Θρίλερ με πτήσεις της Emirates: «To αεροπλάνο είχε τρελή πορεία»
19 days ago
6

Τη δική του μαρτυρία με το θρίλερ της πτήσης της Emirates για Νέα Υόρκη μετά από πληροφορία από τη CIA για υπόπτο άτομο αραβικής καταγωγής που βρισκόταν στο αεροσκάφος μετέφερε το πρωί της Παρασκευής ο επιβάτης Γιάννης Σπυριδάκης.

Όπως είπε «υπήρξε μία ενημέρωση από το προσωπικό ότι επιστρέφουμε στην Αθήνα. Στην αρχή πιστεύαμε ότι δεν είχαμε ακούσει καλά την ανακοίνωση, στη συνέχεια το προσωπικό μας ενημέρωσε ότι όντως θα επιστρέψουμε. Δεν είχαν πει τον λόγο στην αρχή. Είχαν πει πως απλά πρέπει να επιστρέψει το αεροσκάφος στην Αθήνα. Μετά από προσπάθειες δικές μας είπαν ότι υπήρχε πρόβλημα με τον εναέριο χώρο της Γαλλίας».

Αν και, όπως είπε, «δεν υπήρξε ιδιαίτερη αναστάτωση, απλά άρχισε να υπάρχει ένα περίεργο κλίμα καθώς όλοι αναρωτιόμασταν τι συμβαίνει» στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «υπήρξε ανησυχία μέχρι να προσγειωθεί το αεροπλάνο «επειδή είχαμε μόνιτορ μπορούσαμε να δούμε όλη την πορεία και καταλαβαίναμε πως ακολουθούσε μία τρελή πορεία».

«Κάποια στιγμή καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Φανταστείτε ότι μέχρι και το ίντερνετ που κάποιοι είχαμε πληρώσει για την πτήση, απλά διακόπηκε. Δεν είχαμε ούτε πρόσβαση στο ίντερνετ στο αεροσκάφος» πρόσθεσε ο ίδιος.

Περιγράφοντας τι συνέβη όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» ο κ. Σπυριδάκης είπε ότι «ανακοινώθηκε ότι θα γίνει η αποβίβαση των επιβατών, μόνο όσων επιβιβάστηκαν από την Αθήνα, γιατί το αεροπλάνο είχε έρθει από Ντουμπάι στην αρχή. Υπήρχαν αυτοκίνητα της ασφάλειας του αεροδρομίου, υπήρχαν και κάποια της αστυνομίας, αλλά ήταν πολύ ομαλή η μετάβαση μας από το αεροσκάφος στο λεωφορείο. Μας ξαναέγινε έλεγχος στα διαβατήρια και στα προσωπικά μας αντικείμενα και στις αποσκευές».

«Εμείς καθαρή εικόνα του περιστατικού είχαμε όταν προσγειωθήκαμε πλέον, ανοίξαμε τα κινητά μας και μέσω των social media καταλάβαμε περί τίνος πρόκειται» κατέληξε ο επιβάτης της μιας από τις πτήσεις της Emirates για την οποία σήμανε συναγερμός το απόγευμα της Τετάρτης διευκρινίζοντας ότι αν και αρχικά τους είπαν ότι θα αναχωρήσουν προς νέα Υόρκη σήμερα, Παρασκευή (11/11) στις 8 το βράδυ «αργά το βράδυ χθες (σ.σ. Πέμπτη) ανακοινώθηκε πως θα φύγουμε με αυτή των 17:20».

Επιβάτης πτήσης της Emirates: Δεν μας είχαν πει τον λόγο της επιστροφής μας στην Αθήνα

Το χρονικό

Κλείσιμο

Το τέλος στο πολύωρο θρίλερ μπήκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ στην οποία γινόταν γνωστό ότι τελικά δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο ούτε στην πτήση της Emirates προς Νέα Υόρκη που επέστρεψε στο «Ελ. Βενιζέλος» ούτε και στην πτήση προς Ντουμπάι η οποία καθηλώθηκε για ώρες μέχρι να γίνει διεξοδική έρευνα.

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

anakoinosi_elas_plane

Βίντεο από την πτήση ΕΚ 209 της Emirates

Βίντεο από τη στιγμή της προσγείωσης της πτήσης ΕΚ209

Στο θρίλερ της Πέμπτης «πρωταγωνίστησαν» δύο πτήσεις της Emirates, που θα αναχωρούσαν το απόγευμα της Πέμπτης από την Αθήνα, με προορισμό τη Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι, αντίστοιχα. Πληροφορία από τη CIA μιλούσε για υπόπτο άτομο αραβικής καταγωγής που βρισκόταν σε πτήση της εταιρείας από την Αθήνα.

