Τι ισχύει με τις αμερικανικές βάσεις: Σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη λειτουργούν ήδη
8 months, 2 days ago
6

Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον αμερικανό ομολογό του, περί πρόσθετων διευκολύνσεων και νέων βάσεων στην Ελλάδα για στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Μάλιστα ο Νίκος Φίλης έσπευσε να τον κατηγορήσει για «υποτελή φιλοαμερικανισμό», ενώ πολλοί συντροφοί του πρώην υπουργού Παιδείας, τον κατηγόρησαν οτι υποβάλλει προτάσεις που δεν έχουν την έγκριση της κυβέρνησης. Τι ακριβώς όμως συμβαίνει;

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτές τις εγκαταστάσεις υπάρχουν ήδη αμερικανικές δυνάμεις και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται με την άδεια της Αθήνας και της κυβέρνησης.

Για παράδειγμα στην Βάση της Σούδας, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σταθμευμένο το αντιτορπιλικό «Arleigh Burke» γιά τεχνική υποστήριξη και παραμονή των πληρωμάτων. Στη Σούδα, επίσης, βρίσκονται και οι μονάδες ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, που σταθμεύουν στην Ελλάδα για ασκήσεις.

Στην Λάρισα βρίσκεται η ελληνική 110η Πτέρυγα Μάχης. Εκεί σταθμεύουν ήδη μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τύπου MQ-9 Reaper. Τα MQ-9 που σταθμεύουν στη Λάρισα επιχειρούν ήδη, δίχως να φέρουν οπλισμό. Μάλιστα ένα από αυτά τα drones χρησιμοποιήθηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική τον περασμένο Ιούλιο. Το καλοκαίρι στην ίδια βάση, όπως έγραψε η Καθημερινή στην έντυπη εκδοσή της, στάθμευσαν, επίσης, δύο αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τύπου F-22 Raptor., ενώ οι εγκαταστάσεις της πτέρυγας αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ξανά για ανάλογες διευκολύνσεις.

Στον Βόλο πού είπε ο Πάνος Καμμένος, βρίσκεται η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού: Εκεί θα σταθμεύσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα περίπου 40 αμερικανικά ελικόπτερα τύπου Apache και Black Hawk, τα οποία θα συμμετάσχουν σε άσκηση στους πρόποδες του Ολύμπου.

Αντίθετα στην Αλεξανδρούπολη, δεν υπάρχουν αμερικανικές εγκαταστάσεις. Αλλά το λιμάνι έχει χρησιμοποιηθεί μία φορά για τη διαπεραίωση ελικοπτέρων της 10ης ταξιαρχίας της αμερικανικής αεροπορίας στρατού προς την Ανατολική Ευρώπη και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί ξανά.