Ψηφίζονται σήμερα οι ρυθμίσεις για τις εκλογές
11 months, 27 days ago
6

Το μεσημέρι της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία για τις τροπολογίες του υπουργείου Εσωτερικών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η «φωτογραφική» που καταργεί το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με την υποψηφιότητα ευρωβουλευτή.

Η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αίρει το κώλυμα που υπάρχει στον εκλογικό νόμο για τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, που για να ανακηρυχθούν, πρέπει να έχουν παραιτηθεί από βουλευτές. Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση πως η ρύθμιση αφορά την Ελενα Κουντουρά και τον Σπύρο Δανέλλη, οι οποίοι σε περίπτωση που παραιτούνταν για να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση θα έχανε την πλειοψηφία των 151 εδρών.

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, μίλησε για «τροπολογία Κουντουρά» και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ανησυχεί για συντριπτική ήττα στις εκλογές της αυτοδιοίκησης.

Επίσης, βάσει των τροπολογιών έρχονται αλλαγές στον τρόπο ψηφοφορίας στις εκλογές του Μαΐου, καθώς ορίζεται πως κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα. 

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών μιλούν για τρόπο θωράκισης και ομαλής διεξαγωγής της διαδικασίας, χωρίς την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας 

Επίσης, με τροπολογία διασφαλίζεται η συμμετοχή στις ευρωεκλογές των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του Brexit.

Με άλλη τροπολογία γίνεται δυνατός ο διορισμός υπαλλήλων που κατέχουν πτυχίο νομικής στις θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανεπάρκεια δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστών, κτλ.