Ρωσία: Η Μόσχα δεν έχει πλέον σχέσεις με την Ε.Ε. ως οργανισμό, αλλά μόνο με μεμονωμένα ευρωπαϊκά κράτη
1 year, 11 months ago
6

«Η δομή των σχέσεων καταστράφηκε από τις μονομερείς αποφάσεις των Βρυξελλών», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι η Μόσχα είναι ανοικτή στον διάλογο με την Ε.Ε. και, σε ένα διπλό μήνυμα και προς τις ΗΠΑ, απέρριψε τη τακτική των «κυρώσεων και τελεσιγράφων»

Η Μόσχα δεν έχει σχέσεις με την Ε.Ε. ως οργανισμό, αλλά μόνο με μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Λι.

«Όλη η δομή των σχέσεων αυτών καταστράφηκε από τις μονομερείς αποφάσεις των Βρυξελλών», εξήγησε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο με την Ε.Ε., εφόσον οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να διορθώσουν τις διμερείς σχέσεις.

«Αν και εφόσον οι Ευρωπαίοι θεωρήσουν σωστό να εξαλείψουν αυτές τις ανωμαλίες στις επαφές με τον μεγαλύτερο γείτονά τους, φυσικά θα είμαστε έτοιμοι να ανοικοδομήσουμε τις σχέσεις αυτές με βάση την ισότητα, την αναζήτηση της εξισορρόπησης των συμφερόντων», επεσήμανε ο Λαβρόφ.

Οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, που επισκέπτεται την Κίνα, γίνονται εν μέσω του νέου ψυχροπολεμικού κλίματος στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα και με το Πεκίνο, κι ενώ οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις στους Ευρωπαίους για τις σχέσεις με τη Ρωσία, απειλώντας ακόμη και με κυρώσεις κατά εταιρειών που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία. Θέμα, το οποίο αναμένεται -μεταξύ άλλων- να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλίων που θα έχει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, στη διήμερη υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, που αρχίσει σήμερα στις Βρυξέλλες. 

Κοινό μέτωπο Ρωσίας-Κίνας

Η Ρωσία και η Κίνα θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύουν τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις από τις απειλές μη φιλικών χωρών, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. «Δεν μπορεί κανείς να συναλλάσσεται μέσω τελεσιγράφων, μέσω κυρώσεων, αναγκάζοντας άλλες χώρες να υιοθετούν ένα συγκεκριμένο είδος συμπεριφοράς», σχολίασε.

Υπογράμμισε επίσης ότι η Μόσχα απορρίπτει τις προσπάθειες της Δύσης να παρουσιάσει τη Ρωσία και την Κίνα ως αντάρτες της «διπλωματίας των εμβολίων» κατά της Covid-19. «Αυτό είναι εντελώς αναληθές», τόνισε.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω αυτό που ο (Ρώσος) πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν επεσήμανε χθες, στη διάρκεια συνάντησης για την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων, όταν δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να οδηγούμαστε από ανθρωπισμό σε αυτά τα ζητήματα, από το ενδιαφέρον να σώσουμε ζωές και όχι από γεωπολιτικές σκέψεις και μια εμπορική προσέγγιση να ξεπεράσουμε τον ανταγωνιστή», τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

in.gr