Ρωσία: Στο κατώφλι της Ευρώπης μετέφερε 11 βομβαρδιστικά με πυρηνικά ο Πούτιν
1 year, 5 months ago
6

Σε μία ακόμη επίδειξη δύναμης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετέφερε στον Αρκτικό Κύκλο έναν στόλο 11 πυρηνικών βομβαρδιστικών, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail» ανεβάζοντας στην ιστοσελίδα της δορυφορικές εικόνες που πιστοποιούν τις νέες, απειλητικές του κινήσεις.

Τα πυρηνικά βομβαρδιστικά του Πούτιν έχουν αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση Olenya, κοντά στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου απειλεί εκ νέου τη Δύση λίγες ώρες πριν την έναρξη της μεγάλης νατοικής άσκησης «Steadfast Noon», όπου θα συμμετέχουν 60 αεροσκάφη της Συμμαχίας.

Πρόκειται για εκπαιδευτικές πτήσεις, με την Βρετανία να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου ότι επίκειται «παγκόσμια καταστροφή» εάν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ έρθουν σε σύγκρουση με τη Ρωσία, ο ίδιος απειλεί εκ νέου τη Δύση, σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Δορυφορικές εικόνες που έχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα δείχνουν επτά βομβαρδιστικά TU-160 «Blackjack» και τέσσερα αεροπλανοφόρα βομβών υδρογόνου TU-95 «Bear».

Τα βομβαρδιστικά του Πούτιν είναι σε θέση να εκτοξεύσουν πυρηνικά μεγάλης και μικρής εμβέλειας.

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με παρόμοιες εικόνες, κανένα τέτοιο βομβαρδιστικό δεν είχε αναπτυχθεί στην περιοχή.

«Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να δούμε μια σειρά από ρωσικές πυρηνικές ασκήσεις, που πιθανό να περιλαμβάνουν τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, την ώρα που το ΝΑΤΟ δοκιμάζει την ετοιμότητά του να απαντήσει σε τέτοιες επιθέσεις», υπογραμμίζει σε άρθρο της η εφημερίδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα βομβαρδιστικά του Πούτιν στον Αρκτικό Κύκλο απέχουν λιγότερο από 100 μίλια από τη Φινλανδία, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, και 115 μίλια από τη Νορβηγία, που είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Κεντρικό ρόλο στη νατοϊκή άσκηση θα έχει η Βρετανία
Από την πλευρά της, η βρετανική «Βασιλική Αεροπορία» ολοκληρώνει τις προετοιμασίες της για την συμμετοχή της στην νατοική άσκηση «Steadfast Noon».

Στην άσκηση συμμετέχουν έως και 60 αεροσκάφη του ΝΑΤΟ κάνοντας εκπαιδευτικές πτήσεις πάνω από το Βέλγιο, τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βρετανία.

Από την Δευτέρα, θα ξεκινήσουν οι νατοικές ασκήσεις που θα περιλαμβάνουν προσομοιώσεις τακτικών χτυπημάτων. Τα RAF Typhoons θα αναλάβουν τον ρόλο των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών MiG, ενώ τα RAF F-35 Lightnings θα συνοδεύουν αμερικανικά πυρηνικά βομβαρδιστικά.

Πυρηνικά αεροσκάφη B-52 «Stratofortress» των ΗΠΑ θα διασχίσουν τον ουρανό του Ατλαντικού και θα ενωθούν με τα αμερικανικά αεροσκάφη F-15 Eagle της RAF Lakenheath με έδρα το Σάφολκ.

Από την πλευρά του, ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατέστησε σαφές ότι η άσκηση «Steadfast Noon», θα πραγματοποιηθεί κανονικά την ερχόμενη εβδομάδα παρά το τεταμένο διεθνές κλίμα ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Η ματαίωση των ασκήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θα έστελνε ένα «πολύ λάθος μήνυμα», είπε ο Στόλτενμπεργκ επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Ο Πούτιν πάντως προειδοποίησε χθες τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να μην επέμβει στην Ουκρανία, προσθέτοντας:
«Ελπίζω ότι αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις θα κρίνουν ότι δεν πρέπει να επέμβουν».

Την ίδια ώρα, δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Ρωσία «εξαντλεί γρήγορα» τα πυραυλικά της αποθέματα και, λόγω των κυρώσεων σε βάρος της, δεν είναι σε θέση να εισάγει τα εξαρτήματα που απαιτούνται για την κατασκευή ανταλλακτικών.

Μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, ένας εξ αυτών τόνισε στη βρετανική εφημερίδα: «Γι’ αυτούς τους λόγους, η Ρωσία δεν μπορεί να συνεχίσει την εναέρια εκστρατεία της επ’ αόριστον».