Qatargate: Τα Εμιράτα πληροφόρησαν την ΕΥΠ του Βελγίου για τις ύποπτες δοσοληψίες
1 month, 14 days ago
6

Πληροφορίες για το πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι του Qatargate δίνει ο ιταλικός τύπος

Όσο περνούν οι μέρες τόσο περισσότερες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το Qatargate, τους εμπλεκόμενους, αλλά και για το πώς ξεκίνησαν οι βελγικές αρχές να ερευνούν το θέμα, που όπως φαίνεται πάει αρκετά πίσω στον χρόνο.

Ιταλικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν ότι εκτός από το Κατάρ, αντίστοιχες διασυνδέσεις υπήρξαν και με το Μαρόκο, και μάλιστα εμπλέκουν ακόμα έναν εν ενεργεία ιταλό ευρωβουλευτή, για τον οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμα κινηθεί κάποια διαδικασία από τις αρχές. Ακόμα αναφέρουν ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι φαίνεται πως λειτουργούσε ως ένα είδος «πράκτορα» του εγκέφαλου Παντσέρι σε ένα διπλό μέτωπο με Κατάρ και Μαρόκο.

Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, την υπόθεση ερευνούν εκτός από τις βελγικές μυστικές υπηρεσίες και μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών, ενώ φαίνεται πως κρίσιμο ρόλο για να ξετυλιχτεί το κουβάρι έπαιξαν οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Μεταξύ του περασμένου Απριλίου και του Σεπτεμβρίου, οι δραστηριότητες του Panzeri κορυφώνονται με δύο ταξίδια που παρακολουθούνται από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ στο Βέλγιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η έρευνα» αναφέρει η Corriere della Sera.

Είναι η στιγμή που η συζήτηση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη διασχίζοντας το Μαρόκο κερδίζει έδαφος, ενώ στο Κατάρ οι εργασίες για την κατασκευή των σταδίων του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τον θάνατο χιλιάδων εργατών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Αυτή είναι η στιγμή που οι δύο χώρες χρειάζονται τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη από φίλους, στους οποίους, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία των Βρυξελλών, είναι σίγουροι ότι μπορούν να υπολογίζουν, επειδή τους έχουν ανταμείψει με δωροδοκίες σε μετρητά, πολλά μετρητά και πολυτελή δώρα, συνεχίζει η εφημερίδα.

Μια «ταραχή» που δεν διαφεύγει από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Εμιράτων, οι οποίες ειδοποιούν εκείνες του Βελγίου. Η «ΕΥΠ» του Βελγίου ενημερώνει την αντίστοιχη μυστική υπηρεσία στην Ιταλία για τον φάκελο της υπόθεσης πάνω στον οποίο θα εργαστούν και οι υπηρεσίες ακόμα δύο χωρών.

Συνάντηση Παντσέρι με τον 007 του Μαρόκου

Η Ιταλία καλείται να επαληθεύσει τα ταξίδια που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ο “χειριστής” της ΜΚΟ “Fight impunity”. Το πρώτο έχει προορισμό το Κατάρ, όπου ο Αντόνιο Παντσέρι θα παραμείνει για εννέα ημέρες, και το δεύτερο το Μαρόκο, όπου θα παραμείνει για έξι ημέρες.

Όσον αφορά το Μαρόκο, ο Παντσέρι είχε ταξιδέψει εκεί σε άλλες περιπτώσεις και, όπως υποπτεύονται οι δικαστές των Βρυξελλών, με κάποιον του οποίου η πτήση είχε πληρωθεί από τις μαροκινές υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις διαμονές, φέρεται να συνάντησε τον επικεφαλής των βορειοαφρικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Εμπλοκή ιταλού Ευρωβουλευτή;

Η La Repubblica σημειώνει ότι μια ομάδα τριών ατόμων ο Αντόνιο Παντσέρι, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Ανδρέο Κοτσολίνο είχε συνεργασία με το Μαρόκο και το Κατάρ με αντάλλαγμα χρήματα. Η ομάδα λάμβανε πληρωμές για τις δραστηριότητές της. Και το 2019 είχε συνάψει συμφωνία για τη διενέργεια παρεμβάσεων υπέρ του Μαρόκου έναντι χρημάτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέδωσαν οι βελγικές υπηρεσίες στην Εισαγγελία, ένας τρίτος άνδρας  ανήκε στην ομάδα: ο Κοτσολίνο. Ο οποίος, ωστόσο, δεν έχει ερευνάται προς το παρόν από τις αρχές, διότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έχει λάβει χρήματα. Και, κυρίως, επειδή απολαμβάνει την ασυλία του βουλευτή.

Οι δικαστές αυτές τις ημέρες, από τους υπολογιστές, τα τηλέφωνα και τις κατασχεθείσες συνομιλίες προσπαθούν να βρουν στοιχεία εναντίον του Κοτσολίνο και στη συνέχεια να ζητήσουν από το Κοινοβούλιο να κινηθεί εναντίον του. Κρίσιμη είναι η κατάθεση του βοηθού του Τζόρτζι.

in.gr