Στην ολομέλεια τη Βουλής η τροπολογία για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων
5 months, 10 days ago
6

Με μεγάλη  πλειοψηφία αναμένεται να ψηφιστεί  σήμερα από την  Βουλή  η τροπολογία για την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών ύψους 820 εκατ. ευρώ στους ένστολους. Θετικά έχουν ήδη τοποθετηθεί οι εισηγητές της  ΝΔ και  της ΔΗΣΥ.

ΝΔ: Ηταν δέσμευση του Μητσοτάκη

 «Ήταν δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ιανουάριο» είπε η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Μάρκου, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι θα κάνει τα πάντα για να διασώσει τον εκλεκτό της εταίρο. «Δεν κάνετε κανένα χατίρι στους ένστολους, επιστρέφετε χρήματα όπως έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο», είπε και πρόσθεσε ότι οι πολίτες δεν αγοράζουν πια το σανό που θέλει να πουλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου ζητά η ΔΗ.ΣΥ

«Συμφωνούμε με την καταβολή των αναδρομικών αλλά ζητούμε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου», ανέφερε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Σημείωσε ακόμη, ότι η καταβολή αυτή περιορίζει το ποσό που θα δοθεί στο 2016, καθώς η κυβέρνηση επικαλείται το νόμο Κατρούγκαλου. «Η καταβολή γίνεται επιλεκτικά, δεν τεκμηριώνεται τι θα πάρει η κάθε κατηγορία και υπάρχει πλήρης σύγχυση», είπε ο κ Κωνσταντόπουλος.

Την απόσυρση της παραγράφου 3 του άρθρου 6 της τροπολογίας με την οποία σύμφωνα με τον εισηγητή του Νίκο Καραθανασόπουλο,  εκβιάζονται οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι να μην προβάλλουν άλλες διεκδικήσεις, θέτει ως προϋπόθεση το ΚΚΕ για να ψηφίσει τη ρύθμιση. «Η ρύθμιση αποδίδει ένα μέρος των αναδρομικών και όχι ολόκληρο, δεν λύνει οριστικά ούτε καλύπτει τις απώλειες των εργαζομένων», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ. 

Το ποσό των 820 εκατ. ευρώ καθαρά και 1,4 δισ. ευρώ μεικτά (συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών) θα διατεθεί εφάπαξ από το κράτος για την επιστροφή των αναδρομικών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στους Ιατρούς του ΕΣΥ, τους Ιατρούς Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, τους Επίκουρους Ιατρούς καθώς και Ειδικευόμενους Ιατρούς, τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων της χώρας, τα μέλη Ε.Π των ΤΕΙ, τους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε εναρμόνιση με την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα αναδρομικά θα καταβληθούν και στους συνταξιούχους των παραπάνω κατηγοριών δημοσίων λειτουργών των ειδικών μισθολογίων.