Σερβία: Λιτανεία κατά του EuroPride με σταυρούς, εικόνες και φωτογραφίες του Πούτιν
1 year, 7 months ago
6

Οι συμμετέχοντες προχθές Κυριακή στο συλλαλητήριο «Λιτανεία για τη σωτηρία της Σερβίας», που είναι αφοσιωμένοι στις παραδοσιακές αξίες και εναντίον της προώθησης των δικαιωμάτων των LGBT και των παρελάσεων, πέρασαν από τους κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ακύρωσης του Europride από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Θυμιάματα και ύμνοι

Η μυρωδιά του θυμιάματος και οι ήχοι των εκκλησιαστικών ύμνων σηματοδότησαν την έναρξη της συγκέντρωσης μπροστά από τον καθεδρικό ναό, στην πρωτεύουσα της Σερβίας.

Δείτε ακόμα – Η αξιαγάπητη πράξη μιας 7χρονης σε queer άτομο: «Είμαι περήφανη για σένα»

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα, κρατούσαν εικόνες και σταυρούς και ορισμένοι ακόμη και φωτογραφίες του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.


(Φωτογραφίες από danas.rs)

Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη υπαίθρια συγκέντρωση ομάδων και οργανώσεων που αντιτίθενται στη διεξαγωγή του Europride στο Βελιγράδι.

 

Πριν δύο εβδομάδες, στις 14 Αυγούστου, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Σερβίας, με την υποστήριξη από ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αίτημα απαγόρευσης

Σύμφωνα με τη σερβική ιστοσελίδα Danas, κατά τη διάρκεια της λιτανείας οι πολίτες υπέγραψαν αίτημα για την απαγόρευση της «Παρέλασης Υπερηφάνειας» μπροστά από τον Ναό του Αγίου Σάββα.

 

Ο επίσκοπος Νικάνωρ είπε ότι ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της ιστορίας, των εκκλησιών και των παραδόσεων της Σερβίας και χαιρέτισε την απόφαση των κρατικών αρχών να μην διοργανώσουν το Europride.

«Θέλουμε να υπερασπιστούμε τα παιδιά μας. Τα παιδιά μας κινδυνεύουν», εκτίμησε ο επίσκοπος Νικάνωρ και πρόσθεσε ότι κάθε γονιός έχει το μόνο δικαίωμα να αποκαλεί τον γιο του, γιο και την κόρη του, κόρη.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε παιδί, είτε άρρεν είτε θήλυ, έχει δικαίωμα να αποκαλεί τη μητέρα του, μητέρα και τον πατέρα του, πατέρα.

Για να προστατέψουν την οικογένεια

Ο επίσκοπος Νικάνωρ είπε ότι οι συμμετέχοντες στη λειτανία ήρθαν για να προστατέψουν την οικογένεια, τα παιδιά και τη Σερβία, αν και μπορεί να μην ταιριάζει σε ορισμένους ή σε κάποιους που πιστεύουν διαφορετικά.

Η λειτανία ξεκίνησε γύρω στις 6:00 μ.μ. από το Πατριαρχείο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο Βελιγράδι, προς την εκκλησία του Αγίου Σάββα.

Σταμάτησε αρχικά κοντά στη γέφυρα Μπράνκο, όπου οι συγκεντρωμένοι έψαλαν το «Πάτερ ημών» και οι ψάλτες αρκετά εκκλησιαστικά άσματα.

 

Μπροστά από τη στήλη βρίσκονταν ποδηλάτες και οι συμμετέχοντες στην πομπή έφεραν εκκλησιαστικά σύμβολα και σημαίες της Σερβίας.

Κατέβασαν τις αλβανικές σημαίες

Ορισμένοι πολίτες κατέβασαν από τους φανοστάτες τις αλβανικές σημαίες που ήταν κρεμασμένες δίπλα από τις σερβικές και τις πάτησαν, ενώ οι συμμετέχοντες στην πορεία τους χειροκροτούσαν και τους επευφημούσαν, φωνάζοντας «το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας».

Στη γωνία των οδών Kralja Milan και Knez Miloš, οι πολίτες δεν επέτρεψαν να περάσει αυτοκίνητο της αστυνομίας ενώ νεαρός κατέβασε την αλβανική σημαία από τον φανοστάτη.

 

Τη λειτουργία διοργάνωσε ο σύλλογος «Ενωμένοι για την Παράδοση και την Οικογένεια».

Πηγή: danas.rs, echedoros-a.gr