Ταϊλάνδη: «Δεν είχαμε φαγητό, πίναμε νερό μόνο από τους σταλακτίτες» αποκάλυψαν τα 12 παιδιά που συγκλόνισαν τον κόσμο
1 year, 8 months ago
6

Τις δραματικές στιγμές που βίωσαν κατά τον εγκλωβισμό τους στην πλημμυρισμένη σπηλιά στην Ταϊλάνδη, για 18 ημέρες περιγράφουν τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους, μετά το εξιτήριο που πήραν από το νοσοκομείο.

Αμέσως μετά, τα 12 αγόρια και ο 25χρονος προπονητής του μετέβησαν στο χώρο που είχε διαμορφωθεί για να διεξαχθεί συνέντευξη τύπου, στην πόλη Τσιανγκ Ράι, στα βόρεια της χώρας, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο που φιλοξένησε τα παιδιά.

«Πίναμε νερό μόνο από τους σταλακτίτες» δήλωσε ένας 15χρονος. «Δεν είχαμε φαγητό, απλώς πίναμε νερό», είπε ένα άλλο παιδί.

Πλέον, τα παιδιά επιθυμούν να επιστρέψουν σπίτι τους. ΟΙ γιατροί ανέφεραν ότι κάθε παιδί πήρε 3 κιλά κατά τις ημέρες της νοσηλείας τους, οι αιματολογικές εξετάσεις είναι καλές, ενώ σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τα παιδιά βρίσκονται σε καλή ψυχολογική κατάσταση.

Στη συνέντευξη βρίσκεται ο προπονητής, που κράτησε τα παιδιά στη ζωή, όπως και οι δύτες, που μετείχαν στη διάσωση.

«Τους είπα να μην φοβούνται γιατί το νερό θα υποχωρήσει»

Ο προπονητής των παιδιών αποκάλυψε ότι στην αρχή, η ομάδα των Αγριόχοιρων προσπάθησε να σκάψει. «Τους είπα να μην φοβούνται, επειδή το νερό θα υποχωρήσει αύριο», αποκάλυψε.

Οι εγκλωβισμένοι είδαν νερό να στάζει από τους τοίχους. «Δεν φοβόμασταν, πιστεύαμε ότι το νερό θα υποχωρήσει κι ότι κάποιος θα μας διασώσει», αποκάλυψε ο προπονητής, που καθ’ όλη τη διάρκεια του εγκλωβισμού προσπαθούσε να ενισχύσει το ηθικό των αγοριών και να βρει νερό.

«Δεν είχαμε φαγητό, απλώς πίναμε νερό», είπε ένα από τα αγόρια.

Πώς κατάλαβαν ότι χάθηκαν

Σύμφωνα με τον προπονητή, όλα τα μέλη της ομάδας συμφώνησαν να πάνε στη σπγηλιά. Είδαν το νερό να μπαίνει μέσα και σκέφτηκαν να φύγουν. «Καταλάβαμε ότι παγιδευτήκαμε στην επιστροφή. Έπρεπε να βραχούμε και να κολυμπήσουμε. Όλοι ξέρουμε κολύμπι», είπαν.

Ωστόσο, δεν κατάλαβαν πόσο πολύ είχε ανέβει η στάθμη του νερού. Κάποιο παιδί τότε φώναξε «Χαθήκαμε;» και ο προπονητής τους διαβεβαίωσε ότι δεν χάθηκαν κι ότι θα μπορούσαν να φύγουν.

Λίγο αργότερα κατάλαβαν ότι παγιδεύτηκαν.

Σύμφωνα με ένα παιδί, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν ήταν η πείνα. Πάντως, όσο παρέμειναν στο νοσοκομείο είδαν τον τελικό του Μουντιάλ, ενώ όπως παραδέχθηκαν, τα περισσότερα παιδιά στήριξαν τη Γαλλία στον τελικό.

Ο προπονητής ανέφερε ότι ήταν μια εμπειρία απροσδόκητη, από την οποία πήρε πολλά μαθήματα. Ένα από αυτά είναι να ζει τη ζωή του προσεκτικά.

Ένας από τους μαθητές υποσχέθηκε ότι μετά την περιπέτεια υποσχέθηκε να είναι καλός άνθρωπος και καλός πολίτης.

Θα χειροτονηθούν βουδιστές μοναχοί στη μνήμη του δύτη που έχασε τη ζωή τους

Ο προπονητής ανακοίνωσε ότι τα παιδιά θα χειροτονηθούν βουδιστές μοναχοί στη μνήμη του πρώην δύτη της Επίλεκτης Μονάδας SEAL του Ναυτικού της Ταϊλάνδης ο οποίος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

Όπως διευκρινίστηκε η σειρά με την οποία τα παιδιά βγήκαν από το σπήλαιο δεν καθορίστηκε με βάση τη δύναμη ή την αδυναμία τους.