Πόλεμος στην Ουκρανία: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν την καταστροφή στη ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία
1 month, 16 days ago
6

Την καταστροφή που υπέστη ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία, που επλήγη από επίθεση του Κιέβου αποτυπώνουν δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την ανεξάρτητη εταιρεία δορυφόρων Planet Labs.

Η επίθεση έδειξε ότι το Κίεβο μπορεί να έχει αποκτήσει νέες δυνατότητες για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που ενδεχομένως θα άλλαζε την πορεία του πολέμου.

Οι φωτογραφίες δείχνουν τρεις σχεδόν όμοιους κρατήρες στα σημεία όπου επλήγησαν με ακρίβεια κτήρια στη ρωσική αεροπορική βάση Σάκι. Η βάση, στη νοτιοδυτική ακτή της Κριμαίας, υπέστη εκτεταμένες ζημιές από πυρκαγιά και είναι ξεκάθαρα ορατά τουλάχιστον οκτώ κατεστραμμένα αεροπλάνα.

krimaia2

Η Ρωσία αρνείται τις ζημιές και η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη

Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι υπέστησαν ζημιές αεροσκάφη και ανακοίνωσε ότι οι εκρήξεις οφείλονται σε ατύχημα.

Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει δημοσίως την ευθύνη για την επίθεση ούτε έχει ανακοινώσει πώς ακριβώς πραγματοποιήθηκε.

«Επισήμως δεν επιβεβαιώνουμε ούτε διαψεύδουμε οτιδήποτε, Υπάρχουν πολλά σενάρια για το τι μπορεί να συνέβη … έχοντας κατά νου ότι υπήρξαν αρκετά επίκεντρα εκρήξεων ακριβώς την ίδια στιγμή», ανέφερε σε μήνυμά του προς το Ρόιτερς ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου.

Δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν πως η κλίμακα των ζημιών και η προφανής ακρίβεια των πληγμάτων φανερώνουν ισχυρές νέες δυνατότητες με δυνητικά σημαντικές συνέπειες.

protothema.gr