Τί θα εξαγγείλει ο Κ.Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Το μήνυμα για «εκπλήξεις» & το μέτρο για επιχειρηματίες-φυσικά πρόσωπα
6 months, 14 days ago
6

Το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης θα απευθυνθεί από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, στους παραγωγικούς φορείς του τόπου με στόχο να αποδείξει στους πολίτες και στις διεθνείς αγορές ότι θα υλοποιήσει κατά γράμμα το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Το μεσημέρι της Κυριακής θα παραχωρήσει την καθιερωμένη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, για πρώτη φορά με την ιδιότητα του πρωθυπουργού.

«Κάντε λίγο υπομονή, θα έχουμε εκπλήξεις το Σάββατο», ήταν η ατάκα που είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός σε πηγαδάκια σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

«Θα χορηγούμε παροχές όποτε το επιτρέπει η οικονομία»

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι αποκαθίσταται σταδιακά το αίσθημα εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας ενώ είναι διατεθειμένος να προβαίνει σε παροχές κάθε φορά που θα το επιτρέπει η οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υποσχέσεις θα κινούνται μέσα σε ρεαλιστικό πλαίσιο και θα αφορούν καταρχάς το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων επενδύσεων όπως είναι αυτή της περιοχής του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Παράλληλα θα αναπτύξει το σχέδιο μείωσης του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% όσον αφορά τα έσοδα του τρέχοντος έτους και από το 24% στο 20% για τα έσοδα του έτους 2020.

Αναμένεται ακόμη να εξαγγείλει τη μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων ώστε ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής να διαμορφωθεί από το 22% που είναι σήμερα, στο 9%. Ο δε ανώτατος φορολογικός συντελεστής να πέσει από το 45% στο 40%.

Ιδιαίτερη μνεία αναμένεται να κάνει ο κ. Μητσοτάκης στην οικοδομική δραστηριότητα που εάν ανακάμψει θα τονώσει την εργασία δεκάδων επαγγελμάτων που εμπλέκονται με αυτή. Έτσι περιμένουμε να ανακοινώσει την αναστολή του Φ.Π.Α. για τις νέες οικοδομές καθώς επίσης και το φόρου υπεραξίας για τρία ολόκληρα χρόνια.

Αντικαθίσταται η «13η σύνταξη»

Στη φαρέτρα υπάρχει επίσης η κατάργηση της λεγόμενης «13ης σύνταξης» που είχε βαφτίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η αντικατάστασή της με ένα νέο επίδομα που θα καταβάλλεται κάθε Δεκέμβριο στους ηλικιωμένους δικαιούχους. Συν τοις άλλοις θα επισημάνει ότι για κάθε νέα γέννα που θα πραγματοποιείται από την 1η Ιανουαρίου του 2020 η οικογένεια του βρέφους θα λαμβάνει 2.000 ευρώ ως μια συμβολική κίνηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού της χώρας μας, ενώ για κάθε παιδί θα αυξάνεται και το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα φαίνεται πως έχει δοθεί το «πράσινο» φως για την δημιουργία έξτρα προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για τους ανέργους τα οποία και θα εξειδικευθούν από το οικονομικό επιτελείο. Να σημειωθεί ότι τον γενικό συντονισμό της παρουσίας του πρωθυπουργού στην Δ.Ε.Θ. έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που έχουν φροντίσει να είναι όλα στην εντέλεια σε συνεργασία με τον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο και την διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου Κύρα Κάπη.

Το μέτρο έκπληξη

Ένα μέτρο – έκπληξη για επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπως ανέφεραν χθες στενοί συνεργάτες του. Ο στόχος του είναι να δώσει νωρίτερα μια ακόμη ανάσα μετά την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, που ίσχυσε από φέτος.

Πολλές εικασίες γίνονται για το ποιο μπορεί να είναι αυτό το μέτρο αλλά μόνο ο πρωθυπουργός και 3-4 συνεργάτες του το γνωρίζουν. Μερικά από τα σενάρια που συζητιούνται είναι η μείωση των εισφορών, μισθωτών και συνταξιούχων, η σταδιακή μείωση του φόρου επιτηδεύματος αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης. Η μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ επίσης έχει πέσει στο τραπέζι.

Η επιστολική ψήφος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τηρήσει αυστηρά τον χαρακτήρα της ΔΕΘ, και θα επαναφέρει τον οικονομικό – πολιτικό χαρακτήρα της. Την κοινωνική ατζέντα θα την αναλύσει στη συνέντευξη τύπου (μεταναστευτικό, παιδεία κλπ). Δεν θέλει να ακολουθήσει την πεπατημένη της ακατάσχετης παροχολογίας που καιγόταν μέχρι την επόμενη ΔΕΘ. Θα παρουσιάσει το σχέδιο του με χρονοδιάγραμμα ενός χρόνου ώστε στην επόμενη ΔΕΘ, του 2020, να μπορεί να γίνει η σύγκριση μέσα από όρους λογοδοσίας σε ότι αφορά στις δεσμεύσεις που θα αναλάβει τώρα.

Σε έναν θεσμό μόνο θα αναφερθεί στην ομιλία του. Στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο κατοίκων του εξωτερικού. Θα καλέσει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να το ψηφίσουν λόγω της εθνικής διάστασης του. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι δεν θα μιλήσει για την ψήφο των αποδήμων όπως συνηθίζεται μέχρι σήμερα αλλά για την ψήφο του ελληνισμού.

Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 πηγαίνει καλά. «Θα πιάσουμε τους στόχους εκεί που κάποιοι, πριν από λίγους μήνες  έλεγαν ότι θα έχουμε 2 δισ. ευρώ δημοσιονομικό κενό» τόνισαν κυβερνητικές πηγές. «Θα «χτίσουμε» και ένα καλό 2020, ώστε οι μειώσεις φόρων στα φυσικά πρόσωπα να έρθουν μάλλον γρηγορότερα και όχι αργότερα.»

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που επιστρέφονται (ANFAs και SMPs) και αφορούν ένα 1,2 δισ, που ισοδυναμεί με το 0,6-0,7% του ΑΕΠ, το οποίο μας δίνει, ένα σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο, να διατεθεί για τη μείωση φόρων που θα δίνει αναπτυξιακή δυναμική.