Πρώην υπουργός του Αφγανιστάν: «Να προσέξει η Ελλάδα τους κινδύνους με τους Ταλιμπάν»
2 years, 7 months ago
6

O Ομάρ Σουλτάν, που το τελευταίο διάστημα ζει μόνιμα στη χωρα μας, μιλά στο protothema.gr – Η θεωρία του για την προέλαση «αστραπή» των Ταλιμπάν και η βαθιά ανησυχία του για τις αρχαιότητες – Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τις προσφυγικές ροές για να πιέσει Ελλάδα και Ε.Ε., εκτιμά

Τον κώδωνα του κινδύνου και για την Ελλάδα από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, και την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την αποχώρηση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και την επικράτηση των Ταλιμπάν, κρούει ο πρώην υπουργός πολιτισμού και πρώην πρέσβης στην Ελλάδα κ.Ομάρ Σουλτάν, που το τελευταίο διάστημα ζει μόνιμα στη χώρα μας.

«Κανένας δεν περίμενε τις εξελίξεις αυτές. Όλοι πιστεύαμε πως μετά από 20 χρόνια παρουσίας ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που τα πράγματα γινόντουσαν όλο και καλύτερα στο Αφγανιστάν, έλαβαν την απόφαση να σηκωθούν να φύγουν, χωρίς να δώσουν μια ευκαιρία στους Αφγανούς να προετοιμαστούν. Σαφώς και δεν θέλαμε να μείνουν για πάντα στη χώρα μας οι Αμερικανοί και οι άλλοι ξένοι, αλλά αυτό που έγινε ήταν τρελό και δείχνει τελικά πως σκέπτονται και αποφασίζουν κάποιοι για το μέλλον των λαών» λέει φανερά απογοητευμένος στο protothema.gr o κ.Ομάρ, κάνοντας λόγο για «μυστική συνεννόηση» ΗΠΑ και Ταλιμπάν, ερήμην της απερχόμενης αφγανικής κυβέρνησης.

«Υπήρξε συνεννόηση»

«Πιστεύω πως υπήρξε συμφωνία ΗΠΑ με Ταλιμπάν ερήμην της κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Μια συμφωνία που κανείς δεν γνωρίζει λεπτομέρειες. Διαφορετικά δεν θα γινόταν αυτό. Ν’ αφήσουν τα πάντα και να σηκωθούν να φύγουν οι Αμερικάνοι. Είναι πολλά 20 χρόνια και έχουν κάνει πάρα πολλά πράγματα εκεί για να τα παρατήσουν σε μια βραδιά και να σηκωθούν να φύγουν. Παιδεία, ΜΜΕ, ανθρώπινα δικαιώματα. ελευθερία λόγου κ.α. Έγιναν πάρα πολλά και ξαφνικά να φύγουν ; Δεν υπάρχει εξήγηση. Σαφώς και κάποια στιγμή ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα έφευγαν από το Αφγανιστάν, αλλά όχι έτσι» λέει.

ipourgos_afganistan_2

Σχολιάζοντας το γεγονός πως ο άρτια εκπαιδευμένος, από ΗΠΑ και συμμάχους, επίσημος αφγανικός στρατός «κατέρρευσε» χωρίς καμία μάχη με τους Ταλιμπάν, ο πρώην Αφγανός πρέσβης στην Ελλάδα, είναι κατηγορηματικός: «Νομίζω πως του είπαν να μη πολεμήσουν. Αυτό πιστεύω και θέλω να είμαι ειλικρινής. Τους είπαν να μη πολεμήσουν και για αυτό προέλασαν τόσο γρήγορα οι Ταλιμπάν».

Ο επί 12 σχεδόν χρόνια υπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν, θεωρεί θέμα χρόνου να δούμε νέες καταστάσεις φανατισμού και μισαλλοδοξίας τύπου «11ης Σεπτεμβρίου» που συγκλόνισαν τον

κόσμο. «Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι συμφέροντα έχουν Αμερικάνοι και οι σύμμαχοί τους για το γεγονός πως οι Ταλιμπάν ξαναμπήκαν στην Καμπούλ. Τι κερδίζουν με τη νέα κατάσταση ; Είναι θέμα χρόνου να δούμε νέες επιθέσεις τύπου «11ης Σεπτεμβρίου 2002». Την απόφαση την έλαβε ο Τράμπ, το τελικό «ΟΚ» έδωσε ο Μπάϊντεν, που το είχε εξαγγείλει και προεκλογικά. Αλλά δυστυχώς έχουν άγνοια της ιστορίας οι Αμερικάνοι και η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται. Δεν φοβούνται μη δούμε ξανά μια νέα «11η Σεπτεμβρίου» ; Εκτός αν υπάρχει κάποια μυστική συμφωνία μεταξύ τους» λέει.

