Σεξ, ναρκωτικά και ξένοι πράκτορες – Νέο σκάνδαλο στους Τόρις
1 year, 11 months ago
6

Νέο σκάνδαλο στους κόλπους των Τόρις – Διέγραψαν τον βουλευτή Ντέιβιντ Γουόρμπερτον εν μέσω ισχυρισμών για σεξουαλική παρενόχληση, χρήση κοκαΐνης και συναλλαγών με ρώσο επιχειρηματία – Διαρροές για εμπλοκή κατασκόπων στην υπόθεση

*Γράφει ο Γιάννης Ανδριτσόπουλος

Τι σχέση έχουν ένας βουλευτής των Συντηρητικών, τρεις γυναίκες που καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση, ένα ταψί πασπαλισμένο με κοκαΐνη, ξένοι πράκτορες και ένα αδήλωτο δάνειο που χορήγησε ρώσος επιχειρηματίας; Θα μπορούσε να είναι η μαγιά ενός νέου μυθιστορήματος.

Πρόκειται, όμως, για το τελευταίο σκάνδαλο που ταλανίζει το Ουέστμινστερ. Ο βουλευτής λέγεται Ντέιβιντ Γουόρμπερτον και, όπως αποκάλυψαν οι «Σάντεϊ Τάιμς», κατηγορείται ότι παρενόχλησε τουλάχιστον τρεις γυναίκες, ενώ η φωτογραφία που τον εικονίζει δίπλα στο επίμαχο σκεύος σε κατάσταση… γλυκιάς ζάλης θα αποτελέσει, πιθανότατα, την ταφόπλακα της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Ο ίδιος αρνείται ότι έκανε κάτι επιλήψιμο, αλλά οι κυβερνώντες Τόρις ήδη τον διέγραψαν από τις τάξεις τους.

Σαν να μην έφταναν αυτά, αποκαλύφθηκε ότι ο 56χρονος βουλευτής δανείστηκε 150.000 στερλίνες από τον ρώσο επιχειρηματία Ρόμαν Τζουκόβσκι χωρίς να δηλώσει, ως όφειλε, το δάνειο. Το σκάνδαλο ήταν σε γνώση του κόμματος επί δύο εβδομάδες, ωστόσο ο Γουόρμπερτον αποπέμφθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα μόνον όταν κυκλοφόρησε το δημοσίευμα της εφημερίδας. Κατόπιν, πηγές των Τόρις ισχυρίστηκαν ότι «ξένες μυστικές υπηρεσίες» ενδέχεται να του την είχαν στημένη. Ξένος δάκτυλος ή απόπειρα συγκάλυψης ενός ακόμη σκανδάλου στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος;

Απόπειρα παγίδευσης

Μιλώντας στην «Ντέιλι Μέιλ», ανώτερα κομματικά στελέχη άφησαν να εννοηθεί ότι ο βουλευτής βρέθηκε στο στόχαστρο «επιχείρησης που οργάνωσαν ξένοι πράκτορες». Ο ισχυρισμός αυτός έρχεται τρεις μήνες μετά την προειδοποίηση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών προς τους βουλευτές να βρίσκονται σε «αυξημένη επαγρύπνηση» για ενδεχόμενη απόπειρα παγίδευσής τους από «εχθρικές δυνάμεις».

Στην περίπτωση του Γουόρμπερτον, η ηγεσία των Τόρις διερευνά – κατά την «Ντέιλι Μέιλ» – πιθανή σχέση μεταξύ της δημοσιοποίησης του επίμαχου υλικού και ενός «ξένου κομμουνιστικού κόμματος» («δείχνοντας» την Κίνα). «Εξετάζουμε πολύ σοβαρά όλες τις καταγγελίες αυτού του είδους (σ.σ. όπως αυτές εναντίον του βουλευτή). Ωστόσο, ορισμένες πτυχές αυτής της υπόθεσης, ιδίως η ύπαρξη φωτογραφικών και οπτικοακουστικών ντοκουμέντων, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η ιστορία είναι στημένη από ξένο παράγοντα. Παραπέμπει σε προσεγμένη χορογραφία», δήλωσε πηγή του κόμματος.

