Ρωσία: Θέλει να υποχρεώσει τα ταξί να δίνουν τα στοιχεία των επιβατών τους στις μυστικές υπηρεσίες
1 year, 10 months ago
6

Είναι ένα μέτρο πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαίο», δήλωσε Ρώσος βουλευτής

Το Κρεμλίνο θέλει να υποχρεώσει τα ταξί να μεταβιβάζουν σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για τους επιβάτες του στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, την FSB, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην ρωσική Δούμα.

Το κείμενο του νομοσχεδίου που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ στην ιστοσελίδα της ρωσικής βουλής και προβλέπει ότι οι υπηρεσίες ταξί, πολύ δημοφιλείς στην Ρωσία που λειτουργούν και μέσω εφαρμογών κινητών, θα έχουν την υποχρέωση να δίνουν σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούν.

«Είναι ένα μέτρο πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαίο», δήλωσε ο βουλευτής Αντάλμπι Σκαγκόσεφ, μέλος της επιτροπής για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο πρακτορείο Ria Novosti, προσθέτοντας ότι πρόκειται για υπόθεση «κρατικής ασφαλείας».

Μέχρι σήμερα, η FSB ( η διάδοχος της KGB) είχε την δυνατότητα να καταθέσει επίσημο αίτημα προς τις εταιρείες των ταξί, οι οποίες είχαν προθεσμία τριάντα ημερών για να απαντήσουν, σύμφωνα με την πρόεδρο του συμβουλίου για την ανάπτυξη των υπηρεσιών ταξί στις ρωσικές περιφέρειες Ιρίνα Ζαρίποβα.

«Πολλοί άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι που η FSB θα μπορεί να λαμβάνει οποτεδήποτε σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τους επιβάτες», είχε δηλώσει το τέλος του Μαρτίου στο ρωσικό ραδιοφωνικό δίκτυο Kommersant FM η Ιρίνα Ζαρίποβα, όταν είχε κυκλοφορήσει η ιδέα από το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών.

«Αλλά όταν είναι θέμα εθνικής ασφαλείας, πολύ συχνά, υπάρχουν καταστάσεις όπου συνέβη κάτι και οι πράκτορες της FSB έχουν ανάγκη να έχουν στοιχεία πρακτικά σε μία ώρα για να διαλευκάνουν ένα έγκλημα ή για να το αποτρέψουν», εξήγησε δίνοντας την διαβεβαίωση ότι «κανείς δεν θα παρακολουθεί δεδομένα από το πρωί ως το βράδυ».

Η επίθεση κατά των ελευθεριών κλιμακώθηκε στην Ρωσία μετά την επίθεση κατά της Ουκρανίας. Η Μόσχα έχει μπλοκάρει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Instagram, Facebook και Twitter, ξεκίνησε δικαστική δίωξη κατά του ομίλου Meta για την διάδοση «προσκλήσεων για επιθέσεις» κατά των Ρώσων και έχει φιμώσει όσα ανεξάρτητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν απομείνει.

Νέα νομοθεσία χρησιμοποιείται κατά κάθε πολίτη που «κρίνεται» ένοχος για «δυσφήμηση» του στρατού και για την δημοσίευση «ψευδών ειδήσεων» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

in.gr