Όσον αφορά το λαό του Αφγανιστάν και τι σημαίνει η επικράτηση των Ταλιμπάν, ο κ.Ομάρ είναι κατηγορηματικός. «Πάμε πάλι πίσω και τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα δυστυχώς. Όλες οι προσπάθειες των τελευταίων χρόνων γκρεμίζονται. Είναι μια αυτοκτονία -κυριολεκτικά για τον μέσο Αφγανό. Κάποιοι προσπαθούν να καθησυχάσουν λέγοντας πως οι σημερινοί Ταλιμπάν δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς επί Μπίν Λάντεν, Μη τους ακούτε. Δεν είναι διαφορετικοί. Αυτοί επιμένουν. Θα φύγουν οι Αμερικάνοι και οι άλλοι ξένοι και μετά θα ξεδιπλώσουν τη γνωστή φανατική ατζέντα τους. Το «μαύρο» δεν γίνεται «άσπρο» και αυτό ισχύει και με τους Ταλιμπάν. Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν αγράμματοι, με τον θρησκευτικό φανατισμό και τη βία στο αίμα τους».

ipourgos_afganistan_3

«Προσοχή στους φανατικούς Ισλαμιστές»

Ήδη συρρέουν πρόσφυγες στα δυτικά σύνορα του Αφγανιστάν, με κατεύθυνση την Ευρώπη. Ο πρώην Αφγανός αξιωματούχος, προειδοποιεί την Ελλάδα να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, τόσο για την «εργαλειοποίηση» των ανθρώπων αυτών από τον Ερντογάν όσο και από τις περιπτώσεις να υπάρξουν ανάμεσά τους ισλαμιστές τρομοκράτες που θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν προβλήματα στη χώρα μας. «Θα υπάρξουν κύματα προσφύγων και θα πρέπει στην Ελλάδα να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν είναι μόνο που η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί και θα κερδίσει από τη νέα κατάσταση στο Αφγανιστάν, αλλά θα χρησιμοποιήσει τις προσφυγικές ροές για να πιέσει Ελλάδα και Ε.Ε. Φοβάμαι πως θα δούμε και στην Ελλάδα σκηνικά τρόμου με επιχειρήσεις αυτοκτονίας φανατικών ισλαμιστών, που θα εκμεταλλευτεί ο Ερντογάν για να δημιουργήσει προβλήματα. Οι Ταλιμπάν είναι φανατικοί ισλαμιστές όπως και ο Ερντογάν και νομίζω πως έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Το φοβάμαι και θα πρέπει να το προσέξουν οι ελληνικές Αρχές. Η επικράτηση των Ταλιμπάν θα φέρει νέα κακά σε όλον τον κόσμο. Μιλάμε για αυτοκτονία».

Ο πρώην πρέσβης του Αφγανιστάν στην Ελλάδα, ζητάει από την Αθήνα να ενδιαφερθεί για την τύχη των Αφγανών διερμηνέων που συνεργάστηκαν με την Ελληνική Δύναμη που βρισκόταν για χρόνια στην πατρίδα του και σήμερα θεωρούνται «προδότες» από τους Ταλιμπάν. «Πρέπει η Ελλάδα να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς, που πλέον είναι στο έλεος των Ταλιμπάν. Θα έπρεπε εδώ και χρόνια να υπάρχει ενδιαφέρον» λέει.

«Οι αρχαιότητες σε κίνδυνο»

Ο κ.Ομάρ Σουλτάν είναι ελληνομαθής, λάτρης της Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού. Σπούδασε αρχαιολογία δίπλα στον αείμνηστο Μανώλη Ανδρόνικο και ως υπουργός Πολιτισμού στο Αφγανισταν, την περίοδο 2005-2017, διέσωσε και ανέδειξε τον αρχαιολογικό πλούτο της χώρας, μέρος του οποίου αφορά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καμπούλ μάλιστα, κατασκευάστηκε με ελληνική χρηματοδότηση. Η αντιμετώπιση των αρχαιοτήτων από τους Ταλιμπάν είναι γνωστή από το παρελθόν. Ότι δεν πουλιέται στα διεθνή κυκλώματα διακίνησης αρχαιοτήτων καταστρέφεται με μίσος και φανατισμό«Δυστυχώς φοβάμαι για η τύχη των αρχαιοτήτων στο Αφγανιστάν και του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου που κτίστηκε με χρήματα της Ελλάδας και των Ελλήνων. Θέλαμε να δείξουμε στη διεθνή κοινή γνώμη ως εκτός από πολέμους, γυναίκες με τσαντόρ, Ταλιμπάν κ.α. υπάρχει και ο μοναδικός πολιτισμός της χώρας μας. Αυτή όλη η κληρονομιά κινδυνεύει με αφανισμό σήμερα» τονίζει στο protothema.gr.