Θάλασσα της Μάγχης: Οξύνεται η γαλλοβρετανική κόντρα για αλιευτικά δικαιώματα στη μετά Brexit εποχή
2 years, 10 months ago
6

Ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο και 100 γαλλικά αλιευτικά σκάφη καταπλέουν στην περιοχή ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους νέους κανονισμούς – Δύο πολεμικά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού έχει στείλει ο Μπόρις Τζόνσον – Στο επίκεντρο της διαμάχης το βρετανικό νησί Τζέρσεϊ

Στα «μαχαίρια» Λονδίνο και Παρίσι μετά την απειλή της Γαλλίας να διακόψει την ηλεκτροδότηση στο βρετανικό νησί Τζέρσεϊ με αφορμή τα αλιευτικά δικαιώματα των Γάλλων ψαράδων στη μετα Brexit εποχή.

Η Γαλλία απείλησε τη Βρετανία με διακοπή της ροής ηλεκτρικού ρεύματος προς το βρετανικό νησί Τζέρσεϊ, το οποίο βρίσκεται στα θαλάσσια ύδατα μεταξύ των δύο χωρών, σε μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Παρισίων και Λονδίνου για τα δικαιώματα των αλιέων στη μετά Brexit εποχή. Η Βρετανία επέκρινε τη γαλλική απειλή.

Σύμφωνα με με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», o Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έστειλε στην περιοχή το πολεμικό πλοίο «Αthos» για να παρακολουθεί τα δύο βρετανικά περιπολικά του Βασιλικού Ναυτικού, τα οποία διαθέτουν προηγμένα οπλικά συστήματα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έστειλε δύο πολεμικά πλοία του βασιλικού Ναυτικού –τα HMS Severn και το HMS Tamar– για να «προστατεύσει» τη νήσο Τζέρσεϊ στα βόρεια της Γαλλίας από την απειλή ενός γαλλικού αποκλεισμού από τους ψαράδες, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.