Στη φυλακή παραμένει η Eύα Καϊλή – Τι αποφάσισαν οι Βέλγοι δικαστές
1 year, 3 months ago
6

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε ότι η πρώην αντιπρόεδρος του Eυρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή παραμένει υπό κράτηση.

Κρατούμενη θα παραμείνει η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες σχετικά με την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Qatargate. Η εν λόγω απόφαση θα κριθεί εκ νέου στις 22 Ιανουαρίου.

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία, «παρατείνεται η προληπτική κράτησή της κατά έναν μήνα». Σύμφωνα με δελτίο Tύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Βρυξελλών η κ. Καϊλή έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός 24 ωρών και να επανεξεταστεί το αίτημά της να βγει από την φυλακή με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, μετά από 15 ημέρες. Αν η κ. Καϊλή δεν ασκήσει έφεση το αίτημα να βγει από την φυλακή με περιοριστικούς όρους θα επανεξεταστεί μετά από 1 μήνα.

«Δεν θα κάνουμε έφεση στην απόφαση για προφυλάκιση»

Παράλληλα ο δικηγόρος της κ. Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο Mega, έκανε γνωστό πως δεν πρόκειται να κατατεθεί έφεση στην απόφαση για προφυλάκιση της Εύας Καϊλή.

Ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε πως οι τοποθετήσεις του εισαγγελέα προδίκασαν το αποτέλεσμα καθώς η Εύα Καϊλή είχε καταθέσει πρόταση για κατ’ οίκον περιορισμό χωρίς καμία ηλεκτρονική συσκευή, μόνο με ένα σταθερό τηλέφωνο για το οποίο δίνει άδεια να το παρακολουθεί η Αστυνομία.

«Η Εύα Καϊλή θέλει να είναι μόνο με το παιδί της και με κανέναν άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος.

Το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας αναφέρει ότι η κ. Καϊλή βρέθηκε σήμερα ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για την υπόθεση που αφορά οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Η εισαγγελία αναφέρει ακόμη πως για το καλό των ερευνών δεν θα δώσει περαιτέρω πληροφορίες σε αυτό το στάδιο.

Το κλίμα ήταν βαρύ και η απόφαση για τη συνέχιση της κράτησής της είχε ήδη φανεί από το πρωί της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της απολογίας της. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του δικηγόρου Μιχάλη Δημητρακόπουλου, λίγο πριν ανακοινωθεί επίσημα η απόφαση.

«Το παιδί δεν έχει καμία αξία» είπε ο εισαγγελέας

«Δύσκολα θα αποφασίσει ο Βέλγος εισαγγελέας την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή με περιοριστικούς όρους», εκτίμησε. Μάλιστα, μιλώντας στον Alpha, o δικηγόρος δήλωσε ότι κατά την ακρόαση ο εισαγγελέας είπε ότι το παιδί «δεν έχει καμία αξία», δηλαδή δεν συνιστά λόγο για την αποφυλάκιση της κυρίας Καϊλή.

Όπως δήλωσε ο κ. Δημητρακόπουλος, από τα ερωτήματα και την εισήγηση του εισαγγελέα, φάνηκε «όχι απλώς ότι το κλίμα δεν ήταν καλό – θα έλεγα ότι προϋπήρχε στο μυαλό του κ. εισαγγελέα η πρότασή του, ότι η κ. Καϊλή θα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή».

Σύμφωνα με το βελγικό Δίκαιο, για να προφυλακιστεί ένας άνθρωπος πρέπει να είναι ύποπτος φυγής ή να υπάρχει ο κίνδυνος – αν αφεθεί ελεύθερος – να καταστρέψει τα στοιχεία της δικογραφίας.

«Φοβούνται απαγωγή της Καϊλή από κατασκόπους του Κατάρ»

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Δημητρακόπουλος, ο εισαγγελέας, φοβάται μήπως η Εύα Καϊλή διαφύγει από τη χώρα. Μάλιστα, έθεσε θέμα απαγωγής της από κατασκόπους του Κατάρ, όταν οι δικηγόροι της πρότειναν αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους στο σπίτι και με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

«Υπάρχει και ο κίνδυνος να στείλει το Κατάρ στρατεύματα για να καταλάβει τις Βρυξέλλες και να κάνει την απαγωγή της Εύας Καϊλή…», είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας, σύμφωνα με τον δικηγόρο.

Η Εύα Καϊλή είχε ζητήσει αποφυλάκιση με κατ’ οίκον περιορισμό και να έχει ένα τηλέφωνο – όχι κινητό – αποδεχόμενη να παρακολουθείται από την Αστυνομία. Δέχτηκε να μην έχει καμία επαφή, παρά μόνο με το παδί της. «Άρα δεν μπορεί να είναι ύποπτη φυγής» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Δημητρακόπουλος.

Τι υποστήριξε στην ακρόασή της

Η ακρόαση της Εύας Καϊλή ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι και διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα, με τους δικηγόρους της να ζητούν να αφεθεί ελεύθερη με «βραχιολάκι».

«Η κ. Καϊλή είναι αθώα, αρνείται όλες τις κατηγορίες περί δωροδοκίας ή διαφθοράς», τόνισε νωρίτερα ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, που ανέπτυξε την υπερασπιστική της γραμμή, τονίζοντας ότι η ίδια δεν γνώριζε, ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της.

Η Εύα Καϊλή ισχυρίζεται, επίσης, ότι δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν και δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ.

Παράλληλα, η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με επικεφαλής τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, αποφάσισε να δεσμευτεί το οικόπεδο επτά στρεμμάτων στην Πάρο που αγοράστηκε από την Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.