Σεβεροντονέτσκ: Κάθε γέφυρα που οδηγεί σε αυτό είναι κατεστραμμένη – «Αγγίζουν» τον πλήρη έλεγχο του Λουγκάνσκ οι Ρώσοι
1 year, 10 months ago
6

Οι Ρώσοι επιχειρούν εδώ και εβδομάδες να ελέγξουν το Σεβεροντονέτσκ.

Όλες οι γέφυρες προς την κρίσιμη πόλη για τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία Σεβεροντόνετσκ έχουν πλέον καταστραφεί, τόνισε ο τοπικός κυβερνήτης Σέρχι Χαϊντάι.

Με την πόλη ουσιαστικά αποκομμένη, ο Χαϊντάι σημείωσε ότι η παράδοση προμηθειών και η εκκένωση αμάχων είναι πλέον αδύνατη.

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στην ανατολική πόλη, όπου Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι το ρωσικό πυροβολικό έχει εκδιώξει τις δυνάμεις τους από το κέντρο της πόλης.

Εδώ και εβδομάδες η κατάληψη του Σεβεροντόνετσκ αποτελεί κορυφαίο στρατιωτικό στόχο για τη Ρωσία.

Η κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ και της κοντινής πόλης Λισιτσάνσκ θα έδινε στη Μόσχα τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής του Λουγκάνσκ, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται ήδη από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Και οι τρεις γέφυρες προς το Σεβεροντονέτσκ καταστράφηκαν, ανέφερε ο Χαϊντάι στο Telegram. Όσοι κάτοικοι παρέμειναν στην πόλη αναγκάστηκαν να επιβιώσουν σε «εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», πρόσθεσε.

Δείτε σχετικό χάρτη της περιοχής

Ζελένσκι: «Τρομακτικό το ανθρώπινο κόστος της μάχης»

«Το ανθρώπινο κόστος αυτής της μάχης είναι πολύ υψηλό για εμάς. Είναι απλώς τρομακτικό», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθημερινό βραδινό διάγγελμά του προς τους Ουκρανούς, που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

«Η μάχη του Ντονμπάς θα παραμείνει σίγουρα στη στρατιωτική ιστορία ως μια από τις πιο σφοδρές στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους. 

«Ως και 100 ουκρανοί στρατιώτες» σκοτώνονται και «500 τραυματίζονται καθημερινά» στις μάχες με τον ρωσικό στρατό, δήλωνε την περασμένη Πέμπτη ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ.

Ο κ. Ζελένσκι από την πλευρά του δήλωνε την 1η Ιουνίου ότι ο στρατός του χάνει «από 60 ως 100» στρατιώτες την ημέρα.

«Είμαστε αντιμέτωποι με το απόλυτο κακό», είπε χθες βράδυ. Προτού προσθέσει: «δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να προελάσουμε και να απελευθερώσουμε τη χώρα μας», καθώς οι περιοχές στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα που κατέχουν τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «αποκλειστεί από τον πολιτισμό» αφού οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν κόψει «όλες τις επικοινωνίες» με τον έξω κόσμο.

in.gr