Σίνζο Άμπε: Η στιγμή που τον πυροβολούν πισώπλατα κατά τη διάρκεια ομιλίας του – Δίνει μάχη για τη ζωή
1 year, 8 months ago
6

Σε κρίσιμη κατάσταση ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας  – Βετεράνος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού ο 40χρονος που άνοιξε πυρ εναντίον του – «Ήταν δυσαρεστημένος με τον Άμπε» σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ – Συγκλονίζουν τα πλάνα από τη στιγμή της επίθεσης και της σύλληψης

Ένοπλος πυροβόλησε τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας   Σίνζο Άμπε καθώς εκφωνούσε ομιλία στη Νάρα (δυτικά) ενόψει των εκλογών για την ανανέωση της σύνθεσης της ιαπωνικής Γερουσίας, που διεξάγονται μεθαύριο Κυριακή, επιβεβαίωσε η κυβέρνηση στο Τόκιο.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα δήλωσε ότι ο προκάτοχός του βρίσκεται σε «πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση» μετά την επίθεση ενόπλου εναντίον του. Χαρακτήρισε την απόπειρα κατά της ζωής του πρώην επικεφαλής κυβέρνησης και νυν βουλευτή του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) «βάρβαρη ενέργεια» που διαπράχθηκε «εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας», τονίζοντας πως οι εκλογές είναι «το θεμέλιο της δημοκρατίας» και η αμαύρωσή τους «απόλυτα ασυγχώρητη».

Βίντεο: Η στιγμή του πυροβολισμού

Κλείσιμο

«Πυροβόλησαν τον πρώην πρωθυπουργό περί τις 11:30 (σ.σ. τοπική ώρα· 05:30 ώρα Ελλάδας) στη Νάρα. Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης με πυροβόλο όπλο προσήχθη. Η κατάσταση της υγείας του κ. Άμπε είναι άγνωστη αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, ο Χιροκάζου Ματσούνο, στον Τύπο.

Βίντεο: Η στιγμή της σύλληψης

Κατά πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Fuji, ο δράστης (που τέθηκε αμέσως υπό κράτηση) είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού και το τουφέκι με το οποίο άνοιξε πυρ εναντίον του Σίνζο Άμπε ήταν χειροποίητο.

Το NHK μετέδωσε επίσης, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, ότι ο δράστης ήταν δυσαρεστημένος μαζί του και αποφάσισε να τον σκοτώσει. Δεν είναι σαφές ακόμη οι λόγοι της δυσαρέσκειας του άνδρα αυτού, που κατονομάστηκε από την αστυνομία — ονομάζεται Τετσούγια Γιαμαγκάμι και είναι μόνιμος κάτοικος στη Νάρα.

Οι κανόνες για την οπλοκατοχή στην Ιαπωνία συγκαταλέγονται στους πιο αυστηρούς στον κόσμο.

Βίντεο: Κόσμος τρέχει να βοηθήσει τον Αμπε

Καθώς ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) μίλαγε στην προεκλογική εκδήλωση του κόμματός του ακούστηκαν δύο ή τρεις αλλεπάλληλοι πυροβολισμοί. Σύμφωνα με νεαρή που βρισκόταν επιτόπου, ο δράστης άνοιξε πυρ ενώ βρισκόταν «στα νώτα» του Σίνζο Άμπε. Η πρώτη σφαίρα αστόχησε, κατά την ίδια.

Βίντεο: Η μεταφορά στο νοσοκομείο με ελικόπτερο

Ο κ. Άμπε χτυπήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό, αιμορραγούσε στο στήθος, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και διάφορα βίντεο από το επεισόδιο. Συνεργάτες του είχαν μαζευτεί πάνω από τον πρώην πρωθυπουργό που κατέρρευσε, με τουλάχιστον έναν να του κάνει μαλάξεις, σύμφωνα με στέλεχος του ΦΔΚ που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

shinzo_foreio