Στη μέγγενη του κοροναϊού η Ευρώπη, παρά τα διαρκή lockdown
3 years, 30 days ago
6

Η κατάσταση σε πολλές χώρες μοιάζει δραματική, με τις κυβερνήσεις και τις αρχές να έχουν κυριολεκτικά σηκώσει τα χέρια ψηλά και να ακολουθούν τακτική «βλέποντας και κάνοντας». Ερωτηματικά για τα μέτρα και τον τρόπο εφαρμογής τους.

Όπως επιβεβαιώνεται καθημερινά από τα επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα και ειδικά στην Αττική, οι ΜΕΘ έχουν «ξεχειλίσει», ΕΣΥ και υγειονομικοί έχουν ξεπεράσει ήδη τα όριά τους, ενώ οι αριθμοί κρουσμάτων, εισαγωγών στα νοσοκομεία και θανάτων δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για το επόμενο διάστημα. Η εικόνα αυτή, ωστόσο, δεν αποτελεί εξαίρεση στην Ευρώπη.

Για του λόγου το αληθές, την ίδια στιγμή, δραματική είναι η κατάσταση και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας δείχνει να θεριεύει, ενώ κυβερνήσεις και αρμόδιοι μοιάζουν να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Η κατάσταση αποτυπώνεται και στον σχετικό χάρτη του ECDC, όπου φαίνεται καθαρά πως η Ευρώπη, στο μεγαλύτερο μέρος της, είναι σήμερα μία από τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές σε ολόκληρο τον πλανήτη – έστω κι αν σε αυτήν έχουν υιοθετηθεί τα πιο σκληρά και μακρόχρονα περιοριστικά μέτρα.

Αντικειμενικά, λοιπόν, εγείρονται πολλά και σοβαρά ερωτήματα – το κάνουν ήδη, άλλωστε, πολλοί ειδικοί – αναφορικά με τη σκοπιμότητα αυτών των μέτρων και, κυρίως, για τον τρόπο με τον οποίο έχουν εφαρμοστεί. Ειδικά όσον αφορά τις μετακινήσεις σε εξωτερικούς και δημόσιους χώρους (πάρκα, πλατείες κ.λπ), το άνοιγμα των καταστημάτων και, βεβαίως, τη λειτουργία των σχολείων.

«Εκθετική αύξηση» στη Γερμανία

Όσον αφορά στη Γερμανία, τόσο ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν όσο και ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) Λαρς Σάαντε, παραδέχθηκαν σήμερα ότι ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό και ότι, πρακτικά, η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου.

«Ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων μπορεί να σημάνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα ανοίγματος τις επόμενες εβδομάδες. Αντιθέτως μπορεί να κάνουμε ακόμη και βήματα προς τα πίσω», δήλωσε ο Σπαν κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εμβολίων για να ανακόψει την επέκταση της πανδημίας.

«Είναι απολύτως πιθανό να έχουμε το Πάσχα μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που γνωρίσαμε πριν από τα Χριστούγεννα, με έναν πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, πολλές σοβαρές περιπτώσεις και θανάτους, και με τα νοσοκομεία να έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Σάαντε, καλώντας τους πολίτες να μην ταξιδέψουν ώστε να συγκρατηθεί η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

Lockdown σε Γαλλία-Ιταλία

Στη Γαλλία, επίσης, την επιβολή αυστηρού lockdown διάρκειας ενός μήνα στο Παρίσι και άλλες 16 πληττόμενες περιοχές της χώρας, αρχής γενομένης από σήμερα το βράδυ, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, ύστερα από τις αστοχίες στους εμβολιασμούς, αλλά και την δραματική εξάπλωση των ιδιαίτερα μεταδοτικών μεταλλάξεων. Ο Ζαν Καστέξ παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι η χώρα βρίσκεται πλέον στη μέγγενη του τρίτου κύματος.

Στο πλαίσιο των μέτρων, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά και οι πολίτες θα μπορούν να ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από τα σπίτια τους. Κάτοικοι διαμένοντες στις περιοχές του lockdown δεν θα επιτρέπεται να ταξιδέψουν σε άλλες περιοχές της χώρας χωρίς λόγο εκτάκτου ανάγκης.

Τα καταστήματα με τα αναγκαία προϊόντα, μεταξύ αυτών τα βιβλιοπωλεία, θα παραμείνουν ανοικτά και οι εξωτερικές δραστηριότητες θα επιτρέπονται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα θα ξεκινά μία ώρα νωρίτερα, στις 20.00 το βράδυ ώρα Ελλάδας.

Ανάλογα μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή και στην Ιταλία, από τις αρχές της εβδομάδας, καθώς διαπιστώθηκε «έκρηξη» στα νέα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία για νοσηλεία. Η Ρώμη και άλλες πόλεις έχουν ερημώσει πάλι, ορισμένες ώρες κατά τη διάρκεια του 24ώρου, σχολεία και εστιατόρια παραμένουν κλειστά, ενώ τα σχέδια για τις διακοπές του Καθολικού Πάσχα (σε δύο εβδομάδες από σήμερα) έχουν ακυρωθεί στην πλειοψηφία τους.

Άλλο μοντέλο σε Ισπανία και Πορτογαλία

Μια αρκετά διαφορετική τακτική, πάντως, φαίνεται πως ακολουθεί η Ισπανία. Αν και η κυβέρνησή της δεν προχωρά σε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων ενόψει Πάσχα, φοβούμενη νέο «κύμα» όπως συνέβη τα Χριστούγεννα, σε πολλές περιοχές λειτουργούν – έστω και με αυστηρά μέτρα – τόσο τα καταστήματα εστίασης όσο και το λιανεμπόριο, ενώ σε ορισμένες λειτουργεί μερικώς και ο τουρισμός.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Πορτογαλία, όπου μετά την τραγωδία που έζησε στις αρχές του έτους, έχει επέλθει μεγαλύτερη «κανονικότητα» σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

in.gr