Τέξας: Ξεκινά σήμερα το ετήσιο συνέδριο του ισχυρού λόμπι των όπλων στις ΗΠΑ
1 year, 10 months ago
6

Παράλληλα ετοιμάζεται μεγάλη διαδήλωση στις 11 Ιουνίου στην Ουάσινγκτον με αίτημα την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής.

Το ισχυρό λόμπι των όπλων στις ΗΠΑ, το NRA, πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή το ετήσιο συνέδριό του στο Τέξας, μόλις τρεις ημέρες μετά το μακελειό σε δημοτικό σχολείο της πολιτείας.

Σε απόσταση λίγων ωρών με το αυτοκίνητο από την πόλη Ουβάλντε, όπου την Τρίτη ένας 18χρονος σκότωσε 19 μαθητές και δύο δασκάλες σε δημοτικό σχολείο, το NRA οργανώνει το συνέδριό του, στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ αλλά και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε την Τετάρτη τη συμμετοχή του, εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ έχουν «ανάγκη πραγματικές λύσεις και πραγματική ηγεσία αυτή την περίοδο, και όχι πολιτικούς και κομματικές σκοπιμότητες».

«Και γι’ αυτό θα τιμήσω τη δέσμευση που έκανα πριν από πολύ καιρό να μιλήσω στο συνέδριο της NRA στο Τέξας», τόνισε, υποσχόμενος πως θα εκφωνήσει λόγο «σημαντικό για τον αμερικανικό λαό».

Δεν θα παραστεί ο κυβερνήτης του Τέξας

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ δεν θα παραστεί στο συνέδριο, αλλά θα απευθυνθεί σε αυτό με βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το NBC News επικαλούμενο το γραφείο του Άμποτ, ο κυβερνήτης του Τέξας θα επισκεφθεί σήμερα το Ουβάλντε, από όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τοπικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους, αλλά και κατοίκους της πόλης.

  • Διαβάστε επίσης: Μακελειό στο Τέξας: Στο στόχαστρο η αστυνομία μετά το μακελειό στο σχολείο

Τα πρόσφατα περιστατικά επανάφεραν τη συζήτηση στις ΗΠΑ για τη νομοθεσία περί οπλοκατοχής. Η τραγωδία στο Ουβάλντε σημειώθηκε μόλις 10 ημέρες αφού ένας υπέρμαχος της υπεροχής της λευκής φυλής πυροβόλησε 13 ανθρώπους σε σούπερ μάρκετ σε συνοικία του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης όπου ζουν κυρίως Αφροαμερικανοί.

Μεγάλη διαδήλωση στις 11 Ιουνίου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί έχουν δεσμευθεί να πιέσουν για την επιβολή περιορισμών στην οπλοκατοχή, παρά την αντίσταση των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Άμποτ, που επιθυμεί να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο, έχει δηλώσει ότι οι αυστηρότεροι νόμοι για την οπλοκατοχή δεν προλαμβάνουν απαραίτητα τη βία, επικαλούμενος το παράδειγμα πολιτειών όπως η Νέα Υόρκη, και έχει τονίσει ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Στο μεταξύ το κίνημα «Πορεία για τις ζωές μας» (March for our Lives), το οποίο δημιουργήθηκε μετά το μακελειό σε λύκειο του Πάρκλαντ της Φλόριντα, έχει καλέσει σε μεγάλη διαδήλωση στις 11 Ιουνίου στην Ουάσινγκτον με αίτημα την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής.

in.gr