Συνάντηση Ακάρ- Σάναχαν στις ΗΠΑ -Ανησυχία της Ουάσινγκτον για τους ρωσικούς S-400
6 months, 10 days ago
6

Η ανησυχία της Ουάσινγκτον για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, αλλά και οι ανοιχτές εκκρεμότητες στη Συρία, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπηρεσιακού υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν, με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Οι δύο υπουργοί «συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων για την νίκη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και της ανησυχίας των ΗΠΑ σχετικά με την πιθανή αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας στη βορειοανατολική Συρία», αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά των S-400 έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Αγκυρας- Ουάσινγκτον, αφού οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία, μπλοκάροντας την παράδοση F-35.

«Η σημερινή συνάντηση είναι πολύ σημαντική, διότι πρέπει να συνεχίσουμε τον εξαιρετικό σχεδιασμό μας και να βρούμε λύσεις, ιδίως στη Συρία. Νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα, αλλά έχουμε διαθέσιμους τους πιο ικανούς ανθρώπους για να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Σάναχαν.

Από την πλευρά του, ο Ακάρ επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει στενή συνεργασία και συντονισμός ανάμεσα στις δύο χώρες για την καταπολέμηση όλων των μορφών της τρομοκρατίας. «Από αυτή την άποψη, μοιραζόμαστε την αποφασιστικότητά μας για την καταπολέμηση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το PKK, το YPG, το PYD, το Ισλαμικό Κράτος, το FETO κλπ. Έχουμε κάθε σεβασμό, απλώς για να το επαναλάβουμε, στην πολιτική ενότητα και στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, του Ιράκ και άλλων γειτονικών χωρών», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ακόμη, ο Σάναχαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, χαρακτήρισε την διμερή σχέση «θεμελιώδη για την περιφερειακή ασφάλεια» και ευχαρίστησε τον Ακάρ για τη δέσμευση και την υποστήριξη της Τουρκίας στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.