Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών
1 year, 10 months ago
6

Η Ινδία είναι η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο

Όλο και πιο κοντά πλησιάζει  ο εφιάλτης της επισιτιστικής κρίσης, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών με άμεση ισχύ. Και αυτό διότι η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά.

Εξαιρούνται μόνο οι εξαγωγές σιτηρών που αφορούν παραγγελίες για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί πληρωμές, διευκρίνισε η ινδική κυβέρνηση.

Οι διεθνείς αγορές πόνταραν στην Ινδία όσον αφορά τις προμήθειες σιτηρών αφότου μειώθηκαν οι εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σε αναζήτηση λύσης

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Γεωργίας της G7 και ο Ουκρανός ομόλογός τους αναζήτησαν λύσεις την Παρασκευή προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επισιτιστική ανασφάλεια και το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Κίεβο, «όλος ο κόσμος πληρώνει το τίμημα» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Συζητήσαμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να σωθεί το μεγαλύτερο μέρος της συγκομιδής», με εξαγωγές που θα μπορούσαν να γίνουν δια της ξηράς, μέσω σιδηροδρομικών δικτύων ή μέσω του Δούναβη, εξήγησε ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας Τζεμ Εζντεμίρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ουκρανό υπουργό Μίκολα Σόλσκι στη Στουτγκάρδη.

Η ρωσική εισβολή και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν δραστικά οι εξαγωγές αυτής της μεγάλης γεωργικής χώρας. «Είναι στρατηγική του Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο, στην Ουκρανία και πέραν από αυτήν», πρόσθεσε ο Εζντεμίρ.

Εφιάλτης

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στον κόσμο σιτηρών όπως το σιτάρι και το ηλιέλαιο.

Οι εξαγωγές της συναντούν μεγάλη δυσκολία λόγω της ρωσικής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα

Όπως αναφέρει το Skynews, οι ελλείψεις και οι επακόλουθες αυξήσεις τιμών αφήνουν τις αναπτυσσόμενες χώρες ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς είναι από τις πιο εξαρτώμενες από την ουκρανική παραγωγή.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξάλλου έχει εκτινάξει τις διεθνείς τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί, ότι η αύξηση των τιμών θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση στην Αφρική.

in.gr