Πλούσιοι Ρώσοι ναυλώνουν ιδιωτικά τζετ για να αποφύγουν την επιστράτευση
1 year, 6 months ago
6

Βάζοντας γερά το χέρι στην τσέπη, εύποροι Ρώσοι ναυλώνουν ιδιωτικά αεροσκάφη, καταβάλλοντας έως και 25.000 λίρες για μία θέση, μετά τη μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», οι περισσότεροι επιβάτες κατευθύνονται προς την Αρμενία και την Τουρκία.

«Ο αριθμός των Ρώσων που ναυλώνουν ιδιωτικά αεροσκάφη έχει εκτιναχθεί στη Μόσχα από τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την πρώτη κινητοποίηση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Οι πλούσιοι Ρώσοι αναζητούν διέξοδο από τη χώρα εν μέσω αναφορών ότι οι αρχές σχεδιάζουν να κλείσουν τα σύνορα για τους άνδρες που θα μπορούσαν να επιστρατευτούν.

Οι επιβάτες κατευθύνονται κυρίως προς την Αρμενία, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, που επιτρέπουν στους Ρώσους την είσοδο χωρίς βίζα. Πληρώνουν αδρά, από 20.000 έως και 25.000 λίρες για μια θέση σε ιδιωτικό αεροπλάνο, ενώ η τιμή για την ενοικίαση ενός οκταθέσιου ιδιωτικού τζετ κυμαίνεται από 80.000 λίρες έως 140.000 λίρες, γράφει το σχετικό δημοσίευμα.

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη αυτή τη στιγμή», επισημαίνει ο Yevgeny Bikov, διευθυντής της εταιρείας ιδιωτικών αεροσκαφών «Your Charter». «Συνήθως λαμβάναμε 50 αιτήματα την ημέρα. Τώρα ανέρχονται σε περίπου 5.000».

Κι ενώ εξακολουθεί να επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στα συνοριακά περάσματα της Ρωσίας, τα περισσότερα αεροπορικά εισιτήρια απλής μετάβασης έχουν εξαντληθεί για τις επόμενες ημέρες.

Ο Bikov δηλώνει ότι η εταιρεία του άρχισε να ναυλώνει μεγαλύτερα εμπορικά αεροπλάνα σε μια προσπάθεια να καλύψει τη ζήτηση και να μειώσει τις τιμές.

«Αλλά απλά δεν μπορούμε να βρούμε αρκετές θέσεις για όλους», είπε, προσθέτοντας ότι η φθηνότερη θέση σε ναυλωμένο εμπορικό αεροπλάνο για το Ερεβάν κοστίζει 200.000 ρούβλια (3.000 λίρες).

Η FlightWay, η οποία προσφέρει πτήσεις με ιδιωτικά τζετ, ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει αύξηση των αιτημάτων για πτήσεις απλής μετάβασης προς την Αρμενία, την Τουρκία, το Καζακστάν και το Ντουμπάι.

«Η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα», τόνισε ο Eduard Simonov, επικεφαλής της εταιρείας.

Πρόσθεσε επίσης ότι η διαθεσιμότητα για ιδιωτικά αεροσκάφη προς ενοικίαση έχει μειωθεί σημαντικά αφότου ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, απαγορεύοντας τη μίσθωση αεροσκαφών για χρήση από τη Ρωσία.

«Όλες οι ευρωπαϊκές εταιρείες ιδιωτικών τζετ έχουν εγκαταλείψει την αγορά. Τώρα υπάρχει περισσότερη ζήτηση έναντι της προσφοράς και οι τιμές είναι υψηλές σε σύγκριση με αυτές που ήταν πριν έξι μήνες», είπε ο Simonov.

Κλείσιμο

Δεν είναι μόνο οι πολύ πλούσιοι που θέλουν να κάνουν χρήση ιδιωτικών τζετ, καθώς ορισμένες εταιρείες ναυλώνουν αεροπλάνα για να απομακρύνουν τους άρρενες υπαλλήλους τους .
Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα «Kommersant», εταιρεία σχεδιασμού βιντεοπαιχνιδιών στη Μόσχα ναύλωσε μια ολόκληρη πτήση για να απομακρύνει τους υπαλλήλους της από τη χώρα.

«Αποκτούμε μια εντελώς νέα πελατειακή βάση, εταιρείες καθώς και άτομα που δεν πετούσε ποτέ με ιδιωτικά τζετ στο παρελθόν…Υπάρχουν πολλοί που είχαν κομπόδεμα για ώρα ανάγκης και αναζητούν τρόπους για να φύγουν από τη Ρωσία», προσθέτει.

Υπάρχει διάχυτος ο φόβος στη Ρωσία ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει να κλείσει τα σύνορά του αυτή την εβδομάδα.

Ανεξάρτητες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι, από την Κυριακή οι συνοριοφύλακες στο μοναδικό επιχειρησιακό σημείο διέλευσης της Ρωσίας με τη Γεωργία, θα εμποδίζουν ορισμένους Ρώσους να φύγουν από τη χώρα, επικαλούμενοι τον νόμο περί μερικής επιστράτευσης.

Ερωτηθείς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο , ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χθες: «Δεν γνωρίζω τίποτα για αυτό. Προς το παρόν, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για αυτό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ρωσία αναμένεται να απωλέσει το 15% των εκατομμυριούχων της μέσα στο 2022, σύμφωνα με μελέτη, καθώς οι πλουσιότεροι πολίτες της μετακομίζουν στο εξωτερικό.

Η φυγή των πλουσίων και ισχυρών της Ρωσίας θα μπορούσε να ενισχύσει την οργή στις φτωχότερες περιοχές της χώρας που φαίνεται να επηρεάζονται δυσανάλογα από τη μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Ο «Guardian» αναφέρει επίσης ότι διαθέτει στοιχεία, σύμφωνα με το οποία, ο γιος ενός εξέχοντος μέλους της Δούμας, ταξίδεψε με πτήση για την Κωνσταντινούπολη το περασμένο Σάββατο.

Ο Ρώσος βουλευτής συνόδευσε τον γιο του σ’ ένα αεροδρόμιο στη Μόσχα για να διασφαλίσει ότι θα τον αφήσουν να φύγει από τη χώρα.