Σανγκάη: Το lockdown προκαλεί «εφοδιαστικό εφιάλτη» στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις
1 year, 11 months ago
6

Πολλές εταιρείες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού και των δυσκολιών στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως εκτιμά το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα

Oι δυτικές εταιρείες στη Σανγκάη αντιμετωπίζουν έναν «εφοδιαστικό εφιάλτη» καθώς αρχίζουν να ανοίγουν ξανά μετά από το lockdown σε όλη την πόλη, όπως αναφέρει το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επισημαίνει ότι τα προβλήματα θα διαρκέσουν αρκετές ακόμη εβδομάδες.

Την Παρασκευή, Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν περισσότερες από 600 εταιρείες να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους στον σημαντικό οικονομικό κόμβο της χώρας.

Ανάλογες εκτιμήσεις διατυπώνονται και από επιχειρηματικούς φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ που ανακοίνωσαν επίσης ότι τα μέλη τους έχουν πληγεί από τα μέτρα κατά της Covid στην Κίνα.

Αν και ορισμένες εταιρείες ξεκίνησαν εκ νέου τις δραστηριότητές τους στη Σαγκάη με τους εργαζομένους τους να κοιμούνται στους χώρους εργασίας, «πολλές εταιρείες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της έλλειψης εργατικού δυναμικού και των εφοδιαστικών δυσκολιών», δήλωσε η Μπετίνα Σόεν-Μπεχανζίν, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα και επικεφαλής του τμήματος της Σαγκάης.

«Εκτιμούμε ότι λιγότερο από το 30% του εργατικού δυναμικού τους είναι επιλέξιμο να πάει στη δουλειά λόγω των συνεχιζόμενων lockdown, επομένως υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ της πολιτικής που εξαγγέλλεται και αυτής που υλοποιείται στην πραγματικότητα», πρόσθεσε. «Όλοι συμφωνούν πάντως ότι αυτός ο εφιάλτης επιμελητείας θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Μαΐου», εκτίμησε η κ. Σόεν-Μπεχανζίν.

Ανησυχία και από Βρετανία-ΗΠΑ

Τις τελευταίες εβδομάδες, επιχειρηματικοί όμιλοι που εκπροσωπούν εταιρείες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο του lockdown στη Σαγκάη και σε άλλες κινεζικές πόλεις.

Οι περισσότερες βρετανικές εταιρείες στην Κίνα αναμένουν ότι τα κέρδη τους θα μειωθούν φέτος λόγω των τοπικών περιορισμών για την Covid, σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα.

Πάνω από τα δύο τρίτα των 200 και πλέον εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι περίμεναν χαμηλότερα έσοδα φέτος. Σχεδόν οι μισές από αυτές δήλωσαν ότι οι περιορισμοί είχαν επηρεάσει την ικανότητά τους να προσελκύουν και να διατηρούν ξένα ταλέντα.

Τον περασμένο μήνα, μια έρευνα του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα και τη Σαγκάη σε περισσότερες από 160 εταιρείες διαπίστωσε ότι το 99% από αυτές είχε επηρεαστεί από την πανδημία.

Έδειξε επίσης ότι το ένα τρίτο των εταιρειών είχε «διακόψει πλήρως τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες για δύο ή περισσότερες ημέρες λόγω των μέτρων ελέγχου της Covid-19».

Σταδιακή επανεκκίνηση

Ο οικονομικός, κατασκευαστικός και ναυτιλιακός κόμβος της Σαγκάης σημείωσε άνοδο των μολύνσεων λόγω κορωνοϊού νωρίτερα φέτος και τέθηκε σε καθεστώς lockdown από τις αρχές για τη διενέργεια μαζικών τεστ στα τέλη Μαρτίου.

Καθώς πλέον οι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει, η Tesla επανεκκίνησε πρόσφατα την παραγωγή στο μέγα-εργοστάσιο της στην πόλη. «Χάσαμε πράγματι πολλές σημαντικές ημέρες παραγωγής», δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος Ιλον Μασκ.

Ωστόσο, τα εργοστάσια της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen στη Σαγκάη και της εταιρείας παραγωγής iPhone της Apple Pegatron παραμένουν κλειστά.

Η VW ανακοίνωσε ότι αξιολογεί τη «σκοπιμότητα» της επανέναρξης των εργασιών στη Σαγκάη. Ενώ εκπρόσωπος της Pegatron δήλωσε στο BBC την Τετάρτη ότι «περιμένει περαιτέρω οδηγίες από [την] τοπική κυβέρνηση».

Πηγή: ΟΤ