Τι συμβαίνει τελικά με το περίεργο σύμβολο «Z» της Ρωσίας
2 years, 1 month ago
6

Ένα γράμμα, που στην αρχή βλέπαμε γραμμένο μόνο πάνω στα στρατιωτικά οχήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία, πλέον αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του όλο και περισσότερο.

Το Σαββατοκύριακο (5-6/3) ο Ρώσος αθλητής Ιβάν Κούλιακ προκάλεσε εντύπωση στο παγκόσμιο κύπελλο γυμναστικής στην Ντόχα. Αν και αγωνίστηκε ως «ουδέτερος» αθλητής, επέλεξε στα ρούχα του να υπάρχει το γράμμα «Ζ». Μάλιστα, ανέβηκε στο βάθρο κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο δίζυγο, την ώρα που δίπλα του βρισκόταν ένας Ουκρανός, ο νικητής Ίλια Κόφτουν.

Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, η συζήτηση για το τι ακριβώς συμβολίζει το «Ζ», που επέλεξε να υπάρχει στα ρούχα του ο Ρώσος αθλητής, ήρθε ξανά στο προσκήνιο. Μέχρι και πριν λίγες ημέρες, το μυστήριο με το συγκεκριμένο γράμμα είχε λυθεί, μιας και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Novosti είχε εξηγήσει πως το «Ζ» συμβολίζει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, ενώ το «Ζ» μέσα σε άσπρο τετράγωνο, συμβολίζει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας από την Κριμαία.

Παράλληλα, μέσω αναρτήσεων του ρωσικού υπουργείου άμυνας στον επίσημο λογαριασμό που διατηρεί στο Instagram, μάθαμε ότι το σύμβολο Z σημαίνει «για τη νίκη» – «за победу = za pobedu». Το σύμβολο V, το οποίο επίσης βλέπουμε γραμμένο σε στρατιωτικά οχήματα των Ρώσων σημαίνει «Η δύναμη είναι στην αλήθεια» και «το έργο θα ολοκληρωθεί» [«сила в правде»- «задача будет выполнена = «sila v pravde» i «zadacha budet vypolnena».

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν γίνει πολλές εικασίες σχετικά με τον συμβολισμό των γραμμάτων και μεταξύ των υποθέσεων υπήρχε μια εκδοχή ότι το Z σημαίνει «Δύση», επειδή η Ουκρανία βρίσκεται σε αυτήν την κατεύθυνση. Τι πραγματικά, όμως, κρύβεται πίσω από αυτό τον συμβολισμό;

Για την ώρα ίσως κανείς να μη μπορεί να πει με σιγουριά. Πάντως, το «Ζ» αρχίζει να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από όσους στηρίζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εκτός από τα ρούχα του Ρώσου αθλητή στο παγκόσμιο κύπελλο γυμναστικής στη Ντόχα, είδαμε πρόσφατα την Μαρία Μπουτίνα, Ρωσίδα πολιτική ακτιβίστρια και πρώην επιχειρηματία που καταδικάστηκε το 2018 ως μη εγγεγραμμένη ξένη πράκτορας της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, να το γράφει πάνω στο σακάκι της.

Επίσης, το είδαμε τυπωμένο σε μπλουζάκια υπέρ της Ρωσίας, αλλά και στο πίσω μέρος αυτοκινήτων, όπως τονίζει στον λογαριασμό του στο Twitter ο Καμίλ Γκαλέεφ, ερευνητής του Διεθνούς Ακαδημαϊκού Κέντρου Γούντροου Ουίλσον της Ουάσινγκτον.

Τα μπλουζάκια με το σύμβολο «Ζ» τυπωμένο στο μπροστινό τους μέρος πωλούνται από το ηλεκτρονικό κατάστημα του Russia Today για περίπου 12 ευρώ, τα οποία δίνονται ως προσφορά στα «παιδιά του πολέμου».

Z

Αν και το γράμμα «Ζ» δεν υπάρχει καν στο ρωσικό αλφάβητο, έχει καταφέρει να γίνει το τελευταίο διάστημα πιο σημαντικό σύμβολο για όσους στηρίζουν τις κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.