Πόλεμος στην Ουκρανία: Χρησιμοποιεί η Ρωσία όπλα λέιζερ; Το Πεντάγωνο αμφιβάλλει
1 year, 10 months ago
6

Ο ισχυρισμός της Ρωσίας ότι άρχισε να χρησιμοποιεί στην Ουκρανία όπλο λέιζερ που καταστρέφει drone και «τυφλώνει δορυφόρους» μάλλον δεν έπεισε τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη για τη χρήση λέιζερ, ή τουλάχιστον όπλων λέιζερ, στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει τίποτα που να το επιβεβαιώνει» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιούρι Μπόρισοφ υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει ήδη θέσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα όπλο λέιζερ που τυφλώνει κατασκοπευτικούς δορυφόρους και καταρρίπτει drone από απόσταση χιλιομέτρων.

Διαβάστε επίσης: Η Ρωσία δοκίμασε το «ισχυρότερο πυρηνικό όπλο του πλανήτη»

Το σύστημα Peresvet, βαπτισμένο προς τιμήν ενός ορθόδοξου μοναχού που πέθανε σε μάχη τον μεσαίωνα, ήταν ένα από τα νέα οπλικά συστήματα που είχε προαναγγείλει το 2018 ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μαζί με έναν νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, μια μικρή πυρηνική κεφαλή που μπορεί να τοποθετηθεί σε πυραύλους κρουζ, υποβρύχια πυρηνικά όπλα και πυραύλους hypersonic.

Σύμφωνα με τον Μπόρισοφ, το πρωτότυπο μιας μετεξέλιξης του Peresvet, με την ονομασία Zadira, χρησιμοποιείται ήδη στην Ουκρανία.

Σχεδόν τίποτα δεν είναι δημοσίως γνωστό για το όπλο, όμως το 2017 ρωσικά μέσα ανέφεραν ότι στην ανάπτυξή του συμμετείχε η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Διαβάστε επίσης: «Σιδερένια Ακτίνα» – Ισραηλινό όπλο λέιζερ καταρρίπτει drone, βλήματα, ρουκέτες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι ειρωνεύτηκε από την πλευρά του τους ισχυρισμούς της Μόσχας, παρομοιάζοντάς τους με τα υποτιθέμενα υπερόπλα που θα χάριζαν στους Ναζί τη νίκη στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Βλέπουμε ότι τον τρίτο μήνα ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας, η Ρωσία αναζητά το ‘υπερόπλο’ της […] κάτι που δείχνει ξεκάθαρα την απόλυτη αποτυχία της αποστολής» δήλωσε ο Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα πάντως με το Κρεμλίνο, σε δοκιμή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη το Zadira κατέρριψε drone από απόσταση 5 χιλιομέτρων εντός πέντε δευτερολέπτων.

Όπως δήλωσε ο Μπόρισοφ, το όπλο μπορεί επίσης να τυφλώνει κατασκοπευτικούς δορυφόρους που κινούνται σε χαμηλή γήινη τροχιά μέχρι το ύψος των 1.500 χιλιομέτρων.

in.gr