Πόλεμος στην Ουκρανία: Πιθανή συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι
2 years, 18 days ago
6

Το Κρεμλίνο δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο – Ποια προϋπόθεση έθεσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν – «Δεν είναι Ρώσος όποιος αντιτίθεται στην επιχείρηση», είπε

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνάντησης του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτό φέρεται να είπε σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Όπως δήλωσε, το Κρεμλίνο δεν αποκλείει συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι,  αλλά θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένη προκειμένη να να παράγει αποτελέσματα.

Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Πεσκόφ δήλωσε πως οι Ρώσοι που λένε ότι ντρέπονται για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της χώρας στην Ουκρανία δεν είναι πραγματικοί Ρώσοι.

«Ένας πραγματικός Ρώσος δεν ντρέπεται ποτέ να είναι Ρώσος», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για ένα σύνθημα «ντρέπεται να είμαι Ρώσος» που κάποιοι είχαν επαναλάβει τόσο εντός όσο και εκτός Ρωσίας. «Αν κάποιος λέει τέτοια πράγματα, τότε απλώς δεν είναι Ρώσος», είπε ο Πεσκόφ. Ο Πεσκόφ είπε ότι τα αντιρωσικά αισθήματα αυξάνονται επικίνδυνα στη Δύση και είπε ότι ελπίζει οι δυτικοί ηγέτες να σταματήσουν να υποκινούν μια τέτοια ρωσοφοβία.

Πίεση στη ρωσική οικονομία

Εν τω μεταξύ τΚρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι η οικονομία της Ρωσίας βιώνει ένα σοκ και ότι λαμβάνονται μέτρα για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις αυτού που περιέγραψε ως «απολύτως άνευ προηγουμένου» οικονομικού πολέμου που διεξάγεται κατά της Μόσχας. Η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. «Η οικονομία μας υφίσταται ένα σοκ τώρα και υπάρχουν αρνητικές συνέπειες, θα ελαχιστοποιηθούν», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη.

Χαρακτήρισε την κατάσταση ταραχώδη, αλλά είπε ότι ήδη λαμβάνονται μέτρα για ηρεμία και σταθεροποίησή της. «Αυτό είναι απολύτως άνευ προηγουμένου. Ο οικονομικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει εναντίον της χώρας μας δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε κάτι», είπε.

Διαδοχικά τηλεφωνήματα με Ζελένσκι και Πούτιν για τον Φινλανδό πρόεδρο

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinisto τηλεφώνησε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από μια τηλεφωνική επικοινωνία που έχει προγραμματίσει για σήμερα με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε το γραφείο του προέδρου σε δήλωση την Παρασκευή.

Οι δύο ηγέτες σύμφωνα με το Reuters, συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εστιάζοντας στην ανάγκη για ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση αμάχων και την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.