Σάλος στις ΗΠΑ: Μαθητές, υποστηρικτές του Τραμπ, χλευάζουν αυτόχθονα Αμερικανό-βετεράνο πολέμου [βίντεο]
7 months, 13 days ago
6

Σάλο έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ ένα βίντεο που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απεικονίζει μια ομάδα νεαρών υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ να χλευάζουν και να παρενοχλούν έναν αυτόχθονα Αμερικανό, βετεράνο του Πολέμου του Βιετνάμ. 

Οι νεαροί μαθητές, φορώντας καπέλα με το σύνθημα του Τραμπ “Make America Great Again” («Κάνε την Αμερική Σπουδαία Ξανά») από το ιδιωτικό καθολικό λύκειο αρρένων του Κόβινγκτον -μια πόλη στο βόρειο Κεντάκι- είχαν μεταβεί στην Ουάσινγκτον για να συμμετέχουν σε διαδήλωση ενάντια στις αμβλώσεις. 

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε εμφανίζονται να περικυκλώνουν τον βετεράνο πολέμου Νέιθαν Φίλιπς, ο οποίος κάθε χρόνο πραγματοποιεί μια εκδήλωση μνήμης, στο κοιμητήριο του Αρλινγκτον (στην Ουάσινγκτον) για τους αυτόχθονες Αμερικανούς πεσόντες στον πόλεμο. 

Συγκεκριμένα, φαίνονται να περιγελούν τον 64χρονο βετεράνο και να φωνάζουν «χτίστε το τείχος, χτίστε το τείχος» καθώς εκείνος τραγουδούσε και έπαιζε το παραδοσιακό τύμπανο της φυλής του, των Ομαχα της Νεμπράσκας. 

Με κοινή τους ανακοίνωση το λύκειο και η επισκοπή του Κόβινγκτον καταδίκασαν τις ενέργειες των μαθητών «ιδιαίτερα απέναντι στον Νέιθαν Φίλιπς και γενικότερα απέναντι στους αυτόχθονες Αμερικανούς».

«Διεξάγεται έρευνα για το ζήτημα και θα λάβουμε τις κατάλληλες ενέργειες, οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και την αποβολή», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Σε ένα ξεχωριστό βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο 64χρονος Φίλιπς, της ιθαγενής φυλής Ομάχα της Νεμπράσκας, σκούπιζε τα δάκρυά του καθώς περιέγραφε το περιστατικό.

«Τους άκουγα να λένε ‘χτίστε το τείχος, χτίστε το τείχος’. Αυτές εδώ είναι γαίες ιθαγενών, υποτίθεται πως δεν πρέπει να έχουμε τείχη», είπε.

«Θα ήλπιζα να έβλεπα την ενέργεια αυτού του όχλου νεαρών ανδρών, να την έδιναν για να οικοδομήσουν αυτή την χώρα, αληθινά, αληθινά σπουδαία, να βοηθούσαν εκείνους που πεινάνε», πρόσθεσε ο 64χρονος Φίλιπς, ο οποίος πραγματοποιεί μια ετήσια εκδήλωση στο εθνικό κοιμητήριο του Αρλινγκτον για να τιμήσει τους αυτόχθονες Αμερικανούς βετεράνους πολέμου, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Η Δημοκρατική γερουσιαστής Ντεμπ Χάλαντ, μέλος της φυλής του Νέου Μεξικού Λαγκούνα Πουέμπλο, με tweet της είπε ότι ο Φίλιπς έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του για τη χώρα του και οι μαθητές του έδειξαν «κραυγαλέο μίσος, ασέβεια και μισαλλοδοξία».

Ο δήμαρχος του Κόβινγκτον, Τζο Μέγιερ, Δημοκρατικός, δήλωσε ότι το «σοκαριστικό» οπτικοακουστικό υλικό δικαίως προκάλεσε «κύματα κατακραυγής», λέγοντας ότι πλέον η πόλη του συνδέεται με την «μισαλλοδοξία και τον εθνοτικό εκφοβισμό», εξαιτίας των ενεργειών των μαθητών.

«Τα βίντεο που κοινοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα ΔΕΝ αντιπροσωπεύουν τα βασικά πιστεύω και αρχές αυτής της πόλης», ανέφερε με ανακοίνωσή του.

Η υπουργός Εσωτερικών της Πολιτείας του Κεντάκι Άλισον Λάντεργκαν Γκριμς δήλωσε ότι οι μαθητές δεν φέρουν την αποκλειστική ευθύνη.

«Στρέφομαι προς τους ενήλικες και την κυβέρνηση που έχουν την ευθύνη να τους διδάσκουν και σε όσους σιωπηλά επιτρέπουν σε άλλους να προάγουν αυτή την συμπεριφορά», είπε με ανάρτησή της στο Facebook.