Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα ξεκινήσει ο Πούτιν πυρηνική σύγκρουση;
1 year, 10 months ago
6

Οι εντάσεις αυξάνονται τώρα, όσο η Σουηδία και η Φινλανδία εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Παρόλο που η Δύση εμφανίζεται σχετικά ενωμένη στην προσέγγισή της προς την Ουκρανία, υπάρχουν φόβοι ότι αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τον στριμωγμένο Βλαντιμίρ Πούτιν να κηρύξει πυρηνικό πόλεμο.

Αλλά πόσο ρεαλιστικές είναι αυτές οι ανησυχίες; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τι πυρηνικά όπλα διαθέτει η Ρωσία;

Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο, αν και έχει μειώσει τις προμήθειές της μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η Πρωτοβουλία για την Πυρηνική Απειλή υποστηρίζει ότι η χώρα διαθέτει περίπου 6.257 πυρηνικές κεφαλές.

Διαθέτει επίσης μικρότερα τακτικά όπλα, τα οποία ποικίλλουν σε μέγεθος και ισχύ, αλλά -στην πολύ απίθανη περίπτωση που η Ρωσία αρχίσει να χρησιμοποιεί τις πυρηνικές της προμήθειες- η Μόσχα θα αναπτύξει πιθανότατα πρώτα αυτά.

Τα μεγαλύτερα στρατηγικά όπλα της Ρωσίας εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 800 κιλοτόνων.

Για λόγους σύγκρισης, η ατομική βόμβα που σκότωσε περίπου 146.000 ανθρώπους στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν 15 κιλοτόνων.

Όμως, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αντίκτυπος καθενός από αυτά τα όπλα θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της πυρηνικής βόμβας, όπως και από το πόσο ψηλά πάνω από το έδαφος θα εκραγεί.

Εκτός από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Γαλλία, το Πακιστάν, η Ινδία, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα είναι γνωστό ότι διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Η Ρωσία -μαζί με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα και τη Γαλλία- υπέγραψε επίσης τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των πυρηνικών όπλων του 1968, υποσχόμενη να σταματήσει την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων. 

Τι έχει πει ο Πούτιν για τα όπλα;

Ο Πούτιν κρατάει σε εγρήγορση το πυρηνικό του οπλοστάσιο πάνω από τη Δύση από τότε που εξαπέλυσε την επίθεσή του στην Ουκρανία και έχει ισχυριστεί ότι η Ρωσία είναι «μία από τις πιο ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις, ενώ διαθέτει πλεονέκτημα με μια σειρά από όπλα τελευταίας τεχνολογίας»,

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τον Απρίλιο ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου είναι «σημαντικός» επειδή η Δύση συνεχίζει να προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα, παρόλο που η Δύση το κάνει αυτό από την έναρξη της εισβολής.

Η Ρωσία έχει επίσης επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι τα πυρηνικά της όπλα θα χρησιμοποιηθούν «αποκλειστικά ως μέσο αποτροπής», αν και δεν είναι απολύτως σαφές τι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πρόκληση για τη Μόσχα.

Γιατί ο Πούτιν να τα αναπτύξει τώρα;

Η εισβολή δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σίγουρα δεν κύλησε με τον τρόπο που είχε αρχικά σχεδιάσει το Κρεμλίνο.

Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων ήταν βάρβαρη και προκάλεσε τη φυγή εκατομμυρίων Ουκρανών. Αλλά, με τις ρωσικές απώλειες να εκτοξεύονται στα ύψη και χωρίς πραγματική νίκη σε κανένα τμήμα της Ουκρανίας, η δύναμη της αντίστασης του έθνους ανέτρεψε για σχέδια της Ρωσίας. 

Η Δύση συνεργάζεται

Η εισβολή του Πούτιν υποκινήθηκε, τουλάχιστον εν μέρει, από τους φόβους του ότι η Δύση, ιδίως το ΝΑΤΟ, ενώθηκε εναντίον του.

Μετά την εισβολή του, η Ουκρανία αποφάσισε να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά στην ένταξη στη Συμμαχία. Ωστόσο, η Φινλανδία -η οποία επίσης συνορεύει με τη Ρωσία- ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό. Η Σουηδία το σκέφτεται επίσης, παρά το γεγονός ότι ιστορικά είναι ουδέτερη.

