Ρέγκλινγκ:Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι δεσμεύεται στις μεταρρυθμίσεις
1 year, 30 days ago
6

Την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) με τον επικεφαλής του οργανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ να χαιρετίζει την ελληνική πρόοδο, αλλά να απευθύνει και αυστηρές συστάσεις για προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας κατέβαλε την πέμπτη και τελευταία δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ. Τα 9,5 δισ. ευρώ της δόσης θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του ταμειακού αποθέματος της Ελλάδας και 5,5 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Μετά την εκταμίευση, το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας θα φτάσει περίπου τα 24 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι ικανό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για διάστημα περίπου 22 μηνών μετά το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.

Η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ εγκρίθηκε αρχικά από το διοικητικό συμβούλιο του ESM στις 13 Ιουλίου και η διαδικασία έγκρισης ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών και την έγκριση της γερμανικής Βουλής.

Ο Γενικός Διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε σχετικά με την εκταμίευση τα εξής: «Η τελευταία εκταμίευση και το θετικό συμπέρασμα της τελικής αξιολόγησης στέλνουν ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα προχώρησε πολύ κατά τη διάρκεια των τριών ετών του προγράμματος του ESM. Η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά του ελληνικού λαού τώρα αποδίδει καρπούς. Το τελικό πακέτο των μεταρρυθμίσεων που ολοκλήρωσε η Ελλάδα περιελάμβανε σημαντικές δράσεις στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στις μεταρρυθμίσεις των δημοσίων εσόδων και επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ πρόσθεσε: «Από το 2012, ο EFSF και ο ESM υποστήριξαν τον ελληνικό λαό στις προσπάθειές του παρέχοντας μεγάλα, άνευ προηγουμένου, ποσά μακροπρόθεσμων δανείων με πολύ ευνοϊκά επιτόκια. Το τέλος του προγράμματος ESM στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές ότι δεσμεύεται να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί και να ακολουθήσει τις βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται μακροπρόθεσμα για να δημιουργηθεί μια ισχυρή οικονομία, ικανή να επιφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Μετά την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ, η οικονομική στήριξη του ESM προς την Ελλάδα ανήλθε σε 61,9 δισ. ευρώ (από το αρχικό δάνειο των 86 δισ. ευρώ). Μαζί, ο ESM και ο EFSF έχουν εκταμιεύσει περίπου 204 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, και είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας.

Μοσκοβισί: Έγινε ένα σημαντικό βήμα

Στην εκταμίευση της δόσης αναφέρθηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί. Σε ανάρτηση στο twitter ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε τα εξής: «Η τελική εκταμίευση ύψους 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σήμερα. Ήταν το τελευταίο σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου και το νέο κεφάλαιο που πρόκειται να ανοίξει. Τώρα η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό απόθεμα για να εξομαλύνει την επιστροφή της στη χρηματοδότηση των αγορών».