Έτσι, με βάση αυτήν την πληροφορία, σήμανε συναγερμός.  Η  πρώτη πτήση πήρε εντολή να επιστρέψει στην Αθήνα, ενώ η δεύτερη με προορισμό το Ντουμπάι καθηλώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» λίγο πριν την προγραμματισμένη αναχώρησή της. Οι επιβάτες της κλήθηκαν να αποβιβαστούν μαζί με τις αποσκευές τους. Πέρασαν από αυστηρό έλεγχο, πριν δοθεί άδεια για αναχώρηση, που έγινε στις 22:06 το βράδυ της Πέμπτης.

Ωστόσο, κάποιοι από τους επιβάτες αποφάσισαν να μην ταξιδέψουν, έχοντας φοβηθεί με όλα αυτά που είχαν βιώσει.

Η πτήση ΕΚ 209 για Νέα Υόρκη

Η πτήση EK209 της Emirates αναχώρησε στις 17:32 από την Αθήνα με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Είχε 228 επιβάτες (και ένα βρέφος) και 18 άτομα πλήρωμα. Η πληροφορία από τη CIA, που αξιολογήθηκε ως σοβαρή από την ΕΥΠ, ήταν ότι στο αεροσκάφος επέβαινε ύποπτο άτομο αραβικής καταγωγής.

Όπως φαίνεται, στα δεδομένα της πτήσης από το FlightRadar, πάνω από τη Σαρδηνία, η πτήση μπήκε σε holding pattern και έπειτα στράφηκε προς τα ανατολικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία δέχτηκαν να προσγειωθεί το αεροσκάφος στο έδαφός τους.

Από τον πύργο ελέγχου στάλθηκε στο πλήρωμα σήμα με τα χαρακτηριστικά του υπόπτου προσώπου και μια κόπια του διαβατηρίου. Έγινε έλεγχος, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα, υπήρχε ωστόσο ο φόβος ότι ύποπτο πρόσωπο ταξίδευε με πλαστά στοιχεία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πτήση, κατά την επιστροφή της στην Αθήνα, απέφυγε να περάσει πάνω από στεριά, δηλαδή τη Σικελία ή την Ιταλία, ακόμη και την Πελοπόννησο, όπως φαίνεται στον χάρτη.

209-fliht

Το αεροσκάφος, κατά την επιστροφή του στην Αθήνα, συνοδευόταν από ζεύγος μαχητικών F-16 της 340 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας, που απογειώθηκαν στις 21:09 από τη Σούδα. Η εντολή απογείωσης δόθηκε από το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο, όταν το αεροσκάφος βρισκόταν 120 μίλια νοτιοδυτικά της Καλαμάτας. Το Boeing 777 προσγειώθηκε στην Αθήνα στις 21:56.

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε αναπτυχθεί κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Τις ενέργειες από την ελληνική πλευρά (και για τα δύο περιστατικά) συντόνισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μαζί με το ΓΕΕΘΑ, ενώ το υπουργείο Μεταφορών και το Μαξίμου ήταν σε ανοιχτή γραμμή.

Το αεροσκάφος τροχοδρόμησε προς σημείο στάθμευσης του αεροδρομίου, όπου έγινε ο έλεγχος στους επιβάτες που παρέμειναν μέσα στο αεροσκάφος. Αργότερα μετακινήθηκαν προς τις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου. Έπειτα από έλεγχο στην πτήση, αλλά και στις αποσκεύες τους, ωστόσο, δεν εντοπίστηκε κάτι ύποπτο.

Επιβάτες και αεροσκάφος, όπως βέβαια και το πλήρωμα, θα διανυκτερεύσουν στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσουν την Παρασκευή στις 20:00 για Νέα Υόρκη.

Η πτήση για Ντουμπάι

Σε ό,τι αφορά την πτήση ΕΚ 210 με προορισμό το Ντουμπάι και προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης στις 17:55, το αεροσκάφος δεν πρόλαβε να απογειωθεί.

Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν στο Boeing 777 κανονικά, οι πόρτες έκλεισαν και το αεροσκάφος τροχοδρόμησε προς τον διάδρομο απογείωσης.

Πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο κυβερνήτης ειδοποίησε τους επιβάτες ότι έπρεπε να επιστρέψει πίσω λόγω τεχνικού προβλήματος. Όταν το αεροσκάφος έφτασε και πάλι στον χώρο στάθμευσης, οι επιβάτες κλήθηκαν να αποβιβαστούν, παίρνοντας μαζί με όλες τις αποσκευές τους. Είναι προφανές πως ο κυβερνήτης του αεροσκάφους γνώριζε τον λόγο που πήρε εντολή να μην απογειωθεί, αλλά δεν είπε τίποτα στους επιβάτες και προφασίστηκε τεχνικό πρόβλημα.

