Στο Ντουμπάι, τα μάτια των επιβατών αντικαθιστούν τα διαβατήρια
3 years, 1 month ago
6

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιστεύεται ότι διαχειρίζονται ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης μέσω καμερών ασφαλείας, το οποίο επεκτείνεται με πρόφαση την πανδημία.

Το φουτουριστικό αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ο πιο πολυσύχναστος κόμβος διεθνών πτήσεων παγκοσμίως, εγκαινίασε σύστημα που σκανάρει την ίριδα των επιβατών για να επιβεβαιώνει την ταυτότητά τους και να επιτρέπει την είσοδο στα αεροπλάνα χωρίς ελέγχους και κάρτες επιβίβασης.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων παρουσίασε την τεχνολογία ως όπλο κατά της διασποράς του κοροναϊού, αφού καταργούνται οι επαφές των επιβατών με τους υπαλλήλους του αεροδρομίου, ωστόσο το νέο σύστημα εντείνει τις ανησυχίες για παραβίαση της ιδιωτικότητας στη χώρα, η οποία δέχεται επικρίσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στοχοποίηση δημοσιογράφων όπως ο δολοφονημένος Τζαμάλ Κασόγκι.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιστεύεται ότι διαχειρίζονται ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης μέσω καμερών ασφαλείας, το οποίο επεκτείνεται με πρόφαση την πανδημία.

Όπως αναφέρει το Associated Press, το σύστημα σάρωσης ίριδας είναι διαθέσιμο σε όλους τους επιβάτες του αεροδρομίου από τον περασμένο μήνα. Μετά το τσεκ-ιν, οι επιβάτες καλούνται να κοιτάξουν το μηχάνημα και μετά είναι ελεύθεροι να περάσουν από τον έλεγχο διαβατηρίων.

Οι πύλες εισόδου του αεροδρομίου αναγνωρίζουν τους επιβάτες από τα μάτια τους σε 1-2 δευτερόλεπτα (PRNewsfoto)

Πολλά αεροδρόμια έχουν υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων, ωστόσο η σάρωση ίριδας θεωρείται πιο αξιόπιστη. Τα δεδομένα που συλλέγονται συνδέονται με την κρατική βάση βιομετρικής αναγνώρισης και οι επιβάτες δεν χρειάζονται να μεταφέρουν ταυτότητα, διαβατήριο ή κάρτα επιβίβασης.

«Το μέλλον είναι εδώ» δήλωσε ο στρατηγός Ομπαΐντ Μεχέγιερ Μπιν Σούρουρ, υποδιευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Διαμονής και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ντουμπάι. «Τώρα, όλες οι διαδικασίες είναι πλέον ‘έξυπνες’ και απαιτούν μόνο πέντε με έξι δευτερόλεπτα» είπε.

Το σύστημα είναι προϊόν μιας ασυνήθιστης συνεργασίας ανάμεσα στην κρατική αεροπορική εταιρεία Emirates και την υπηρεσία μετανάστευσης του Ντουμπάι. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα βιομετρικά δεδομένα που συλλέγονται συνδέονται με άλλες πληροφορίες ταυτοποίησης όπως τα στοιχεία του διαβατηρίου και οι πληροφορίες της πτήσης.

Τα δεδομένα διατηρούνται «για όσο χρόνο είναι λογικά απαραίτητα για τους σκοπούς για τους οποίους συλλέγονται», λέει η Emirates, χωρίς όμως να διευκρινίζει πώς θα χρησιμοποιούνται τα δεδομένα.

Από την πλευρά του, ο Μπιν Σούρουρ διαβεβαίωσε ότι «κανένας τρίτος» δεν θα έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των επιβατών.

Παρά τις ανησυχίες για αδιάλειπτη παρακολούθηση των πολιτών, τα συστήματα αναγνώρισης προσώπων επεκτείνονται στο Ντουμπάι. Στη διάρκεια της πανδημίας, η πόλη έχει προωθήσει μια σειρά από τεχνολογίες για την αντιμετώπιση του ιού, όπως θερμικές κάμερες και κάμερες που ελέγχουν αν οι περαστικοί φορούν μάσκες.

Παραμένει μέχρι σήμερα ασαφές αν τα δεδομένα αποθηκεύονται στις κρατικές τράπεζες βιομετρικών στοιχείων.

in.gr