον πάνω από την οικογένεια και παραιτήθηκε από τη θέση του υφυπουργού και από την βουλευτική του έδρα.

Η παραίτησή του ήρθε μέσα σε μια καταστροφική εβδομάδα για τον Μπόρις Τζόνσον και θα μπορούσε να φέρει στο μυαλό κάτι σαιξπηρικό ή φροϊδικό ή απλά να αποτελεί μια απλή πράξη συνείδησης. Ο Τζο Τζόνσον στην ανακοίνωσή του επικαλέστηκε σύγκρουση ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον, επιλέγοντας τελικά το δεύτερο.

«Ατελείωτος θαυμασμός όπως πάντα για τον αδερφό μου Τζο», ήταν η πρώτη αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού στο Twitter. «Μπορεί να μην συμφωνήσαμε επί του Brexit, αλλά είμαστε ενωμένοι και από κοινού απογοητευμένοι για τη πνευματικά και πολιτικά αδύναμη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε.

Ποιος είναι ο Τζο Τζονσον

Ο 47χρονος μικρότερος αδελφός του Μπόρις Τζονσον, Τζο, έχει το ίδιο στιλ με τον αδελφό του. Ξεθωριασμένο ξανθό μαλλί και παρόμοια χαρακτηριστικά προσώπου. Μεγάλωσαν στην ίδια υπέρ-ανταγωνιστική οικογένεια, η οποία σε ντιμπέιτ έθετε στην κορυφή το ζήτημα της νοημοσύνης. Μπορεί να είχαν τις διαφωνίες τους, αλλά πάντα ο ένας κάλυπτε τον άλλο.

Πηγές από το στενό περιβάλλον του Τζο Τζόνσον υποστηρίζουν ότι πάντα ήταν πιο κοντά στην πιο ρεαλιστική και φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος και ένιωθε άβολα καθώς έβλεπε τον αδελφό του να στρέφεται δυναμικά σε ένα no deal Brexit. Αυτό, όμως, που ξεχείλισε το ποτήρι και τον οδήγησε στην παραίτηση ήταν η αποπομπή των βουλευτών του κόμματος. Ορισμένοι ισχυρίζονται πως επιχειρεί να υπονομεύσει τον αδελφό του, ωστόσο, η άποψη αυτοί δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές. «Είναι εξαιρετικά πιστός στον Μπόρις Τζόνσον», λέει Γκίμπσον, συγγραφέας του «The Adventures of Boris Johnson».

Νεότερος και πιο πνευματώδης από τον αδελφό του, ο Τζο Τζόνσον ακολούθησε μια παρόμοια πορεία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, αλλά δεν είναι το ίδιο πρόσωπο, υπογραμμίζει ο Γκίμπσον. «Ο Τζο είναι τελείως διαφορετικός από τον Μπόρις», επισημαίνει, «Ομως, ο μικρότερος φαίνεται να έχει τα ίδια φιλόδοξα γονίδια του πατέρα τους Στάνλεϊ Τζόνσον, έναν αγωνιστή του περιβάλλοντος και αξιωματούχος της ΕΕ».

Ο Τζο Τζόνσον χαμογελαστόςΤζο Τζόνσον / Φωτογραφία: AP

Δεν κάνει θόρυβο όπως ο Μπόρις Τζόνσον

Ενας δημοσιογράφος και ανταποκριτής των Financial Times στο Παρίσι αναφέρει πως ο Τζο Τζόνσον δεν άφησε το σημάδι του όπως ο θορυβώδης αδελφός του, ωστόσο, η οικογένεια που είχαν πίσω τους ήταν άμεσα αναγνωρίσιμη. Μέσα σε μια έντονα ανταγωνιστική οικογένεια, ο Τζο Τζόνσον ήταν ακαδημαϊκά πιο επιτυχημένος από τον αδελφό του. Και οι δύο σπούδασαν στο κορυφαίο, Eton College, και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Λένε πως όταν ο Τζον πήρε το διακεκριμένο πτυχίο, η αδελφή τους Ρέιτσελ ανακοίνωσε στον Μπόρις το γεγονός. «Εμαθες τα κακά νέα για τον Τζο;», τον ρώτησε. Αν και ο πατέρας τους καλλιεργούσε τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των αδελφών, εκείνοι τα πήγαιναν πολύ καλά παρά τις διαφορές τους. Χαρακτηριστικό για τις οικογενειακές τους σχέσεις ήταν το tweet της αδελφής τους, Ρέιτσελ, που ήταν ένας από τους ανθρώπους που ζητούσαν δεύτερο δημοψήφισμα. «Η οικογένεια αποφεύγει το θέμα του Brexit ειδικά στα γεύματα, καθώς δεν θέλουμε να συσπειρωθούμε εναντίον του πρωθυπουργού», έγραψε.