Θρίλερ με την πτήση της Emirates από Ελευθέριος Βενιζέλος προς Νουμπάι
emirates

Αντί να κατευθυνθούν προς την αίθουσα αναμονής, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό έλεγχο, κατά τον οποίο αναγκάστηκαν να βγάλουν ακόμη και τα παπούτσια τους.

Στην αίθουσα ήταν παρόντες δεκάδες αστυνομικοί με πολιτικά.

Τελικά, δεν βρέθηκε το ύποπτο πρόσωπο και έτσι το αεροσκάφος αναχώρησε στις 22:06 της Πέμπτης για το Ντουμπάι,  με πάνω από τέσσερις ώρες καθυστέρηση.

Μαρτυρίες επιβατών της πτήσης για Νέα Υόρκη: Είδαμε τα F-16 να πετάνε δίπλα μας, μας έκοψαν και το Ίντερνετ

Τις συνθήκες που επικρατούσαν μέσα στο αεροσκάφος της Εmirates  περιέγραψανεπιβάτες της πτήσης EK 209 που είχε προορισμό τη Νέα Υόρκη και επέστρεψε στην Αθήνα λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Πέμπτης.

«Ανησυχήσαμε πολύ. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση, όταν καταλάβαμε ότι το αεροπλάνο γυρίζει πίσω στην Αθήνα κι όταν μας έκοψαν το Ίντερνετ για να μην διαβάζουμε και να μην μαθαίνουμε τα νεα. Τότε καταλάβαμε ότι κάτι συμβαίνει. Όσοι κάθονταν στα παράθυρα είδαν τα δυο μαχητικά αεροπλάνα να μας συνοδεύουν. Το μόνο που καταλάβαμε ήταν ότι γυρίζουμε πίσω, ήμασταν όλοι ήρεμοι παρόλο που δεν είχαμε καμία ενημέρωση» λέει ένας Έλληνας επιβάτης με δηλώσεις του στο protothema.gr.

Επιβάτες της πτήσης ΕΚ209

«Ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν περίπου πάνω από την Ιταλία ενημερωθήκαμε ότι το αεροπλάνο γυρίζει πίσω γιατί υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον εναέριο χώρο της Γαλλίας. Αυτό ξέραμε μόνο . Ζητήσαμε από το προσωπικό να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες αλλά δεν μπορούσαν να μας πουν πολλά πράγματα. Βγήκαμε όσοι είχαμε επιβιβαστεί από Αθήνα , όσοι ήταν από το Ντουμπάϊ έχουν παραμείνει στο αεροπλάνο για να τους γίνει κάποιος περαιτέρω έλεγχος . Κατεβήκαμε από το αεροπλάνο και μας έγινε εξονυχιστικός έλεγχος πάλι» λέει ένας άλλος επιβάτης.

Άλλοδαπός επιβάτης σημείωσε ότι η εντολή που δόθηκε στους επιβάτες όταν το αεροπλάνο τροχοδρόμησε στο «Ελ. Βενιζέλος» ήταν να σηκωθούν και να βγουν από το αεροσκάφος μόνο όσοι είχαν μπει από την Αθήνα και όλοι οι υπόλοιποι να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Επιβάτες της πτήσης ΕΚ209 (2)

Ο κ. Ελευθέριος Δημητραδιού, πλαστικός χειρουργός, επιβάτης της πτήσης για Ντουμπάι, μίλησε στο protothema.gr για τις ώρες αγωνίας που έζησε και τόνισε ότι:«Ήμασταν έτοιμοι να απογειωθούμε και μας γύρισαν πίσω».

Δείτε το βίντεο:

Επιβάτης της απογευματινής πτήσης της Emirates για ΝΤΟΥΜΠΑΙ μιλάει στο Protothema gr

«Το αεροπλάνο ενώ τροχοδρόμησε σταμάτησε και μας ενημέρωσαν ότι για τεχνικούς λόγους έπρεπε να γυρίσουμε πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όταν αποβιβαστήκαμε είδαμε ότι υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί με πολιτικά της ασφάλειας. Πολύ αργότερα ενημερωθήκαμε για το τι είχε συμβεί».

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε αποφάσισε να μην ταξιδέψει με την επόμενη πτήση η οποία αναχώρησε για Ντουμπάι.