Πούτιν: Η Ρωσία έτοιμη να παράσχει δωρεάν λιπάσματα στις αναπτυσσόμενες χώρες
1 year, 6 months ago
6

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερους από 300.000 τόνους ρωσικών λιπασμάτων, που έχουν μπλοκαριστεί στα ευρωπαϊκά λιμάνια, στον αναπτυσσόμενο κόσμο δωρεάν, αν η Ευρώπη συμφωνήσει να χαλαρώσει περαιτέρω τις κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές.

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης που διεξάγεται στο Ουζμπεκιστάν, ο Πούτιν είπε πως η Ευρώπη έχει “εν μέρει” μόνο απομακρύνει τις κυρώσεις που σύμφωνα με τη Μόσχα μπλοκάρουν τη δυνατότητά της να πουλήσει και να στείλει λιπάσματα σε όλο τον κόσμο.

Ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία καλωσόρισε μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαλαρώσει κάποιες κυρώσεις στην υλικοτεχνική υποστήριξη των ρωσικών εξαγωγών, αλλά κατηγόρησε την ΕΕ ότι ενεργεί “εγωιστικά” αίροντας τις κυρώσεις μόνο για τα μέλη της.

“Μόνο εκείνοι μπορούν να αγοράσουν τα λιπάσματά μας. Αλλά τι γίνεται με τον αναπτυσσόμενο κόσμο και τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου”, είπε ο Πούτιν στους ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής.

Το να επιτραπεί στα ρωσικά λιπάσματα να φθάσουν τις παγκόσμιες αγορές ήταν μέρος μιας συμφωνίας ορόσημο για τα σιτηρά στην οποία κατέληξε με την Ουκρανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη τον Ιούλιο βάσει της οποίας η Ρωσία ήρε τον στρατιωτικό αποκλεισμό των λιμανιών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και η οποία επέτρεψε στο Κίεβο να αρχίσει και πάλι να εξάγει σιτηρά.

Ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία έχει 300.000 τόνους λιπασμάτων που αυτή την ώρα παραμένουν στα ευρωπαϊκά λιμάνια και που η Μόσχα είναι έτοιμη να στείλει στον αναπτυσσόμενο κόσμο δωρεάν όταν αρθούν οι κυρώσεις.