Ρωσία: Θα διεξαγάγει δημοψήφισμα ένταξης στη Ζαπορίζια μέσα στον χρόνο, σύμφωνα με φιλορώσο αξιωματούχο
1 year, 10 months ago
6

Τι υποστήριξε υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο αξιωματούχος στη Ζαπορίζια.

Αξιωματούχοι υποστηριζόμενοι από το Κρεμλίνο σχεδιάζουν να οργανώσουν δημοψήφισμα στο κατεχόμενο τμήμα της περιοχής Ζαπορίζια της Ουκρανίας αργότερα φέτος για την ένταξή της στη Ρωσία.

Ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, φιλορώσος αξιωματούχος δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass: «Ο λαός θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής Ζαπορίζια. Το δημοψήφισμα έχει προγραμματιστεί για φέτος».

Ο φιλορώσος αξιωματούχος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής μιας τέτοιας ψηφοφορίας, αλλά δήλωσε ότι η διοίκηση των κατεχόμενων εδαφών θα καταρτίσει σχέδια για το πώς θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ακόμη και αν η Ρωσία δεν μπορέσει να αποκτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής.

 

Η στρατηγική αξία της Ζαπορίζια

Η πόλη Ζαπορίζια, το κύριο αστικό κέντρο, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την κατοχή της Ουκρανίας. Περίπου το 60% της περιοχής Ζαπορίζια, με προπολεμικό πληθυσμό 1,6 εκατ. κατοίκων, βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, μέρος ενός τμήματος της νότιας Ουκρανίας που κατακτήθηκε στις αρχές του πολέμου.

Στη γειτονική επαρχία Χερσώνα, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επίσης συζητήσει σχέδια για δημοψήφισμα.

Η Ουκρανία λέει ότι τυχόν δημοψηφίσματα που θα διεξάγονταν υπό ρωσική κατοχή θα ήταν παράνομα και τα αποτελέσματά τους πλαστά. Το Κρεμλίνο λέει ότι οι άνθρωποι που ζουν στις περιοχές πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Ο Ρογκόφ δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria: «Ο συντριπτικός αριθμός των κατοίκων της περιοχής μας θέλει να επιστρέψει γρήγορα στο γενέθλιο λιμάνι του και να γίνει μέρος της μεγάλης Ρωσίας».

Το 2014, η Μόσχα και οι εντολοδόχοι της διεξήγαγαν δημοψήφισμα στην ουκρανική Κριμαία, το οποίο καταδικάστηκε από τα Δυτικά κράτη ως παράνομο.

 

in.gr