Η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» αποκάλυψε ότι οι Τόρις παρέπεμψαν την υπόθεση στην MI6 για περαιτέρω διερεύνηση. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία για εμπλοκή ξένης δύναμης. «Υπάρχει πάντα η πιθανότητα εχθρικά κράτη να επιδιώξουν να θέσουν στο στόχαστρο πολιτικούς προκειμένου να επηρεάσουν τη χάραξη πολιτικής και να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί απέναντι σε τέτοιες ενέργειες.

Από την άλλη πλευρά, είναι κρίσιμο να μην το παρακάνουμε καταγγέλλοντας προβοκάτσια κάθε φορά που ένας πολιτικός πιάνεται να έχει υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Ρόρι Κόρμακ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, ο οποίος ειδικεύεται στη μελέτη των μυστικών υπηρεσιών και της δράσης ξένων πρακτόρων. «Είναι δύσκολο να βρούμε τη χρυσή τομή, αλλά σε καμία περίπτωση οι καταγγελίες για παρέμβαση ξένου παράγοντα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι από πολιτικούς που θέλουν να μην αναλάβουν την ευθύνη για αδικήματα που έχουν διαπράξει», πρόσθεσε.

Σεξουαλική παρενόχληση

Σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες, ο Γουόρμπερτον, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, «τραβούσε τη μία γραμμή κοκαΐνης μετά την άλλη» στο σπίτι μιας γυναίκας στο Λονδίνο τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου. Το άτομο αυτό, αλλά και δύο ακόμη γυναίκες, κατηγόρησαν τον βουλευτή για σεξουαλική παρενόχληση.

Παρουσιάστηκαν, επίσης, αποδείξεις γραπτών ή προφορικών συνομιλιών του στις οποίες ζητά από μία γυναίκα να παραγγείλει κοκαΐνη, διαβεβαιώνοντάς την ότι 160 στερλίνες για δύο γραμμάρια είναι «μια πολύ λογική τιμή». Ποιος τράβηξε τη φωτογραφία που τον «καίει» και ποιος ηχογράφησε τις συνομιλίες του; Να ήταν, άραγε, ξένοι κατάσκοποι;

Η εκδοχή της «προβοκάτσιας» απαξιώθηκε από ορισμένους βουλευτές, ενώ η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γυναικών και Ισότητας Κάρολαϊν Νόουκς ζήτησε «να μη γίνει προσπάθεια να παρουσιαστεί ο Γουόρμπερτον ως θύμα».

«Σε κάθε περίπτωση, θα έπρεπε να ήταν η υπηρεσία αντικατασκοπίας (MI5), και όχι η μυστική υπηρεσία πληροφοριών (MI6), αυτή που θα διερευνούσε ένα τέτοιο θέμα. Το γεγονός ότι δεν συνέβη αυτό, υποδηλώνει ότι τα πράγματα μπορεί να μην είναι όπως παρουσιάζονται», τόνισε ο Κόρμακ, ο οποίος είναι επίσης εταίρος της Βασιλικής Ιστορικής Εταιρείας του Λονδίνου.

Ρώσοι κατάσκοποι

Πηγή των Τόρις είπε στα «ΝΕΑ» ότι η Βρετανία έχει απελάσει έναν «μεγάλο αριθμό ρώσων κατασκόπων» στον απόηχο της δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια το 2018. Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων σερ Λίντσεϊ Χόιλ προέτρεψε πρόσφατα τους βουλευτές να είναι σε επιφυλακή για να αποκρούσουν παρεμβάσεις από «ξένο δάκτυλο», ενώ η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ παραδέχθηκε ότι η απειλή ανάμειξης ξένων κρατών στα βρετανικά πολιτικά πράγματα είναι υπαρκτή.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο επικεφαλής της MI5 Κεν ΜακΚάλαμ ανέφερε ότι η Ρωσία και η Κίνα θέλουν απεγνωσμένα να εισδύσουν στο βρετανικό κοινοβούλιο παγιδεύοντας βουλευτές και συμβούλους πολιτικών. Τον Ιανουάριο, η υπηρεσία αποκάλυψε ότι μια κινέζα πράκτορας είχε αποκτήσει πρόσβαση στη Βουλή με σκοπό να παρέμβει στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Κατά την MI5, η δικηγόρος Κριστίν Τσινγκ Κούι Λι ενεργούσε για λογαριασμό του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, κάνοντας χρηματικές δωρεές σε βρετανούς πολιτικούς με σκοπό να καταστήσει το Ουέστμινστερ πιο «φιλικό» προς το Πεκίνο.

in.gr