Ρωσία: Έκλεισε τη στρόφιγγα αερίου για Βουλγαρία και Πολωνία
1 year, 11 months ago
6

Για παραβίαση της σύμβασης κατηγορεί τη Ρωσία η Βουλγαρία

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία διότι οι δύο αυτές χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες, τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές», να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Η Πολωνία έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι δεν θα πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο και δεν σκοπεύει να παρατείνει το συμβόλαιό της με την Gazprom μετά τη λήξη του στο τέλος του έτους.

«Οι πληρωμές για την παράδοση αερίου μετά την 1η Απριλίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία πληρωμών για τα οποία οι συμβαλλόμενοι έχουν ενημερωθεί εγκαίρως», επισήμανε σήμερα η Gazprom.

Η εταιρεία προειδοποίησε επίσης ότι η διαμετακόμιση μέσω Πολωνίας και Βουλγαρίας θα διακοπεί σε περίπτωση παράνομης λήψης φυσικού αερίου από τους αγωγούς.

Καθησυχαστικές φαίνονται οι κυβερνήσεις Βουλγαρίας και Ρωσίας

Η Βουλγαρία λέει ότι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία αποτελεί παραβίαση της σύμβασης, ενώ χθες, όταν και έγινε γνωστό ότι θα κλείσουν οι στρόφιγγες, το βουλγαρικό υπουργείο ανέφερε πως έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης. Επίσης, υπογράμμισε ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

Νωρίτερα, η ρωσική Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από το πρωί της Τετάρτης. Η είδηση αυτή οδήγησε σε άλμα πάνω από 20% στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Όπως είπε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Πολωνίας, Άννα Μόσκβα, δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης φυσικού αερίου από τα αποθέματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι Πολωνοί καταναλωτές δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο.

Αποθήκη LNG το 2025

Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, η Πολωνία γνωστοποίησε την πρόθεσή της να επιταχύνει την ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού LNG το 2025, νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.
«Θέλουμε οι εγκαταστάσεις να είναι έτοιμες το 2025 και επιταχύνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Το αρχικό πλάνο ήταν να ολοκληρωθεί το εγχείρημα το 2027», ανέφερε ο Ναΐμσκι, στον απόηχο της κίνησης της Ρωσίας να παγώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τη Βαρσοβία.

Πρώτη διακοπή μετά το 2009

Πρόκειται για την πρώτη διακοπή στην Ευρώπη από το 2006 και το 2009, τότε που οι διαφωνίες για τις τιμές του φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας οδήγησαν σε διαταραχές στον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών κρατών. Η δεύτερη διακοπή, τον χειμώνα του 2009, διήρκεσε σχεδόν δύο εβδομάδες και μπλόκαρε τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την ΕΕ μέσω Ουκρανίας, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα. Η Σλοβακία και ορισμένες βαλκανικές χώρες αναγκάστηκαν να κλείσουν εργοστάσια και να κόψουν την παροχή ρεύματος για ορισμένο διάστημα. 

in.gr