Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία έχει χάσει περίπου 4.300 άνδρες από την έναρξη της εισβολής
2 years, 1 month ago
6

Δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας Χάνα Μαλιάρ – Στο Κίεβο χτύπησαν ξανά πολυκατοικία σε προάστιο – Οδομαχίες στο Χάρκοβο

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει περίπου 4.300 στρατιώτες κατά την εισβολή τους στην Ουκρανία, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, η οποία πρόσθεσε ωστόσο πως ο αριθμός αυτός είναι σε διαδικασία αποσαφήνισης.

Έγραψε ακόμη στη σελίδα της στο Facebook πως τα ρωσικά στρατεύματα έχασαν περίπου 146 άρματα μάχης, 27 αεροσκάφη και 26 ελικόπτερα.

Ποια είναι η κατάσταση στα μέτωπα

Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στο ίντερνετ από το προάστιο Μπούχα, στα 30 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, παρουσιάζουν άλλη μια πολυώροφη πολυκατοικία να έχει «χτυπηθεί» από πύραυλο, ρωσικά τανκς κινούνται στους δρόμους τις πόλεις, ακούγονται πυροβολισμοί, ενώ Ουκρανοί πολίτες πετούν αυτοσχέδιες μολότοφ σε Ρώσους στρατιώτες.

Από την πολυκατοικία που χτυπήθηκε, διασώθηκαν πάνω από 80 άνθρωποι, ενώ πληροφορίες της ΕΡΤ έκαναν λόγο για μια νεκρή γυναίκα. 

ktirio_bucha2

Εκρήξεις ακούγονται το πρωί της Κυριακής δυτικά του κέντρου του Κιέβου. Δείτε live εικόνα από την ουκΕκρήξεις ακούγονται το πρωί της Κυριακής δυτικά του κέντρου του Κιέβου. Δείτε live εικόνα από την ουκρανική πρωτεύουσα:

Live Webcams From Around Ukraine | Kiev, Sumy, Pripjat |

Βίντεο από Κίεβο, πρωί Κυριακής:

Η νύχτα ήταν εφιαλτική σε όλη τη δοκιμαζόμενη χώρα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν σε όλο το μέτωπο. Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι περικύκλωσε δύο μεγάλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, τη Χερσώνα και το Μπερντιάνσκ, κατά την τέταρτη ημέρα της εισβολής του στη χώρα. “Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέκλεισαν πλήρως τις πόλεις Χερσώνα και Μπερντιάσκ” που καταμετρούν αντίστοιχα 290.000 και 110.000 κατοίκους, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο TASS.

Οδομαχίες στο Χάρκοβο

Το πρωί της Κυριακής ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στο Χάρκοβο, όπου είναι σε εξέλιξη οδομαχίες και ανταλλαγή πυρών. Οι αρχές της πόλης που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, ανακοίνωσαν σήμερα μια “διείσδυση” του στρατού μέχρι το κέντρο της πόλης. “Σημειώθηκε μια διείσδυση ελαφρών οχημάτων του ρωσικού εχθρού στην πόλη Χάρκοβο, περιλαμβανομένου του κεντρικού τμήματος”, ανέφερε στο Twitter τοπικός αξιωματούχος, ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, ο οποίος είπε πως οι μάχες συνεχίζονται και κάλεσε τους περίπου 1,4 εκατ. κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με ουκρανικά Μέσα ενημέρωσης αλλά βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ρωσικά άρματα μάχης έχουν μπει στο Χάρκοβο. Το ρωσικό πεζικό κινείται επίσης μέσα στην πόλη και φαίνεται ότι έχουν καταληφθεί ορισμένες περιοχές.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το 302ο τάγμα αντιαεροπορικών πυραύλων των ουκρανικών στρατευμάτων, εξοπλισμένο με συστήματα Buk M-1, παραδόθηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέθηκαν υπό κράτηση 471 στρατιωτικοί.

Επληξαν νοσοκομείο Παίδων στο Κίεβο

«Ρωσικά πυρά πυροβολικού έπληξαν το παιδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο Okhmadyt του Κιέβου, σκοτώνοντας ένα παιδί και τραυματίζοντας δύο, μαζί με δύο ενήλικες, μετέδωσε το TSN.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα την πόλη Βασίλκιβ, στα νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ένα διυλιστήριο να παραδοθεί στις φλόγες, ανέφερε η δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο. «Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω», ανέφερε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, η Νατάλια Μπαλασίνοβιτς.

Φωτογραφίες και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τεράστιες φλόγες να υψώνονται στον ουρανό.

video placeholder

Αντίσταση και αποστολή στρατιωτικής βοήθειας

Οι Ουκρανικές δυνάμεις έδειξαν τα δύο τελευταία 24ωρα ότι προβάλλουν ισχυρή αντίσταση στη ρωσική επέλαση, προκαλώντας τα αντανακλαστικά χωρών, που άρχισαν να αποστέλλουν στρατιωτική βοήθεια ή να εξετάζουν πλέον ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στρατιωτική βοήθεια ύψους 350 εκατ. δολαρίων θα παράσχουν οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον.

Η Γερμανία ενέκρινε την παράδοση 1.000 αντιαρματικών RPG και 500 πυραύλων Stinger στην Ουκρανία, ενώ στη χώρα έφτασε και η στρατιωτική βοήθεια της Λιθουανίας, η οποία έστειλε αυτόματα τυφέκια και πυρομαχικά. Η Ολλανδία ανακοίνωσε την αποστολή αντιαρματικών όπλων ενώ θα προμηθεύσει την Ολλανδία με 50 αντιαρματικά όπλα Panzerfaust-3 και 400 ρουκέτες, ενώ η Τσεχία πρόκειται να αποστείλει όπλα και πυρομαχικά αξίας 8,57 εκατ.

Η Γαλλία αποφάσισε να στείλει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και καύσιμα στην Ουκρανία.

Ανάλογες κινήσεις κάνει και η Εσθονία, ενώη Πολωνία ζήτησε επιτακτική από τις δυτικές χώρες να στηρίξουν στρατιωτικά την Ουκρανία.