Πρωτόγνωρες εικόνες στη Μόσχα: Εξαγριωμένοι διαδηλωτές αποδοκίμασαν έντονα τη νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ρωσία
1 year, 1 month ago
6

Πρωτόγνωρες σκηνές στη Μόσχα, που επιβεβαιώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το μηδενικό σημείο που βρίσκονται πλέον οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις.

Η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ρωσία Lynne M. Tracy επισκέφθηκε εθιμοτυπικά για πρώτη  φορά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για την επίδοση των διαπιστευτηρίων της.

Στην είσοδο όμως την περίμεναν διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ, ενώ το αυτοκίνητο που τη μετέφερε την άφησε μερικά μετρά μακρύτερα από την είσοδο, του υπουργείου.

 

Το άσχημο κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις γίνεται έκδηλό  και από την  αναμνηστική φωτογραφία με τον βοηθόυπουργό Εξωτερικών Sergei Ryabkov και τις παγωμένες εκφράσεις και των δύο.

Οι ρωσικές αρχές δεν έκαναν ιδιαίτερο κόπο για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές κάτι που σημαίνει ότι ήθελαν οι εικόνες αυτές να κάνουν το γύρο του κόσμου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση:

«Σήμερα, η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρωσική Ομοσπονδία Lynne Tracy συναντήθηκε με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Sergei Ryabkov στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Τρέισι στις 20 Σεπτεμβρίου 2022. Επιβεβαιώθηκε από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στις 21 Δεκεμβρίου 2022 και ορκίστηκε στις 9 Ιανουαρίου 2023. Η Πρέσβης Τρέισι είναι η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε τη θέση της πρέσβης των Η.Π.Α. στην ρωσική ομοσπονδία.

Η Πρέσβειρα Tracy ξεκινά τη θητεία της στη Μόσχα με επίκεντρο τη διατήρηση του διαλόγου μεταξύ των πρωτευουσών μας σε μια περίοδο άνευ προηγουμένου έντασης.

Θα είναι υπέρμαχος της ασφάλειας και της δίκαιης μεταχείρισης όλων των πολιτών των ΗΠΑ που κρατούνται στη Ρωσία. Η Πρέσβειρα  Tracy προσβλέπει επίσης στη στήριξη των μακροχρόνιων δεσμών μεταξύ του αμερικανικού και του ρωσικού λαού.»

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει όπως αναφέρθηκε το  μηδενικό σημείο που βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών,  που εάν επρόκειτο για μη πυρηνικές δυνάμεις ίσως να περνούσε και απαρατήρητο. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα.

 

 

Αυτό άλλωστε είχε πει και ο γνωστός αναλυτής Σκοτ Ρίττερ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός επίλυσης κρίσεων αυτή  τη στιγμή μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και έτσι  οι δύο χώρες βαδίζουν πλέον στα τυφλά μη έχοντας πλέον  καμία επαφή, πλην μόνο μιας τυπικής διπλωματικής επαφής.