Ο Μπόρις Τζόνσον με τριαντάφυλλο στο πέτοΜπόρις Τζόνσον / Φωτογραφία: AP

Η προηγούμενη παραίτηση του Τζο Τζόνσον

Αυτή δεν ήταν η πρώτη παραίτηση του Τζο από το Συντηρητικό Κόμμα. Παρόλο, που υποστήριξε την παραμονή στην ΕΕ, τάχθηκε στο πλευρό της Μέι το πρώτο διάστημα. Το φθινόπωρο, ωστόσο, παραιτήθηκε, κατηγορώντας την Βρετανίδα πρωθυπουργό ότι καλούσε τους πολίτες να επιλέξουν μεταξύ «υποταγής και χάους». Οπως τόνιζε, ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα έβγαζε τη χώρα από το αδιέξοδο. «Το Brexit έχει διαιρέσει τη χώρα», έγραφε στην επιστολή παραίτησής του. «Εχει διαιρέσει πολιτικά κόμματα και έχει επίσης χωρίσει οικογένειες», τόνιζε.

Οι διαφορές «κρύφτηκαν» αλλά δεν ξεχάστηκαν

Την ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε πως επιθυμεί την ηγεσία των Συντηρητικών, οι διαφορές που είχαν με τον Τζο Τζονσον κρύφτηκαν κάτω από το οικογενειακό χαλί. Οταν, δε, κέρδισε τη μάχη της ηγεσίας και έγινε πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Μπόρις προσέφερε στον αδελφό του υπουργική θέση με ευθύνη τα Πανεπιστήμια και την Επιστήμη, που του έδινε τη δυνατότητα να παραβρίσκεται στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Οταν ο Τζο ορκίστηκε, ο πατέρας του Στάνλεϊ υποστήριζε πως ήταν πλήρως αφοσιωμένος στον αδελφό του, Μπόρις. «Ο Τζο Τζόνσον θα υποστηρίξει την κυβερνητική γραμμή», είπε σε δημοσιογράφους. «Είναι πολύ, πολύ έξυπνος άντρας», τόνισε.

Τι σημαίνει η παραίτηση του Τζο Τζόνσον

Σε γενικό πλαίσιο, όπως σημειώνουν οι FT, η παραίτηση του Τζο Τζόνσον αντικατοπτρίζει την απογοήτευση των μετριοπαθών Συντηρητικών στις «βάρβαρες» τακτικές του Μπόρις Τζόνσον. Η αποπομπή των βουλευτών υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του Βρετανού πρωθυπουργού να λάβει το κόμμα σκληρότερη και επιθετικότερη μορφή για το Brexit, κάτι που ο Τζο δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει.

Το οικογενειακό επεισόδιο Τζόνσον, αποδεικνύει ένα πράγμα, ότι οι αδελφικές αντιπαλότητες μπορεί να είναι επικίνδυνες στον κόσμο της βρετανικής πολιτικής. Αλλωστε δεν είναι η πρώτη… Ο Εντ Μίλιμπαντ στάθηκε απέναντι από τον αδελφό του Ντέιβιντ στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, διχάζοντας την οικογένεια.

Πολλοί, ωστόσο, ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει σύγκριση, καθώς οι Μίλιμπαντ έχουν αριστερή χροιά. «Μόνο ένας σοσιαλιστής θα μπορούσε να το κάνει αυτό στον αδελφό του, μόνος αυτός θα μπορούσε να θεωρήσει τους οικογενειακούς δεσμούς τόσο ασήμαντους, ώστε να άρει τον αδελφό του. Μόνο οι Αριστεροί σκέφτονται έτσι. Βλέπουν τους ανθρώπους ως χωριστούς πράκτορες που στερούνται δεσμούς με την κοινωνία ή τον άλλον και έτσι ο Στάλιν μπόρεσε και δολοφόνησε 20 εκατ. ανθρώπους», λέει.