Σήμερα κρίνεται η διάσωση Καμμένου στη Βουλή -Συνεδριάζει η ΚΟ
6 months, 23 days ago
6

Μέσα σε θολό τοπίο για την επόμενη ημέρα, συνεδριάζει σήμερα η ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Στις 10 το πρωί οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα κληθούν να αποφασίσουν για την τύχη του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος παρότι το έχει προαναγγείλει πολλάκις δεν έχει παραιτηθεί ακόμη.  «Είναι μια αποφασιστική κίνηση του Πάνου Καμμένου πριν από την επικύρωση του πρωτόκολλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ»,ανέφερε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Τοσουνίδης.

Αγνωστο παραμένει αν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος  θα παραστεί στη συνεδρίαση. Αν τελικά παραστεί, θα σημειωθεί το παράδοξο να συμμετέχει στη συνεδρίαη της ΚΟ ενός κόμματος στο οποίο ανήκει μεν τυπικά, αλλά την ίδια στιγμή στηρίζει ένα άλλο κόμμα, το κυβερνών, για να μπορεί με άνεση να περνάει τα νομοσχέδιά του. 

Πέρα από αυτό, πάνως, ο κ. Παπαχριστόπουλος σε περίπτωση που βρεθεί ενώπιον της ΚΟ των ΑΝΕΛ θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα αν τελικά θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα του μέχρι αύριο, όπως είχε πει την τελευταία φορά που έδωσε μια ακόμη διορία στον εαυτό του, ή για μια ακόμη φορά θα πάρει πίσω την απόφασή του. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαχριστόπουλος έδωσε μία μικρή παράταση στην παραίτησή του, έως την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να ψηφίσει πρώτα υπέρ της κύρωσης του Πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

«Με παρακάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής -επειδή για να ισχύσει η Συνθήκη των Πρεσπών, πρέπει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ να ψηφιστεί- αυτή η παραίτηση να πάρει μια παράταση τεσσάρων-πέντε ημερών», είχε δηλώσει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος την περασμένη Παρασκευή. «Τη στιγμή που ο πρόεδρος με παρακάλεσε, αναβάλλω την παραίτηση για 4 με 5 ημέρες και παίρνω το χρέος της ανακολουθίας μου. Η αμαρτία μου θα είναι αυτές οι 4 με 5 ημέρες», πρόσθεσε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Πάντως, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο διαγραφής του Θανάση Παπαχριστόπουλου. 

Να σημειωθεί ακόμη ότι σήμερα, εκτός απροόπτου αναμένεται να παραδοθεί και η «ετυμηγορία» της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αναφορικά με την τύχη της ΚΟ των ΑΝΕΛ εάν μείνει με 5 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα  με το ισχύον άρθρο 15, παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής που επικαλέστηκε ο κ. Βούτσης, παρότι ο κ.Καμμένος έχει έξι βουλευτές αυτή τη στιγμή και στην περίπτωση που παραιτηθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος μένει τυπικά με πέντε βουλευτές, η ΚΟ του διαλύεται. Και αυτό γιατί ένας εκ των πέντε είναι ο Αριστείδης Φωκάς ο οποίος έχει εκλεγεί στη Βουλή με την Ενωση Κεντρώων (ακολούθως ανεξαρτητοποιήθηκε και πριν λίγες ημέρες πήρε μεταγραφή στους ΑΝΕΛ). 

Και μπορεί ο κ. Παπαχριστόπουλος να μην ανεξαρτητοποιείται αλλά να παραιτείται και να παραδίδει την έδρα του, αλλά πρώτος επιλαχών είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει θέσει εαυτόν εκτός ΑΝΕΛ και έχει προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι ο κ. Καμμένος, εξαιτίας του Θανάση Παπαχριστόπουλου, θα μείνει με λιγότερους από 4 εκλεγμένους με τους ΑΝΕΛ βουλευτές και η ΚΟ θα διαλυθεί. 

Ωστόσο, ήδη από την περασμένη Παρασκευή επιχειρείται διάσωση της ΚΟ των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου και του Ποταμιού.