Η Δύση φαίνεται να κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποτίθεται ότι ήθελε ο Πούτιν, και να συσπειρώνεται.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε, δε, να στείλει στρατεύματα στη Σουηδία αν δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε την Πέμπτη ότι, καθώς το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να στέλνει όπλα στην Ουκρανία, «αυξάνει την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας».

Μια τέτοια σύγκρουση, υποστήριξε, θα μπορούσε να μετατραπεί σε «πυρηνικό πόλεμο».

Η απομόνωση της Ρωσίας

Οι κυρώσεις στη Δύση αρχίζουν να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στη Ρωσία, καθώς οι τιμές αυξάνονται και τα αγαθά είναι πιο δύσκολο να αγοραστούν. Συν τοις άλλοις, η Δύση διακόπτει σταδιακά τους δεσμούς της με τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

Αλλά πιστεύει ο κόσμος ότι ο Πούτιν θα τα χρησιμοποιήσει πραγματικά;

Η επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Άβριλ Χέινς, προειδοποίησε την Τρίτη ότι η ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση των εντάσεων.

Αν και διευκρίνισε ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο, εκτός αν δει υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία ή το καθεστώς του, υπάρχει πιθανότητα η ήττα στην Ουκρανία να εμπίπτει σε μια τέτοια κατηγορία.

Η Χέινς δήλωσε: «Η Ουκρανία είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές χώρες της Ευρώπης. Η τρέχουσα κατάσταση αυξάνει την πιθανότητα ο πρόεδρος Πούτιν να στραφεί σε πιο δραστικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής στρατιωτικού νόμου ή κλιμακούμενων στρατιωτικών ενεργειών για να απελευθερώσει τους πόρους που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων του, καθώς η σύγκρουση παρατείνεται ή εάν αντιληφθεί ότι η Ρωσία χάνει στην Ουκρανία».

Ο πρώην υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα πολιτικής, Walter Slocombe, δήλωσε στο αμερικανικό think tank Atlantic Council: «Υπάρχει κάποιος, έστω και μικρός, κίνδυνος να πραγματοποιήσει τις απειλές του».

Ωστόσο, δεν ανησυχούν όλοι το ίδιο. Όταν η Ρωσία έθεσε τα πυρηνικά της σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δεν φαίνεται να πήρε την κίνηση στα σοβαρά.

Είπε ότι ήταν μια προσπάθεια να αποσπάσει το ενδιαφέρον του κόσμου «από το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον πυρηνικό εμπειρογνώμονα James Acton, από το Carnegie Endowment for International Peace στις ΗΠΑ, ο Πούτιν θα χρησιμοποιούσε τα όπλα μόνο για να «τρομοκρατήσει τους πάντες και να περάσει το δικό του». 

Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία χρησιμοποιούσε τα πυρηνικά

Στην απίθανη περίπτωση που ο Πούτιν θα χρησιμοποιούσε την πυρηνική του δύναμη, οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα χρησιμοποιούσε τα όπλα στην Ουκρανία και θα τα χρησιμοποιούσε εναντίον στρατιωτικών και όχι πολιτικών στόχων.

Ο Jan Lodal, πρώην ανώτερο στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε στο Atlantic Council: «Η ακολουθία θα έμοιαζε ως εξής: Ο Πούτιν θα δημιουργούσε πρώτα μια «πρόκληση» και στη συνέχεια θα χτυπούσε έναν στόχο υψηλής αξίας, όπως το Κίεβο, με την ελπίδα να πείσει την Ουκρανία να δεχτεί την «ειρήνη με κάθε κόστος».

«Ωστόσο, θα προσπαθούσε επίσης να αποφύγει οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες, όπως η ακτινοβολία, σε οποιοδήποτε κράτος του ΝΑΤΟ».

Πάντως, δεν είναι σαφές πώς θα αντιδρούσε η Δύση σε μια πυρηνική επίθεση. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του θα ήθελαν πιθανότατα να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης.

Μέχρι στιγμής, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δείχνουν ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική αλλαγή στην κατάσταση των όπλων της Ρωσίας, οπότε δεν είναι αναπτυγμένα και έτοιμα για χρήση.

Πηγή: HuffingtonPost