Πρόκληση από Σκόπια: Δήμος καθιερώνει ως σημαία του τον Ήλιο της Βεργίνας
1 year, 11 months ago
6

Δημοτικοί σύμβουλοι του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPNE και του κυβερνώντος Σοσδιαλδημοκρατικού Κόμματος αποδέχτηκαν την πρόταση συμβούλου του εθνικιστικού κόμματος TMPO – Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών

Παραβλέποντας τα όσα ρητώς αναφέρονται στη «Συνθήκη των Πρεσπών», ο δήμος Λόζοβο – στο κεντρικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας – καθιέρωσε για επίσημο έμβλημα και σημαία του, τον 16ακτινο Ήλιο της Βεργίνας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η πρόταση υποβλήθηκε από Δημοτικό Σύμβουλο, που πρόσκειται στο εθνικιστικό κόμμα TMPO (Μόνιμη «Μακεδονική» Ριζοσπαστική Ενοποίηση) και υπερψηφίστηκε τόσο από τους τρεις συμβούλους του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPNE αλλά και από τους τρεις του κυβερνώντος Σοσδιαλδημοκρατικού Κόμματος Δύο σύμβουλοι τάχθηκαν κατά της πρότασης.

skopia_ilios

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος του TMPO Βάντσο Σιεντάνσκι, έκανε λόγο για: «δώρο του Πάσχα στους απανταχού ‘‘Μακεδόνες’’» σχολιάζοντας «Θέλω να σας ενημερώσω πως σήμερα καταφέραμε και είναι η πρώτη φορά που το εθνικό σύμβολο της «Μακεδονίας» να είναι επίσημο έμβλημα σε έναν δήμο. Ελπίζω πως η πρόταση μας θα γίνει αποδεκτή και σε άλλους δήμους».

Με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη το 2018 και τέθηκε σε ισχύ στις το 2019, η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να αφαιρέσει τη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας και τις αλυτρωτικές αναφορές από μνημεία, βιβλία, ιδρύματα και δημόσιους χώρους. Στη Συμφωνία τονίζεται ότι ο Ήλιος της Βεργίνας είναι μέρος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού.