Σιάτλ : Μια από τις πιο σημαντικές οικονομικά και πολιτισμικά πόλεις των ΗΠΑ
3 years, 12 days ago
6

Το Σιάτλ είναι πόλη των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη της πολιτείας Ουάσινγκτον και το σημαντικότερο αστικό και οικονομικό κέντρο στα βορειοδυτικά της χώρας.

Το Σιάτλ είναι κτισμένο στην ακτή του όρμου Έλιοτ μέσα στον Πιούτζετ Σάουντ (μια στενή λωρίδα του Ειρηνικού ωκεανού που εισχωρεί στην πολιτεία της Ουάσινγκτον).

Στα ανατολικά του βρίσκεται η λίμνη Ουάσινγκτον που μέσω ενός τεχνητού καναλιού συνδέεται με τον Πιούτζετ Σάουντ. Το υψόμετρο της πόλης κυμαίνεται από 0 ως 158 μέτρα, καθώς περιλαμβάνει αρκετούς λόφους (που συχνά καταμετρούνται ως εφτά όπως και στη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη).

Η μορφολογία του εδάφους στο κέντρο της πόλης έχει αλλάξει τεχνητά μέσω χωματουργικών εργασιών. Από αυτές τις εργασίες έχει προκύψει και ένα τεχνητό νησί, το Χάρμπορ Άιλαντ.

Οικονομικό-πολιτιστικό κέντρο

Το Σιάτλ είναι το κέντρο μιας μεγάλης μητροπολιτικής περιοχής που εκτείνεται στις πυκνοκατοικημένες ακτές του Πιούτζετ Σάουντ. Ο συνολικός πληθυσμός ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι οι Τακόμα, Μπελέβ, Έβερετ, Ρέντμοντ και Ολύμπια (η πρωτεύουσα της πολιτείας).

Εκτός από οικονομικό το Σιάτλ είναι και σημαντικό πολιτιστικό κέντρο. Ιδιαίτερα φημισμένη είναι η συμφωνική ορχήστρα της πόλης. Η πόλη έχει επίσης μια αρκετά ανεπτυγμένη θεατρική σκηνή.

Σύμφωνα με το el.wikipedia, τη δεκαετία του 1990 το Σιάτλ έγινε γνωστό ως η πατρίδα της μουσικής γκραντζ. Σημαντικά συγκροτήματα που σχηματίστηκαν εκεί είναι οι Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden και Alice in Chains.

Φώτο

in.gr