Ποιος θα διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον;
2 years, 2 months ago
6

The Guardian – της Heather Stewart

Με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης αλλά και πολλούς συντηρητικούς βουλευτές να ζητούν παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, οι εικασίες για το ποιος μπορεί να τον διαδεχθεί πληθαίνουν. Ιδού λοιπόν κάποιοι πιθανοί δελφίνοι, για την περίπτωση που ο βρετανός πρωθυπουργός παραιτηθεί ή εκδιωχθεί.

Λιζ Τρας, υπουργός Εξωτερικών

Παρότι πρώην υποστηρίκτρια του Remain, η 46χρονη Τρας είναι η αγαπημένη της κομματικής βάσης, καταλαμβάνοντας τακτικά την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις του ιστοτόπου Conservative Home μεταξύ των μελών των Τόρις.

Οι φαν της λατρεύουν τη ρητορική της, που περιλαμβάνει πολλή ελευθερία, ελεύθερο εμπόριο και πατριωτισμό, και της πιστώνουν την υπογραφή πληθώρας εμπορικών συμφωνιών μετά το Brexit. Εχει μια καλοακονισμένη δημόσια εικόνα, χάρη και στην απλόχερη χρήση κυβερνητικών φωτογράφων χρηματοδοτούμενων από τους φορολογούμενους.

Ρίσι Σούνακ, υπουργός Οικονομικών

Ο 41χρονος Σούνακ θεωρούνταν για κάποιο διάστημα φαβορί για τη διαδοχή του Τζόνσον, τελευταία όμως η δημοτικότητά του έχει πέσει μεταξύ των μελών των Τόρις.

Γιος ινδών μεταναστών από την Ανατολική Αφρική – ενός γιατρού και μιας φαρμακοποιού – που τον έστειλαν στο Ουίντσεστερ, ένα επίλεκτο ιδιωτικό σχολείο, εργάσθηκε στο Σίτι πριν ασχοληθεί με την πολιτική και υιοθετεί μία οικονομική προσέγγιση σημαντικά διαφορετική από εκείνη του Τζόνσον, πριμοδοτώντας τους χαμηλότερους φόρους και μια αυστηρότερη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών.

Τζέρεμι Χαντ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας

Ο 55χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών ηττήθηκε καθαρά από τον Τζόνσον στη μάχη του 2019 για την ηγεσία, εξακολουθεί να θεωρείται όμως ένας πιθανός δελφίνος αν αδειάσει ξανά η θέση.

Αφότου ο Τζόνσον τον έστειλε πίσω στα βουλευτικά έδρανα, πάντως, δείχνει σχολαστικά πιστός. Θεωρείται ένα «ασφαλές ζευγάρι χέρια», αν και κάποιοι συνάδελφοί του θεωρούν πως του λείπει η πολιτική λάμψη.

Πρίτι Πατέλ, υπουργός Εσωτερικών

Η 49χρονη Πατέλ θεωρείται από πολλούς μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αλλά οι δεξιές της απόψεις και η καταφανής σκληρή στάση της στο Μεταναστευτικό την καθιστούν ελκυστική σε αρκετά ηγετικά στελέχη καθώς και ομοϊδεάτες βουλευτές των Συντηρητικών.

Βουλευτής από το 2010, κατείχε διάφορα υπουργικά πόστα, αντιμετώπισε ωστόσο μία διετή «εξορία» όταν υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης λόγω ανεπίσημων συναντήσεων με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Σάτζιντ Τζάβιντ, υπουργός Υγείας

Ο 52χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών κατέλαβε τη μακρινή τέταρτη θέση στη μάχη για τη διαδοχή της Τερίσα Μέι, πιθανόν όμως να θέλει να ξαναδοκιμάσει την τύχη του.

Πρώην τραπεζικός επενδυτής, είχε στηρίξει επισήμως το Remain στο δημοψήφισμα, δεν καθορίζεται όμως από αυτό, και έχει μία αρκετά στιβαρή συντηρητική ιδεολογία, καθώς και μία γοητευτική προσωπική ιστορία, αφού μεγάλωσε πάνω από το οικογενειακό κατάστημα στο Μπρίστολ.

Κουάζι Κουόρτενγκ, υπουργός Επιχειρήσεων

Ο 46χρονος Κουόρτενγκ, ο πρώτος μαύρος Συντηρητικός που ανέλαβε υπουργικό πόστο, έχει ασφαλώς τα απαραίτητα για πολλούς Τόρις διαπιστευτήρια ως οπαδός της ελεύθερης αγοράς.

Γεννημένος στο Ανατολικό Λονδίνο, σπουδαγμένος στο Ιτον, είναι γνωστός για την ευφυΐα του αλλά και μια κάποια τάση να μιλά χωρίς να σκέπτεται.

Νάντιμ Ζαχάουι, υπουργός Παιδείας

Παρότι αυτός είναι ο πρώτος υπουργικός του θώκος, η δημοτικότητα του 54χρονου Ζαχάουι εκτοξεύτηκε τον έναν χρόνο που διετέλεσε υφυπουργός αρμόδιος για τα εμβόλια.

Και η προσωπική του ιστορία είναι, ενδεχομένως, πιο συναρπαστική και από εκείνη του Τζάβιντ. Γεννημένος στη Βαγδάτη, σε κουρδική οικογένεια, εγκατέλειψε μαζί της το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν σε ηλικία εννέα χρόνων.

Συνιδρυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov, με εργασιακό παρελθόν στη βιομηχανία του πετρελαίου, είναι ένας από τους πλουσιότερους βουλευτές στο Ουέστμινστερ.

in.gr